StoryEditor

Párty v znamení hviezd? Sziget

12.08.2009, 00:00
Päť dní a denne vyše dve stovky možností, ako v hudobnom ošiali prežiť dvadsaťštyri hodín a ani na chvíľu sa nezastaviť (na snímke jedna z hviezd festivalu Lily Allen).

Sziget festival ani tento rok neupustil od svojich tradícií a vo svojom klasickom týždňovom režime ponúka najväčšie hudobné hviezdy, zahrá si divadlo, bude bojovať proti rasizmu a, samozrejme, bude sa predovšetkým zabávať.

Bezpečnosť aj obmedzovače
Sziget festival patrí každoročne k jedným z vrcholov letnej festivalovej sezóny. Nielen svojou rozlohou, ale aj možnosťami zábavy a v neposlednom rade hudobnými lahôdkami mu ťažko môže niektorý iný stredoeurópsky festival konkurovať.

Po tohtoročných nešťastiach na festivaloch na Slovensku a v Kanade Sziget posilnil aj bezpečnostné opatrenia. Podľa PR manažéra festivalu Gergöa Salamona sú však opatrenia na festivale postačujúce a pódiá by mali odolať aj silnejšej víchrici.

Na vystavanie areálu s celkovou rozlohou 76 akrov sa podieľalo šesťtisíc ľudí. Úpravy trvali pätnásť dní. Na každom pódiu, ktoré je upevnené a stabilizované podľa platných noriem, sa nachádzajú aj obmedzovače úrovne zvuku, ktoré limitujú hluk tak, že pri dosiahnutí hraničnej hlasitosti sa automaticky samy stíšia.

Redukovanie ako riešenie
Ani veľký festival sa tento rok nevyhol menším úpravám. Množstvu z nich nepriamo "dopomohla“ kríza. "Následky krízy sme pocítili najmä vo veciach, ktoré sme mali zmeniť už niekoľko rokov predtým. Zredukovali sme žánrovú redundanciu, aby sa nestalo, že naraz budú hrať traja interpreti, ktorí hrajú žánrovo veľmi podobnú hudbu. Na takéto vystúpenia potom chodí menej návštevníkov. Tak sme tieto žánre premiestnili do menších stageov a aby bolo všetko optimalizované, zmenili sme čas hrania jednotlivých hudobníkov,“ hovorí pre HN PR manažér Sziget festivalu Gergö Salamon.

A hoci sa niektoré festivaly museli o sponzorov biť, Sziget ani tu nemal problémy. "Naše financovanie sa nezmenilo, pretože máme dlhoročné kontrakty s hlavnými sponzormi. Stratili sme však niekoľko menších sponzorov, ale podarilo sa nám získať na ich miesta nových investorov,“ vysvetľuje.

Vlak, metro, autobus
Festival však krízu nepocítil, čo sa týka predaja lístkov. "V porovnaní s rovnakou periódou minulého roka sme tento rok predali viac lístkov,“ dodáva. Na svedomí to má aj tohtoročná hviezdna zostava, v ktorej nechýbajú Lily Allen, The Ting Tings, The Prodigy, Placebo, The Offspring či Boban Marković Orkestar. Okrem hudobnej nádielky na návštevníkov festivalu čaká aj divadlo, diskusie a bohatá medzinárodná kuchyňa. Organizátori návštevníkov vyzývajú, aby na prepravu na festival nepoužívali osobnú, ale hromadnú dopravu (metro, vlak, Sziget-autobus), ktorá bude v čase festivalu posilnená. Permanentku na mieste kúpite za 156 eur, denný lístok za 42 eur. Po 23.00 hodine naň platí polovičná zľava.

Prečítajte si aj:
Naše stany víchricu zvládnu

Gergö Salamon, PR manažér Sziget festivalu, pre HN:

Sziget festival sa koná takmer mesiac po nešťastí na slovenskom festivale Bažant Pohoda. Prispôsobili ste po tejto tragickej udalosti bezpečnostné podmienky na festivale?
Na Sziget festivale sú všetky stany a pódiá postavené tak, aby odolali aj vetru s vyššou rýchlosťou ako je 100 km/h. Hlavné pódium pritom váži osemdesiat ton, takže tu nie je vôbec žiadna šanca, že by s ním mohol akýkoľvek víchor pohnúť. Prirodzene, ak by sme však dostali varovanie od meteorológov, môžeme stage rozobrať, dať z nich dole plachty, aby sme zabránili akémukoľvek zrúteniu stanu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:28