TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Elitné slovenské herečky sa spojili vo výnimočnom diele. Do SND mieri Čaj a apokalypsa

24.06.2021, 09:42
Autor:
TASRTASR
Na doskách sa predstaví Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Kamila Magálová a Anna Javorková.

Činohra Slovenského národného divadla premiéruje inscenáciu Čaj a apokalypsa. Komorná hra britskej autorky Caryl Churchillovej spojila štyri elitné členky súboru. V réžii Eduarda Kudláča sa predstavia Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Kamila Magálová a Anna Javorková.

Čaj a apokalypsa

Scénu a kostýmy navrhla Eva Kudláčová-Rácová, autorom hudby je Peter Machajdík. "Hra bola na pláne pomerne dlho, preklad Terezy Hladkej existoval, ale vzhľadom na zložité finančné otázky, celú pandemickú situáciu inscenácia ostávala v čakaní," uviedla v stredu na tlačovej konferencii riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Titul Čaj a apokalypsa (v origináli Escaped Alone) mal svetovú premiéru v londýnskom Royal Court Theatre v roku 2016. "Niekedy sa stane, že to trvá desaťročia, kým vycítite, že je ten pravý čas uviesť autorku, o ktorej som vedela už začiatkom 90. rokov, že je spolu so Stoppardom považovaná za top anglickej dramatiky," komentovala dramaturgička Darina Abrahámová výber hry o dojemnom, bizarnom sesterstve priateliek, troch dlhoročných susediek a spolupútničiek životom.

"Hneď na začiatku k nim pristúpi štvrtá, ktorá ako Alica v krajine zázrakov či posol z Jóba, alebo jednoducho okoloidúca... vydáva svedectvo o čajovom rituále obyčajne vzácnych, vzácne obyčajných žien."

Zaujímavý banálny život

Abrahámová vycítila v Churchillovej prorockom a experimentálnom texte aj obrovskú úctu k ženám a starnutiu. "Prezentujeme štyri ľudské osudy, štyri dámy, ale nejde o dramatický leitmotív, ide o situáciu, v ktorej sa ocitajú, a dôstojne, so všetkým, čo v sebe reprezentujú aj v koncentrovanej skratke," poznamenala.

Režisér Kudláč by nespájal hru s tým, čo prežívame teraz, podľa vlastných slov ho vždy zaujíma to, akým spôsobom musí človek prežiť bazálny život. "Pretože sme neustále v prostredí, ktoré vytvárajú buď médiá, alebo globálny obraz niečoho, čo žijeme, a ten obraz je kataklizmatický, neustále sme súčasťou akoby mediálnej popravy tejto planéty, klimatickej krízy," konštatoval a podčiarkol, že inscenácia v jednej línii zachycuje to, že sme vďaka postupu technológií neoddeliteľnou súčasťou mediálneho sveta a naše povedomie je apokalyptické.

"Tá rovina, o ktorú sa nikto nezaujíma, je najbežnejší banálny život, v tomto prípade nižšej strednej triedy, ktorá prežíva svoje kataklizmy, s ktorými sa musí vyrovnávať denne bez ohľadu na to, či to v správach je alebo nie," vysvetľuje s tým, že hru Čaj a apokalypsa vníma ako porovnávanie mierok katastrof.

"Každý človek je zlepencom rôznych výnimočných udalostí a tragédií, ktoré musí spracovať, to akým spôsobom ich spracuje, takú kvalitu má jeho život."

Podľa režiséra, ktorý hosťuje na pôde SND po šiesty raz, jediný spôsob, ako môžeme zmysluplne existovať vo svete, je nájsť spoločenstvo, ktoré vypočuje, dá priestor sa zo svojich tráum vyrozprávať.

"Mať možnosť to povedať a byť vypočutý sú dve základné veci, ktoré nám pomáhajú prejsť životom tak, aby mal zmysel," povedal.

Premiéry sa uskutočnia v Štúdiu SND 25. a 27. júna.

01 - Modified: 2021-04-15 08:34:32 - Feat.: 0 - Title: Nový riaditeľ SND a šéfka baletu: Jedno divadelné predstavenie je v podstate jeden event 02 - Modified: 2021-05-11 11:32:06 - Feat.: 0 - Title: Pozvánka do divadla: Nová scéna sa divákom otvára úspešným predstavením 03 - Modified: 2021-06-11 07:41:24 - Feat.: 0 - Title: Bratislava má nový divadelný priestor, sídli v ňom Teatro Colorato 04 - Modified: 2021-06-16 12:42:44 - Feat.: 0 - Title: Divadlo Aréna uvádza poslednú premiéru pred rekonštrukciou
01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 03 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 04 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega 05 - Modified: 2024-03-26 08:17:23 - Feat.: - Title: Stodolovci nie sú len monštrá: Prichádza desivý, ale skutočný príbeh slovenských sériových vrahov seniorov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 13:25