StoryEditor

Novým šéfom SND by mal byť Chudovský

13.06.2012, 14:45
Autor:
kulkul
Výberová komisia odporučí ministrovi kultúry, aby za riaditeľa vymenoval Mariána Chudovského.

"Komisia ma základe hlasovania rozhodla, že ministrovi kultúry odporučí na obsadenie pozície generálneho riaditeľa Slovenského národného riaditeľa Mariána Chudovského," povedal pred pár minútami predsedníčka komisie a generálna riaditeľka sekcie umenie Jana Motyčková. 11-členná komisia dala bývalému opernému režisérovi potrebných sedem hlasov.





"Rozhodlo pre neho viacero parametrov, jednak to bola jeho predchádzajúca skúsenosť s pôsobenia v Slovenskom národnom divadle, od oboch kandidátov sme chceli viacero podkladov ohľadne tématických okruhov, ktoré sme im predložili, chceli sme počuť mená spolupracovníkov, aj tie zohrali svoju úlohu a Chudovský predstavil tím naozaj renomovaných ľudí, rozhodla predstava o ďalšom smerovaní divadla, poznanie procesov v divadle a marketingová stratégia, je to komplex rôznych vecí," dodala Motyčková.

Stále je to však len poradný hlas a o jeho vymenovaní musí rozhodnúť minister kultúry Marek Maďarič. Podľa Motyčkovej by sa tak však malo stať v najbližších hodinách alebo dňoch, a rozhodnutie komisie bude akceptvať. Chudovský by tak mohol pravdepodobne nastúpiť do funkcie od novej sezóny.

Druhým, a dnes neúspešným, kandidátom bol dirigent a skladateľ Anton Popovič. Tematickými okruhmi pre oboch uchádzačov bolo pomenovanie najvypuklejších problémov a nedostatkov vo všetkých organizačných zložkách divadla, návrh opatrení a konkrétnych riešení v prvom roku pôsobenia vo funkcii, návrh na personálne obsadenie riaditeľov umeleckých súborov a vedúcich pozícií jednotlivých organizačných zložiek, návrhy na zefektívnenie hospodárenia aj opatrenia na posilnenie dobrého mena našej prvej divadelnej scény.  

Ako prvý dnes ráno o desiatej pred komisiu vystúpil Marián Chudovský, podľa ktorého má byť SND moderným, otvoreným európskym divadlom, reprezentantom slovenskej kultúry doma aj v zahraničí. Jednou z možností fungovania divadla je holding, aby boli jasné a transparentné toky financií, ale podľa jeho slov o tom sa ešte musí dohodnúť s ministrom kultúry. „O rozpočte SND a s jeho nakladaním idú rôzne informácie, ten rozpočet je dosť veľký, vyše 16 miliónov eur, ten by mal pokryť možnosti divadla na špičkovej úrovni. Je dôležité, aby sa rozpočet použil cielene,“ povedal médiám po ukončení prezentácie Chudovský.

Chudovský okrem iného prezentoval aj mená svojho tímu. "Prezentoval som ľudí, ktorý by radi prevzali zodpovednosť za ďalší tok udalostí v SND. V opere je to známy dirigent európskeho kalibru Fridrich Haider, s ktorým už mal tú česť spolupracovať, spolu so šéfdramaturgom Slavomírom Jakúbkom, v činohre by to bol režisér Roman Polák a v balete choreograf Mário Radačovský. Ako vedúci dielní by to bol Peter Janku, vyštudovaný scénograf. A čo sa týka marketingu, ide o nové a mladé, ale už uplatnené meno v tomto priestore, a to Daniel Rabina," doplnil Chudovský. Meno hlavného ekonóma neprezradil, keďže je to meno zo súčasného prostredia divadla.

Druhý kandidát Anton Popovič vo svojej prezentácii predostrel, že sa musia prijať opatrenia pre zvýšenie kvality produkcií umeleckých súborov, ktorá je v súčasnosti kolísavá, realizovať dlhodobú prípravu plánu premiér, zefektívniť prácu ekonomického úseku a využívanie finančných prostriedkov. „SND má 933 zamestnancov, je to zložitý kolos, ktorý má slúžiť predmetu svojej činnosti, to sú špičkové umelecké produkcie, ktoré by reprezentovali národnú kultúrnu ustanovizeň, všetky organizačné zložky musia pracovať v záujme naplnenia tohto cieľa. Prezentoval som postupnosť riešenia problémov, ktoré by malo nové vedenie vykonať, je analýza stavu ekonomiky, ako sa napĺňa rozpočet,“ uviedol Popovič. Mená svojich spolupracovníkov médiám nepovedal, komisia ho v jeho koncepcii mala k dispozícii.

Predsedníčkou výberovej komisie bola generálna riaditeľka sekcie umenia rezortu kultúry Janka Motyčková, jej členmi scénický výtvarník Jozef Ciller, režisér Ondrej Spišák, dramatik a scenárista Ondrej Šulaj, hudobný producent Matej Drlička, Daniel Dvořák, riaditeľ Národného divadla v Brne, choreografka Šárka Ondrišová, operný spevák Otokar Klein, Miroslav Chlebiš z odboru legislatívy MK SR, Alžbeta Bednáriková, zástupkyňa zamestnancov SND a muzikológ Vladimír Zvara.

Správu aktualizujeme.

01 - Modified: 2004-08-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: E.ON s nárastom hrubého zisku
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:12