StoryEditor

Prečítajte si Nebíčko v papuľke

26.11.2012, 10:00
Autor:
Milan BunoMilan Buno
Kniha vznikla na základe obľúbenej rovnomennej relácie, v ktorej Jaro Židek cestuje po Slovensku.

Na trhu je množstvo kuchárskych kníh od Jamie Olivera, Gordona Ramsaya, Nigelly a ďalších. Šéfkuchár Jaro Žídek si ich však nekupuje.  „Mne takéto kuchárky nič nedajú, lebo sú neraz zložité, komplikované. Aj preto sa snažím robiť čo najjednoduchšie, najobyčajnejšie jedlá, zatiaľ čo spomínané kuchárske knihy sú už marketingovo písané pre širokú verejnosť. Vezmite si moju prvú knihu Šéfkuchár v paláci – tá vôbec nebola určená pre masy, ale pre profesionálnych kuchárov a pritom si ju kupujú aj bežní ľudia a varia podľa nej. To ma samozrejme teší, no podľa mňa im viac sadne Nebíčko v papuľke,“ povedal.

Jedlo by podľa neho aj v dnešnej dobe malo znamenať čosi viac, ako len kus mäsa na tanieri. Mal by byť za ním príbeh a o tom je knižná novinka Nebíčko v papuľke od šéfkuchára a svetobežníka Jarda Žideka. Kniha vznikla na základe obľúbenej rovnomennej relácie, v ktorej Židek cestuje po Slovensku, varí, pečie a objavuje nové chute. V tejto knihe nájdete nielen recepty, ale aj Jarove tipy a triky, a najmä príbehy ľudí. „Dostal som sa na miesta, kde sa bežný človek nedostane a tí ľudia sa na nič nehrali. Bolo to nielen nebíčko v papuľke, ale aj srdce na dlani,“ tvrdí známy šéfkuchár.

Nebíčko v papuľke ponúka recepty z prvých 20 častí tv seriálu. Nechýbajú farebné autentické fotografie z nakrúcania, na konci každej kapitoly extra recept, ktorý v relácii neodznel a veľa zaujímavých informácií. „Mnohí ma už poznajú, že sa snažím variť tie najjednoduchšie jedlá,“ vysvetľuje Žídek, „ale vždy tam čosi pridám zo seba, niečo svoje, osobité, aby to chutilo trošku inak. Fandím surovinám, ktoré sa kedysi používali oveľa viac ako pohánka, špalda, krúpy, slimáky a podobne, no dnes akosi chýbajú v našich obchodoch, prípadne sú drahé.“

Jaro si s úsmevom spomína napríklad na Oravu, kde jedna tetuška rozmiešala múku s vodou, vznikla z toho kaša, ktorá vyzerala hnusne. Potom však vypražila oravskú slaninu, preliala touto kašou a... „Bolo to ohromné!  Alebo ďalšia urobila slivkové gule, ale z namočených rohlíkov, žiadne cesto. Pridala trošku vody, vajíčko a bolo to jednoduché, rýchle a perfektné.“

V knihe Nebíčko v papuľke nájdete všetko, čo bolo aj nebolo odvysielané v relácii. „Mám z tej knihy veľkú radosť, pretože prináša nielen recepty, ale aj príbehy ľudí z celého Slovenska, fotky, moje tipy, a extra recept na konci každej kapitoly,“ dodáva Jardo Židek. Kniha je o ľuďoch, ktorých počas nakrúcania stretol. „Bez tých babičiek a tetušiek by relácia nevznikla.“

Býčie žľazy, karé, tekvica...pozrite si recepty v knihe Nebíčko v papuľke.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. november 2024 20:57