StoryEditor

Recenzia: Stratení v Oklahome potešia. Vtipom i vážnosťou (video)

16.11.2011, 23:00
Nové činoherné predstavenie v Slovenskom národnom divadle v réžii Petra Mikulíka a s hviezdnym obsadením je humorné i vážne zároveň.

Dráma, hlboké myšlienky a štipka inteligentného humoru, ktorý vyrovnáva depresívnu hladinu. Americký dramatik a režisér Tracy Letts vyvracia predstavy o americkom sne. Hra August: Stratení v Oklahome nie je len odrazom drsnej rodinnej reality, ale aj metaforou duchovného rozkladu západnej kultúry. Činohra Slovenského národného divadla sa rozhodla správne, keď zverila jej spracovanie do rúk režiséra Petra Mikulíka, ktorého jasné podanie obohacujú skvelé herecké výkony.

Napätie s neistým humorom
Pohľad na javisko okamžite vnáša diváka do jednoduchého života rodiny Westonovcov. Zariadenie ich príbytku neoplýva modernosťou, ale skromnosťou s trochou konzervativizmu. Atmosféru dotvára hudba, ktorá úspešne zaraďuje dej do obdobia 70. rokov, kedy „frčala“ Claptonova Layla. Aj táto pieseň sa čiastočne stáva zdrojom zvláštneho štýlu humoru. Smiať sa či plakať? Zamyslenie sa nad zmyslom replík vám pomôže nájsť odpoveď. A možno ju nájdete sami v sebe. Ako môže niekto skočiť do vody a len tak si povedať, že prestane plávať? Očakávanie nepredvídateľného konca vás udrží v napätí až kým všetci neodídu... z pódia. 





Tragickosť zvládli, emócie ich ovládli

"Život je veľmi dlhý"... veta Beverlyho Westona (Dušan Jamrich) už na začiatku naznačuje, že tragickosť zohrá v celom príbehu dôležitú úlohu. Tragickosť čoho? Nenaplnených snov a  chamtivosti Violet Westonovej (Emília Vášáryová), ktorá vidí všetko, okrem vlastných chýb. Polorozpadnutého vzťahu Barbary (Diana Mórová) a Billa (Richard Stanke), a tiež zakázanej lásky Ivy (Ingrid Timková) a Malého Charlesa (Robert Roth). Herci ovládli javisko a divák im so zatajeným dychom verí.  Trochu rušivo pôsobia afektované výstupy Karen (Monika Hilmerová) a Steva (Jozef Vajda), pri ktorých cítiť prenášanie seriálových hereckých praktík do divadla. Tie vyznievajú skôr silene ako vtipne a do dramatického deja zapadli minimálne, rovnako ako pár ukričaných pasáží Diany Mórovej.
Aj mnohí Američania označili Lettsove dielo, ocenené Pulitzerovou cenou, za bulvár s prvkami telenovely a sitkomu, v ktorom nechýbajú hysterické scény a príliš veľa otravného kriku. 

Láska je...
Divadelná hra August: Stratení v Oklahome nie je oddychovkou. Treba premýšľať, ak chcete pochopiť jej konečnú ideu, ktorá napovedá viac o láske medzi rodičom a dieťaťom. Aká by mala byť? Možno nájdete odpoveď.

Hodnotenie: 4 z 5 hviezdičiek
Réžia: Peter Mikulík
Dramaturgia: Zuzana Dzurindová
Hudba: Peter Mankovecký
Hrajú: Dušan Jamrich, Emília Vášaryová, Diana Mórová, Richard Stanke a ďalší
Premiéra: 23. september 2011

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:45