StoryEditor

Američania vrátili Nemcom obraz Ježiša Krista. Stratil sa počas vojny

22.11.2011, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Univerzita v americkom štáte Indiana vrátila obraz Bičovanie Krista z 15. storočia nemeckému múzeu, z ktorého sa po skončení vojny stratil. Dielo po vojne niekoľkokrát zmenilo majiteľa a univerzita ho podľa agentúry AP získala v dobrej viere, že nekupuje kradnuté umenie. Po zistení všetkých skutočností sa ale rozhodla vzácny obraz vrátiť pôvodnému majiteľovi - múzeu v poľovníckom zámočku Grunewald v Berlíne. "Jednou z radu tragédií spojených s druhou svetovou vojnou bolo to, že sa stratených, ukradnutých alebo ukoristených mnoho umeleckých diel," vyhlásil pri odovzdávaní obrazu v paláci Charlottenburg v Berlíne rektor americkej univerzity v Bloomingtone Michael McRobbie.





Olejomaľba na dreve s rozmermi 50 krát 50 centimetrov zobrazuje zakrvaveného Ježiša obklopeného štyrmi mužmi, ktorí ho bijú. Obraz, ktorý pôvodne tvoril jedno krídlo trojdielneho oltára, namaľoval neznámy stredoveký umelec z okruhu takzvanej kolínskej školy okolo roku 1480. Obraz z múzea ukradol britský vojak a odviezol ho do Anglicka. Tam ho bývalý rektor univerzity Herman Wells zakúpil od galeristov a priviezol do USA. V roku 1985 potom Wells dielo venoval univerzitnému múzeu.

Nadácia Pruské zámky a záhrady, ktorá spravuje významné múzeá a zbierky vo východnej časti Nemecka, vydala v rokoch 2004 a 2010 dva katalógy umeleckých diel stratených počas vojny a po nej, v ktorých bolo Bičovanie Krista uvedené medzi 3000 ďalšími nezvestnými umeleckými predmetmi. Generálny riaditeľ nadácie Hartmut Dorgerloh pri preberaní obrazu ocenil, že Američania po zistení skutočnosti okamžite začali pripravovať reštitúciu diela. "Obraz je jedným z najvýznamnejších diel svojho obdobia a sme radi, že ho máme späť. Uzatvára sa tak medzera v našej zbierke starého nemeckého umenia," povedal Dorgerloh. Obe inštitúcie, či už americká univerzita i nemecká nadácia, odmietli vyčísliť cenu obrazu. Zhodli sa len, že hodnota obrazu je vzhľadom na jeho význam pre dejiny stredovekého výtvarného umenia nevyčísliteľná.

01 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kyjev tender meniť nebude napriek protestom 02 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Črtá sa kompromis k paktu stability
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:00