StoryEditor

Protimonopolná politika v teórii a praxi

27.02.2003, 23:00

Ak sa hovorí o trhu, trhovom mechanizme, vždy sa zvykne hovoriť o ich dvoch krajných polohách. Sú nimi dokonalá konkurencia a súčasne čistý monopol. Na Slovensku zatiaľ najucelenejšiu predstavu o vývoji protimonopolnej politiky prináša monografia Protimonopolná politika s podtitulom -- teoretické aspekty vývoja konkurencie, súťaživosti a protimonopolnej politiky z autorskej dielne Márie Tokárovej, ktorá pôsobí na Ekonomickej univerzite V Bratislave. Monografiu vydala agentúra Sprint.
O konkurencii a monopole sa hovorilo už v klasických prácach raného liberalizmu, medzi ktoré patrí Bohatstvo národov Adama Smitha. V tridsiatych a štyridsiatych rokoch pôvodnú teóriu raného liberalizmu vystriedala teoretická koncepcia fungujúcej konkurencie. Teórie konkurencie postupne viedli k vytváraniu teórie súťaživých trhov. Posledným zlomom v teórii konkurencie je téza dostatočnosti samoregulátorov cestou fúzií, alokačných a vlastníckych reorganizácií trhových štruktúr.
Publikácia M. Tokárovej prezentuje logicko-historický aj komparatívno-dynamický prístup k analýze efektívnosti trhových štruktúr a dynamiky ich zmien. Cieľom jej analýzy je poukázať na možnosti a ohraničenia hospodárskej politiky zameranej na ochranu hospodárskej súťaže, ktorá by mala byť konzistentná z hľadiska konkurencieschopnosti ekonomiky ako celku,
Prvá a druhá kapitola publikácie prináša tradičné prístupy k posudzovaniu konkurenčnosti trhových štruktúr a vývoj teoretických názorov na konkurenciu za posledných dvesto rokov. V tretej kapitole čitateľ nájde problematiku identifikácie nedostatkov ekonomickej výkonnosti, ktorá súvisí s nedokonalými trhovými štruktúrami. Štvrtá kapitola sa zaoberá prokonkurenčnou politikou.
Publikácia posúva poznanie teoretických problémov konkurencie, ktoré sa môžu pretaviť v praktickej protimonopolnej politike. Na trhu ekonomickej literatúry má svoje miesto, lebo netreba zabúdať, že každá deformácia trhu znamená zvyšovanie nákladov pre občanov, ale aj pre korporácie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. máj 2024 12:33