StoryEditor

V Bratislave to roztočí De La Soul

Túto jeseň nie je o koncerty či festivaly núdza. Ledva sme zavreli dvere za Mikom Sternom a Chickom Coreom, už nám na dvere "klope" ďalšia hviezda. Už túto sobotu príde do bratislavského Parku kultúry a oddychu ukázať svoje kvality americká hip-hopová skupina De La Soul.
Hip-hopoví velikáni
Počas takmer dvadsaťročnej kariéry vydali títo držitelia Grammy sedem štúdiových albumov. Koncert v Bratislave je jediným vo východnej Európe a uzatvára európsku časť turné. De La Soul vznikli na konci osemdesiatych rokov v americkom meste New Jersey. Vincent Mason, David Jude Jolicouer a Kelvin Mercer sa do povedomia širokej hudobnej verejnosti dostali už svojím debutovým albumom 3 Feet High and Rising z roku 1989. S prvou piesňou sa odštartovala aj ich závratná kariéra na hip-hopovom poli. Singel Me, Myself and I zaznamenal taký úspech, že skupinu zaradil do Native Tongue Posse, združenia hip-hopových velikánov neskorých osemdesiatych rokov, ktoré združovalo hip-hopovú špičku ako A Tribe Called Quest, Queen Latifah či The Jungle Brothers. Hneď po prvom singli si začali upevňovať svoje miesto na hudobnom poli. Za svoj úspech vďačili najmä známemu producentovi Paulovi Hustonovi, ktorého hudobní fanúšikovia poznajú aj pod menom Princ Paul.
Žijú hudbou
Hitparády sa im podarilo dobyť napríklad už spomínaným singlom Me, Myself And I, The Magic Number, Breakadown či Ego Trippin, All Good, Stakes Is High alebo Oooh. Skladby vždy vedeli osviežiť zaujímavými spoluprácami s ešte zaujímavejšími hosťami, ako napríklad Queen Latifah, Maceo Parker, Guru zo skupiny Gang Starr, Ghostface Killah či známa soulová speváčka Chaka Khan. "Nie sú to nejakí ,imidžoví somári', ktorí sa nechávajú predávať. Majú svoj názor, tvoria a vedia aj niečo povedať. Je cítiť, že hudbou žijú a nie je to len reklamný produkt. To je na nich vzácne, " povedal pre HN organizátor koncertu Kamil Krébes.
Bratislavská PKO sa na koncert hip-hopových "majstrov" začína pripravovať. "Nemajú žiadne výnimočné požiadavky, akurát čo sa týka jedla sú tam nejaké mimoeurópske špeciality." Skupinu De La Soul majú na pláne už dlhšie. "O De La Soul sme sa rozprávali už asi rok a keď potvrdili turné, okamžite sme sa začali usilovať o to, aby sme boli doň zaradení. Našťastie s agentúrami máme celkom dobré vzťahy," informoval HN organizátor koncertu Kamil Krébes.
90 minút rapu
Predskokanom tejto hudobnej lahôdky však nebude len jeden interpret, ako býva zvykom. Pripravený je program s názvom "90 minút slovenského rapu", v rámci ktorého sa slovenskému publiku predvedie to najlepšie z domácej rapovej scény. Vystúpia Rendezska.SK, ADK, Mater a Nenapravitelne Decko, ktoré bude aj krstiť album Príbehy z ulice, Produkt Crew a David Zo Senca.
Sobotným koncertom v Bratislave sa uzatvára ich európske turné. Ide o jediné ich vystúpenie vo východoeurópskej krajine.

Kde a kedy:

PKO, Bratislava, 27. 10. o 20.00 hod.
Lístok: 399 Sk
Program:
20.00 90 minút slovenského rapu
22.00 De La Soul

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:54