StoryEditor

Lančarič: Inšpiráciou pre Ples v opere bol Opernball

09.01.2010, 15:16
Autor:
TASRTASR
Z organizácie prvého Plesu v opere utkvelo Pavlovi Lančaričovi, generálnemu riaditeľovi spoločnosti Orange, ktorá je jeho hostiteľom, v pamäti veľké očakávanie.

"Dúfali sme, že začne na Slovensku tradícia niečoho, čo tu nebolo. A dnes sa ukazuje, že podľa nášho vzoru sa snažia o podobné veci v Prahe či Budapešti," povedal pre TASR. Poznamenal, že Ples v opere, ktorý už tradične otvára plesovú sezónu, zvýšil jej úroveň a stal sa aj inšpiráciou.

"Dnes je v hlavnom meste porovnateľných vynikajúcich záležitostí pomerne veľa. Bratislavská plesová sezóna má úroveň, má grády," konštatoval ďalej s dôvetkom, že minimálne tým sa zámery organizátorov plesu zo začiatku naplnili. Podľa neho veľkú inšpiráciu pri príprave prvého ročníka predstavoval viedenský Opernball. Podotkol, že ten sa nedal skopírovať, keďže tamojšia opera je niekoľkokrát väčšia ako tá bratislavská. Viedenský ples tiež nemá podľa Lančariča charakter honoru ako na Slovensku, ale je to komerčná záležitosť.

Priblížil, že na Opernball sa na rozdiel od bratislavského plesu lístky kupujú. Ples je tiež rozdelený na rôzne sektory, v rámci ktorých sa hostia môžu podľa zakúpeného lístku pohybovať. "Toto na bratislavskom Plese v opere nie je. Každý, kto príde, môže vyjsť na mezanín a pozdraviť pána prezidenta alebo kohokoľvek, lebo nemá obmedzený pohyb." Vysvetlil však, že tým nechcel povedať, že by bol bratislavský ples lepší, alebo že by si ho trúfol porovnávať s viedenským. "Chcem len povedať, že je principiálne iný a urobený na tie pomery a tie možnosti, ktorú tu máme na Slovensku. Že sme sa síce inšpirovali, ale nehľadali sme žiadny vzor."

Na margo desiateho ročníka Plesu v opere, ktorý sa dnes uskutoční v historickej budove Slovenského národného divadla, Lančarič uviedol, že verí, že to bude zas malý krôčik ďalej. "Čo je už po tých deviatich rokoch veľmi ťažké, lebo si myslím, že sme tú úroveň dostali naozaj veľmi vysoko a už je veľmi náročné to posúvať ďalej, ale snažíme sa." Jubilejný ples bude výnimočný výzdobou, programom aj účinkujúcimi interpretmi. Hviezdou večera, ktorá slávnostným úderom na gong otvorí plesovú sezónu, bude známa popová speváčka Lisa Stansfield.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 09:56