StoryEditor

Robert Vano nafotil unikátny platinový kalendár

29.11.2010, 15:48
Autor:
kulkul
Medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano, ktorý pochádza z Nových Zámkov, nafotil prvý unikátny platinový kalendár.

S týmto projektom prichádza po úspešnej retrospektívnej výstave The Platinum Collection, ktorú videli tisíce návštevníkov v Prahe a Moskve. Robert Vano je jedným z mála fotografov na svete, ktorí vyrábajú fotografie vzácnou a náročnou platinovou technikou. "Nikto iný široko-ďaleko nepoužíva na výrobu fotografií originálnu platinovú technológiu tlače, ktorá ako on sám hovorí, prežije aj atómový výbuch,“ hovorí Aleš Ondrovčík, ktorý tento kalendár produkoval, a spolu s Robertom Vanom ho vytvorili pre investičnú spoločnosť ČP Invest.

Platinovú techniku fotografi používali na prelome 19. a 20. storočia, neskôr však bolo tohto kovu málo a navyše bol veľmi drahý, tak ho nahradila technológia, pri ktorej sa používa striebro. Platinové tlače tak dnes patria medzi zberateľské klenoty. "Robert Vano platinovú technológiu znova objavil pre súčasných milovníkov fotografie,“ dodal Aleš Ondrovčík s tým, že pri výrobe kalendára sa inšpirovali aj slávnymi kalendármi Pirelli.

Platinový kalendár je veľmi hodnotný tým, že sa na ňom nachádza poplatinovaná strieborná platnička s rozmermi 1x75x35mm, na ktorej je nápis z 24-karátového zlata. Ďalšou zaujímavosťou je trinásta strana kalendára, na ktorej sa nachádza portrét Roberta Vana z dielne Oldřicha Kulhánka, autora mnohých českých bankoviek. Toto dielo vychádza v limitovanej edícii 150 kusov, pričom jeden kalendár dnes večer o 19.00 hod. vydražia v pražskom hoteli Intercontinental za účasti autorov. Bol venovaný do 5. Aukcie fotografií Nadácie Leontinka. Výťažok z tejto charitatívnej aukcie pomôže zrakovo postihnutým deťom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:06