StoryEditor

Realita je iná ako v krimiseriáloch, hovorí autorka Kostí (video)

28.10.2012, 23:00
Ako uznávaná forenzná antropologička napísala niekoľko románov. Podľa nich potom vznikol seriál Kosti. Kathy Reichs.

V piatok ste v Bratislave predstavili svoju knihu Osudná cesta. Opäť je to príbeh o forenznej antropologičke Temperance Brennanovej. Akým prípadom sa zaoberá teraz?
Tentoraz je súčasťou operačného tímu, ktorý prichádza na miesto katastrof. Jej úlohou je identifikácia pasažierov komerčného letu. Je to trochu ironické, pretože táto kniha vyšla v auguste 2001 a o mesiac neskôr som bola súčasťou vyšetrovania pádu Svetového obchodného centra.

To muselo byť pre vás ťažké.
Áno, nebolo to jednoduché. Bol to vlastne asi najzložitejší prípad, na akom som kedy pracovala – fyzicky aj psychicky. Pracovali sme 13 hodín denne a vzduch všade naokolo bol znečistený, takže sme museli byť oblečení v špeciálnych oblekoch. Každý z nás bol emocionálne krehký, rovnako ako celá krajina. Všetko naokolo bolo roztrieštené na kúsky a mojou úlohou bolo zistiť, ktoré časti sú ľudské a ktoré patria zvieratám.

Pôvodne ste študovali archeológiu. Prečo ste potom prešli k forenznej antropológii?
Áno, pôvodne som pracovala so starými kosťami. No keďže som bola na univerzite tá osoba, ktorá pracovala s kosťami, tak polícia začala za mnou chodiť s rôznymi prípadmi a otázkami. Mne sa táto práca páčila, takže som si doplnila vzdelanie a začala som sa tomu venovať.

Ktorý prípad bol pre vás najhorší?
Pre mňa sú ťažké tie, ktoré sa týkajú detí. Keď som začínala písať svoju poslednú knihu, pracovala som na vraždách troch detí. Bola to asi najťažšia scéna, akú som napísala, a nepochybujem, že je ťažké to aj čítať.

Vaše knihy sú síce fikcia, ale vychádzajú z prípadov, ktoré ste zažili osobne. Prečo ste vlastne začali písať romány?
Ako profesorka som musela písať vedecké knihy. No potom som v tomto odbore dosiahla najvyšší titul. V tom čase som pracovala na prípade sériového vraha v Montreale, ktorý bol z odborného hľadiska veľmi zaujímavý. Tak som sa rozhodla urobiť niečo pre mňa nové a mala som pocit, že je čas na silnú ženskú hrdinku. Okrem toho som nejako tušila, že forenzná veda bude v blízkej budúcnosti populárna. To všetko sa spojilo, a tak vznikol prvý román.

Na základne kníh potom vznikol populárny seriál Kosti. Aká je vaša úloha pri jeho tvorbe?
Som jeho producentkou, takže pracujem hlavne so scenáristami. Oni prídu s nápadom na každú časť a kladú mi otázky týkajúce sa vedy. V piatej sérii som však sama napísala jeden diel a ďalší budem písať, keď sa vrátim z tohto turné.

V seriáli je postava Temperance Kosť Brannen tiež spisovateľka a hrdinka jej kníh sa volá Kathy Reichs. Predpokladám, že to bola vaša scenáristická hračka. Do akej miery je vám Temperance podobná?
V prvom rade musím povedať, že knižná a televízna Temperance sú odlišné. Tá v knihe je staršia a trochu sofistikovanejšia. S Temperance z knihy máme rovnaký zmysel pre humor a rovnaké povolanie. Rozdiel je v tom, že ona sa zapája aj do vyšetrovania a chodí do terénu, kým ja to nerobím.

Ako blízko má seriál k realite?
Veda, ktorú využívame v seriáli, je skutočná. Terminológia a metodológia odráža skutočnosť. No v skutočnom živote nemáme tak vybavené laboratória, pretože si to nemôžeme dovoliť. Nerealistické na Kostiach je aj to, že sa každý prípad vyrieši.

Kriminalistické seriály sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Zvýšili záujem ľudí o forenzné profesie?
Určite, a to je dobré. Mladí ľudia sa začali zaujímať o vedu. Často sa však stáva, že ich zaujíma tá forenzná stránka, no zabúdajú, že musia mať naštudovanú aj vedu, teda biológiu alebo chémiu.

Zmenil seriál predajnosť vašich kníh?
Neviem vám to potvrdiť, ale myslím si, že áno. Mnoho ľudí mi píše, že netušili, že existujú aj knihy, a práve vďaka seriálu ich objavili. Okrem toho seriál beží v desiatkach krajinách po celom svete a ja neviem, aká je jeho sledovanosť, a ani aká je predajnosť mojich kníh napríklad v Kórei.

Určite nebude malá, veď aj na Slovensku sú skupiny ľudí, ktorí sa stretávajú nad vašimi prípadmi. Prečo sú tieto príbehy také zaujímavé pre ľudí?
Príbehy o vraždách sú tu už dlho a ich čaro tkvie v tom, že sa čitateľ snaží rozlúštiť záhadu skôr, než sa dostane na koniec príbehu. Je to ako puzzle, ktoré chcete poskladať skôr, než vám ho odhalí autor. No dnes je nové to, že rozlúštenie prichádza s vedou, namiesto toho, aby bolo výsledkom detektívnej práce. Odkiaľ sa však berie záujem o túto forenznú vedu, naozaj neviem.

Kedy vidíte koniec vašej postavy Temperance?
Mám zmluvu na 19 kníh a práve píšem šestnástu. Keď ich napíšem všetky, potom uvidíme, čo bude ďalej.

Kto je Kathy Reichs
Forenzná antropologička, spisovateľka a producentka seriálu Kosti sa narodila v roku 1950 v Chicagu. Študovala antropológiu na American University a Northwestern University. Prednášala na viacerých popredných školách v USA. Pracovala ako konzultantka vyšetrovacieho úradu v Severnej Karolíne a pomáhala pri vyšetrovaní katastrof a vrážd. V 80. rokoch napísala dve vedecké knihy. Za svoj prvý fiktívny román Déjà???? Dead, ktorý napísala v roku 1997, získala Cenu Arthura Ellisa. Doteraz napísala 16 kníh o forenznej antropologičke Temperance Brennan. V roku 2005 vznikol kriminálny seriál Kosti na základe jej kníh. Reichs na seriáli pracuje ako producentka a odborná konzultantka. Je vydatá a má tri deti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:34