StoryEditor

Madonna prichádza vo veľkom

13.08.2009, 00:00

Keď pred dvadsiatimi piatimi rokmi spievala Like a Virgin, veľmi málo ľudí si vedelo predstaviť, že odfarbená blondína s veľmi hrubým obočím a červeným rúžom na perách bude ďalšie tri desiatky rokov stredobodom hudobného diania. Madonna to však dokázala. Šokovala, dráždila, stala sa matkou a opäť šokovala. Kráľovná popu s najväčším bankovým kontom si to dovoliť môže. Svoju divokú šou Sticky & Sweet "odpáli“ dnes v pražskom prírodnom amfiteátri Chodov. Jeho brány sa otvoria už o 18. hodine.

Madonnine najlepšie zarábajúce turné

Sticky & Sweet Tour
Album: Hard Candy
Trvanie: 23. 8. – 2. 9. 2009
Zárobok: 280 mil. dolárov

Confessions Tour
Album: Confessions on a Dance Floor
Trvanie: 21. 5. – 21. 9. 2006
Zárobok: 194,7 mil. dolárov

Re-Invention World Tour
Album: American Life
Trvanie: 24. 5. – 14. 9. 2004
Zárobok: 125 mil. dolárov

Drowned World Tour
Album: Ray of Life
Trvanie: 9. 6. – 15. 9. 2001
Zárobok: 75 mil. dolárov

Girlie Show World Tour
Album: Erotica
Trvanie: 25. 9. – 19. 12. 1993
Zárobok: 70 mil. dolárov

Útrapy a hluk
35- až 45-tisíc návštevníkov. Také sú číselné odhady organizátorov na úspešnosť Madonninho vystúpenia. Dodnes si megašou v podaní kráľovnej popu pozreli viac ako dva milióny ľudí po celom svete, Madonnine koncertné turné pritom zahŕňa 85 zastávok. Poslednou je vystúpenie v Izraeli, ktoré je naplánované na 2. septembra.

Nebola by to Madonna, ak by počas turné nenarobila rozruch. Kým v Poľsku, kam táto diva zamieri hneď po pražskom koncerte, chceli jej sobotné vystúpenie zakázať pre štátny sviatok, v Česku sa protesty rozbehli kvôli prílišnému hluku. Občianske združenie Chodov dokonca začalo s petíciou, no získalo len niekoľko stoviek podpisov. "S protestmi občianskeho združenia Chodov sme sa stretli, a práve preto sa snažíme občanov Prahy 11 informovať o dianí v ich areáli a všetkých útrapách, ktoré sú s touto akciou spojené. Môžem však povedať, že už prevládajú skôr priaznivé ohlasy,“ hovorí pre HN Peter Novák z agentúry Live Nation.

Bezpečnosť nadovšetko
Honosnú šou na Chodove začne tanečným warm-upom uznávaný dídžej Paul Oakenfold, ktorý predstaví návštevníkom svoj set. Potom už nasleduje sladká dvojhodinová hudobná "terapia“, počas ktorej Madonna predstaví svoj posledný album Hard Candy (2008), no s publikom na Chodove si zaspomína aj na svoje staršie hity. Na to, aby sa speváčka počas svojho pobytu u "susedov“ cítila dobre, nepotrebuje až tak veľa. "Požaduje šatne s klimatizáciou vybavené sociálnym zariadením a sprchou. Do šatne chce aj dvesto bielych ruží a bio potraviny. Všetko ostatné vybavenie si vezie so sebou,“ dodáva Novák.

O bezpečnosť počas honosnej šou sa postará vyše tisíc ľudí, z toho až sedemsto tvoria bezpečnostní pracovníci. Svojich ľudí do ulíc pošle aj polícia, v areáli bude pomáhať osemdesiat zdravotníkov a tridsať hasičov. Celé svoje technické zabezpečenie vrátane gigantického trónu v tvare písmena M prinieslo do Prahy takmer sedemdesiat kamiónov. "Potenciálnym záujemcom o lístky však môžeme zaručiť, že budú k dispozícii aj na pokladniach v deň koncertu,“ uzatvára Novák.

Madonna oslavuje
Madonna, ktorá v sobotu oslávi 51. narodeniny, debutovala v roku 1982 singlom Everybody. Držiteľka dvanástich platinových platní po celom svete predala viac ako dvesto miliónov kópií svojich albumov. Za najúspešnejšiu sa považuje jej nahrávka z roku 1998 Ray Of Light, ktorá získala štyri ceny Grammy.

Momentálne žije v anglickom Wiltshire so svojimi deťmi - dcérou Lourdes Mariou Leon, synmi Roccom Johnom Ritchiem a adoptovaným Davidom z Malawi. Speváčka sa v novembri rozviedla so svojím zatiaľ posledným manželom, režisérom Guyom Ritchiem, s ktorým žila sedem rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:33