StoryEditor

Lúčnica sa vracia. Mladá a krásna

15.06.2010, 15:08
Opäť omladená Lúčnica sa pred niekoľkými dňami predstavila verejnosti v inovovanom programe s príslovečným názvom Mladosť a krása.
Po oslavách 60-ky načrelo vedenie súboru na čele s riaditeľom Mgr. art. Mariánom Turnerom a Umelecká rada Lúčnice, do klenotnice starších, kmeňových choreografických i hudobných diel. A urobila nepochybne dobre. Návraty Lúčnice ku koreňom slovenského folklóru dávajú tomuto klenotu slovenskej kultúry, slovenskej podstaty, autenticitu. Paleta bohatých roľníckych, pastierskych i spoločenských tradícií malebného Slovenska je totiž nevyčerpateľná.

V repertoári Lúčnice sú už tradične zastúpené takmer všetky veľké regióny Slovenska so svojimi špecifikami. Ak by chcel maliar v jednom obraze zobraziť tvár, dušu Slovenska, mal by sa inšpirovať svetovým tanečným géniom Prof. Štefanom Nosáľom. Vo svojej bohatej tvorbe sa tento nestor slovenského folklóru stále vracia k zdrojom slovenskej tradície a plnými dúškami z nich čerpá. Štylizovaná tvorba nesie pečať prehľadu autora väčšiny choreografií tohto svetoznámeho súboru v akejkoľvek tvorbe, dramaturgii, najmä divadelnej.

V súčasnom programe sú tance v podaní súboru Lúčnica, sprevádzané orchestrom Zlaté husle, obohatené spevom samotných tanečníkov, ale aj speváckej skupiny. Je to vydarený, celkom prirodzený návrat k fundamentu slovenského folklóru. Veď ľudová hudba, spev a tanec patria od nepamäti nerozlučne k sebe.

Lúčnica nepodlieha módnym vrtochom. Hrdo, vznešene, vysoko nesie vlajku vyspelej kultúry národa spod Tatier víchrom svetových dejín už viac ako šesťdesiat rokov. Umelecký súbor Lúčnica sa za toto obdobie stal stelesnením slovenskej integrity, nezlomnej vôle, ukážky ochoty mladých generácií lúčničiarov – skutočnej, pravdivej osobnostnej elity národa – vzoprieť sa neľahkým podmienkam, neodľahnúť im a byť hodný umu, tvorby, práce, tradície a odkazu predkov. Atmosféra vystúpení Lúčnice je vždy riavou spontánnosti, radosti, smiechu, nefalšovaného kontaktu s publikom. Tradične ju zdobí umelecká pravdivosť a hlboká pokora.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:59