StoryEditor

Britský zásah do čierneho

07.08.2007, 00:00
Dobrá komédia je v dnešných časoch skutočná rarita. V posledných rokoch sme si zvykli na to, že ak sa počas filmu zasmejeme trikrát, možno hovoriť o úspechu.

Lacné prevarené témy, tí istí herci a jasný záver patria takmer k poznávacím znakom tohto žánru. A zrazu sa v kinách zjaví nenápadná britská komédia s názvom Jednotka príliš rýchleho nasadenia. Titulné úlohy dostali špičky súčasného britského humoru, pre našinca sú však úplne neznáme. Pár minút po úvodných titulkoch divák zistí, že obsadenie je prepchané skutočnými komikmi. Nový film Edgara Wrighta má ešte jeden tromf. Ten, ktorý dnešným komédiám chýba najviac. Originálnu zápletku a koniec, ktorý vás určite prekvapí. Do našich kín vstupuje vo štvrtok.
Mŕtvi pribúdajú
Nicholas Angel je ozdobou londýnskeho policajného zboru. Počet jeho zatknutí je o 400 percent vyšší ako priemer jeho kolegov. Rovnako neprekonateľný je aj vo fyzických a v psychologických testoch. Jeho absolútna profesionalita však robí z ostatných policajtov bandu neschopných tupcov. Preto ho jeho nadriadení prevelia tam, kde nebude príliš vynikať. Tým miestom je najbezpečnejšia dedina Británie Sandford. Vďaka nulovej kriminalite tu policajný zbor vyzerá ako skupina dobrovoľníkov, ktorí nemajú čo robiť. Najväčším trestom za ich priestupky v službe je kúpa zmrzliny pre celý zbor. Idylický pokoj malej dedinky však naruší séria nešťastných náhod. Angel je ako jediný presvedčený o tom, že za tragickými úmrtiami miestnych obyvateľov stojí krutý vrah. Jeho názory však každý považuje za paranoidné predstavy, ktoré si bývalý superpolicajt z mesta vymyslel na zahnanie nudy. Angelovou jedinou podporou je jeho neschopný kolega Danny, posadnutý americkými akčnými trhákmi, ktorého najväčším snom je skutočne ostrá akcia. Brutálnosť zvláštnych nehôd sa čoraz viac zvyšuje a mŕtvi pribúdajú. Nicholas Angel sa preto rozhodne konať. Dostáva sa do víru nebezpečných intríg, ktoré skrýva naoko pokojné mestečko. Najväčší prípad jeho kariéry ho môže pripraviť o všetko vrátane vlastného života.
Porcia britského humoru
Edgar Wright je komediálny talent. Do svojho filmu obsadil výborných mladých hercov, pridal pár veľkých hviezd v malých úlohách a skvelý scenár. Bez neho by nefungovalo nič. Ani postavy, ani suchý humor. Smiech strieda akcia, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani kvalitný akčný film. Napriek žánrovým zmenám všetko funguje ako hodinky. Obrovskú zásluhu na tom majú aj Simon Pegg a Nick Frost. Tí sa zhostili hlavných úloh dvoch diametrálne rozdielnych policajtov absolútne suverénne. Mágia medzi nimi funguje na plné obrátky od ich prvého stretnutia až po záverečné titulky. Jednotka príliš rýchleho nasadenia je určite jedna z najlepších komédií tohto roka, ak nie tá najlepšia. Preto ak sa chcete konečne dobre zasmiať, neváhajte a vyberte sa do kina. Čaká na vás veľká porcia toho najlepšieho britského humoru.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:48