StoryEditor

Rowlingová už vyrástla z čarodejníka Pottera (video)

28.09.2012, 00:00
Autorka Harryho Pottera prichádza s prvou knihou pre dospelých The Casual Vacancy.

Viac ako dva a pol milióna objednávok. Taký záujem vyvolal dlho očakávaný nový román spisovateľky J. K. Rowlingovej The Casual Vacancy (Prázdne miesto) ešte pred svojím vydaním. Do predaja sa dostal len včera ráno a vo svetových médiách sa už začali objavovať recenzie jedna za druhou. Jedni sú nadšení, iní v rozpakoch, už dnes je však novinka slávnej autorky kultovej série o čarodejníkovi Harrym Potterovi bestsellerom.

„Budem si písať, čo chcem“
Stalo sa tak aj napriek tomu, že ide o jej prvotinu určenú pre dospelých čitateľov, a nie pre deti. A poďakovať za to môže práve Potterovi, vďaka ktorému sa stala jedným z najznámejších a najúspešnejších mien v literatúre. Veď z jej siedmich kníh sa predalo viac ako 450 miliónov výtlačkov. „Ani jedným kúskom môjho ja necítim, že by som sa prezentovala ako opatrovateľka vašich detí alebo ich učiteľka. Som spisovateľka a budem si písať, čo chcem,“ uviedla Rowlingová v rozhovore pre časopis The New Yorker.

Toho sa pri písaní aj držala, pretože ide o príbeh, v ktorom sa venuje tiež otázke chudoby, závislosti od drog a sexuality. „Mám pocit, že sa chcela úplne odlíšiť, čo sa týka žánru,“ povedal pre HN Michal Meško z internetového kníhkupectva Martinus.

Porovnávanie s Potterom
Dej sa odohráva v malom anglickom mestečku Pagford, kde náhle zomrie člen mestskej rad Barry Fairbrother. Na prvý pohľad idylické mestečko ukrýva pod povrchom viacero problémov. Rowlingová v knihe opisuje konflikt chudobných s bohatými a boj vášní, ktorý vyvolajú nadchádzajúce voľby.

„Nie je to žiadne majstrovské dielo, ale nie je to ani zlý román. Je to inteligentná, dobre napísaná a často aj vtipná kniha. Fanúšikom sa môže zdať trochu trpká, pretože nemá vrelosť a kúzlo ako Potter. No najhoršie, čo sa o tomto románe dá povedať, je, že si nezaslúži celé to mediálne šialenstvo,“ napísal britský denník The Guardian.

Podobne rozpačité názory priniesli včera viaceré médiá, ktoré sa do veľkej miery zaoberali aj porovnávaním The Casual Vacancy s Potterom. Napríklad The Guardian píše, že obyvatelia Pagfordu sú vlastne mukli najhrubšieho zrna ako rodina Dursleyovcov, ktorá držala Harryho Pottera v kumbáliku pod schodami. „V tejto knihe nie je žiadna mágia. Namiesto toho je tento román plný postáv ako Harryho strýko a teta, Vernon a Petunia Dursleyovci, ktorí sú sebeckí, malomestskí, snobskí ľudia,“ napísal americký denník New York Times.

Rowlingová sa bude musieť osvedčiť
Slovenskí fanúšikovia si však na nový „dospelý“ román od Rowlingovej budú musieť ešte nejaký čas počkať. „Sme plne pripravení urobiť maximum pre to, aby sme slovenskú verziu ponúkli čitateľom ešte v tomto roku. Pre nás je však kľúčová dokonalá kvalita prekladu i grafického a technického spracovania, preto presný termín zatiaľ nedokážeme garantovať,“ uviedlo české vydavateľstvo Albatros Media, v ktorom vyjde nielen český, ale aj slovenský preklad. O ten by sa mala postarať Zora Ličková. 

To, či sa kniha osvedčí, ukáže až čas. „Do určitej miery bude fungovať aj jej meno, pretože je to autorka, ktorá predala milióny kníh po celom svete. Takže nech vydá čokoľvek, vyvolá to veľký záujem. Určite má náskok vďaka tomu, že napísala Harryho Pottera, pretože jej to otvára dvere do knižníc mnohých ľudí, ale bude závisieť od samotnej knihy, ako ju ľudia prijmú a či sa medzi nimi bude šíriť,“ dodal Meško.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:34