StoryEditor

Literárna cena Anasoft litera už pozná finalistov

04.04.2012, 00:00
Autor:
kulkul
Najznámejšia slovenská literárna cena vyhlásila desať finalistov, polovica z nich sú ženy.

Spomedzi 141 hodnotených kníh vybrala do finále odborná porota spisovateľov Ballu, Juraja Bindzára, Pétra Hunčíka, Zusku Kepplovú, Maroša Krajňaka, Silvestra Lavríka, Michaelu Rosovú, Alexandru Salmelu, Veroniku Šikulovú a Svetlanu Žuchovú.

O finalistoch a víťazovi siedmeho ročníka rozhoduje porota v zložení prekladateľ Tomasz Grabiński, literárna vedkyňa Gabriela Magová, literárny vedec Vladimír Petrík, básnik a literárny kritik Michal Rehúš a básnik Ivan Štrpka. Literárnu cenu Anasoft litera udeľujú za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela slovenských autorov za predchádzajúci kalendárny rok.

Anasoft litera prebieha v dvoch kolách. Porota vyberie zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať najlepších titulov. „Nebolo to jednoduché. Ale našli sa. Literatúra na Slovensku žije - veselo čítajte.“ hodnotí Ivan Štrpka a dopĺňa ho ešte Vladimír Petrík: „Myslím si, že sa nám podarilo vybrať zaujímavé tituly. Najmenej polovica je pre verejnosť prekvapením, pretože to nie sú známi autori. Takmer polovicu z desiatky zas tvoria ženské autorky, čo je tiež výnimka. Porota sa zhodla na tom, že ceny by sa nemali orientovať len na zaužívané mená, ale mohli by objavovať niečo nové a progresívne. A tu sa také tituly nájdu.“

O laureátovi, ktorý získa cenu 10-tisíc eur, bude rozhodnuté v druhom kole v septembri 2012. Desať najlepších kníh sa odprezentuje počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať 15. – 19. mája v Bratislave a v Stupave. Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, film a program pre stredné školy.

Finalisti
Balla: V mene otca; K. K. Bagala
Juraj Bindzár: Bez dúhy (plebejský román); Orman
Péter Hunčík: Hraničný prípad; Kalligram
Zuska Kepplová: Buchty švabachom; K. K.Bagala
Maroš Krajňak: Carpathia; Trio Publishing
Silvester Lavrík: Zu; Kalligram
Michaela Rosová: Dandy; K. K. Bagala
Alexandra Salmela: 27 čiže smrť robí umelca; Vydavateľstvo Q111
Veronika Šikulová: Miesta v sieti; Slovart
Svetlana Žuchová: Zlodeji a svedkovia; Marenčin PT

Zoznam laureátov Anasoft litera
2011 Monika Kompaníková: Piata loď
2010 Stanislav Rakús: Telegram
2009 Alta Vášová: Ostrovy nepamäti
2008 Milan Zelinka: Teta Anula
2007 Marek Vadas: Liečiteľ
2006 Pavel Vilikovský: Čarovný papagáj a iné gýče

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:46