StoryEditor

Ples v opere otvorila Lisa Stansfield

10.01.2010, 07:24
Autor:
TASRTASR

Anglická speváčka a herečka Lisa Stansfield otvorila úderom na gong dnes večer v historickej budove Slovenského národného divadla jubilejný desiaty Ples v opere, a tým zároveň aj novú plesovú sezónu.       
"Náš večer sa ponesie v znamení desiatky - čísla, ktoré je odjakživa považované za výnimočné a pripisuje sa mu aj magická sila, a preto aj dnešný ples bude nezabudnuteľný," povedala na úvod moderátorka večera Zdena Studenková.

Jej slová potvrdila už úvodná pieseň na tému Ples v opere s textom Jána Štrassera a hudbou z muzikálu All That Jazz, ktorú zaspievala osmička muzikálových spevákov na čele s Nelou Pociskovou. Zážitkom bolo vystúpenie známych operných tenoristov Miroslava Dvorského a mexického hosťa Ramona Vargasa. Za piesne Granada, La danza a spoločného duetu Funiculi, funiculá ich 650 prítomných hostí odmenilo dlhotrvajúcim potleskom.

Nemenej úspešná bola aj ukážka baletu SND z tanečno-hudobného divadla Everest, ktorú predviedli sólisti baletu Katarína Košíková a Peter Dedinský.

Samotnú tanečnú zábavu rozbiehal Miro Žbirka - a Meky to vie. Zaplnenému parketu ponúkol v úvode skladbu V slepých uličkách, po nej ďalšie hity, pridal Imagine Johna Lennona a Let It Be skupiny Beatles, spolu s Marthou zaspievali Co bolí, to přebolí, s druhou dámou v jeho koncertnej zostave Magdalénou Šalamounovou aj aktuálny hit Tento song z nového albumu Empatia.

Pri záverečných skladbách Biely kvet a Mám rád spieval už celý parket. "Bol som vždy na druhej strane parketu, vždy som bol tým hudobníkom, čo hral tým, ktorí tancovali, takže som nemohol získať tú správnu plesovú prax, ale mám základné znalosti o tanci, ako by mal vyzerať, ale na parket zbytočne neleziem," povedal s humorom jemu typickým Miro Žbirka pre TASR.

David Koller Band striedal Mira Žbirku, ten ponúkol známe hity z éry českej rockovej kapely Lucie, ktorej bol Koller členom. Plesoví hostia si zatancovali na piesne Daniela, Oheň, Medvídek či Amerika. "Pamätám si na plesy v škole, tam to bolo tak, že o dvanástej sa všetci prezliekli do džínsov, prišla rokenrolová kapela a začala hrať," zaspomínal na svoje prvé plesy Koller.

O pol noci prišla na pódium hviezda plesu, anglická speváčka Lisa Stansfield. Zaspievala hitovky zo svojho repertoáru - The Real Thing, Never, Never Gonna Give You Up, samozrejme nechýbali najväčšie hity Change a All Around The World. Hviezdou plesu bola Lisa už druhýkrát, premiéru mala už v roku 2004. "Lisa Stansfield bola môj typ už vtedy, keď ešte nebola známa a už som si ju našla a povedala, toto je presne tá speváčka, ktorá nemusí robiť všetko to, čo je práve komerčné a napriek tomu je dobrá a má čo povedať," povedala k vystúpeniu Lisy Stansfield speváčka Adriena Bartošová.

Švédske a slovenské hity tvorili záver plesu na veľkej scéne opery národného divadla. Najprv to bola formácia Björn Again, ktorá vznikla v roku 1988 v austrálskom Melbourne. Svoj repertoár postavila na piesňach známej švédskej skupiny ABBA a v priebehu večera ponúkli hity Waterloo, Honey, Honey, Super Trouper, Voulez Vous, Fernando či Dancing Queen alebo Thank You For The Music. Záverečnou kapelou na koncertom pódiu bola slovenská legenda Elán. Zaplnený parket opery tancoval na skladby Tretie oko, Vymyslená, Fero, Ulica, Bosorka či Sestrička z Kramárov, záver ich plesového setu patril megahitu Voda, čo ma drží nad vodou. Či patrí Elán k plesovým skupinám, dal gitarista Ján Baláž odpoveď: "Zriedka, dnes sme však prišli a zaspievame naše hity."

V Restaurante Opera dominoval orchester Cigánski diabli a speváčka Sisa Sklovská. "Aj keď som na plese, kde spievam, zároveň sa aj zabávam. Pre mňa to, že som tam pracovne, je v podstate zábava, pretože zabávam ľudí a zabávam aj samú seba, baví ma to," povedala pre TASR. Sisa je multižánrová speváčka, zaspieva pop, ľudové piesne, muzikál aj operu. Jeden z jej hitov má názov Noc sa končí až ráno, to doslova platilo aj pre desiaty Ples v opere.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:12