StoryEditor

Kniha o fiktívnom vzťahu s Havlom je hitom knižného trhu

13.09.2011, 10:37
Autor:
ČTKČTK
Fiktívny denník o milostných peripetiách spisovateľky Ireny Obermannovej, v ktorej hrá ústrednú úlohu postava nápadne pripomínajúca exprezidenta Václava Havla, sa stal komerčne najúspešnejšou knihou posledných dní.

Spisovateľka v médiách vyvolala špekulácie o tom, na koľko sa jej príbeh opiera o skutočný vzťah s Havlom, a na koľko ide skôr o marketingový ťah. Po troch týždňoch od vydania sa Obermannovej Tajná kniha vyšvihla do čela rebríčka najpredávanejších slovenských kníh. Havel sa od knihy dištancoval.

Spisovateľka, ktorá doteraz písala silne autobiografické príbehy o svojom intímnom a rodinnom živote, vo svojej novej knihe prišla s postavou "Najväčšieho Čecha". Tá pomerne jednoznačne odkazuje na Havla.

"Najväčší Čech" okrem iného píše divadelné hry, pozná sa s dalajlámom, nosí podobný látkový náramok ako Havel a röntgenové snímky jeho pľúc pozná široká verejnosť. Podľa údajov o týždenných predajoch, ktoré zverejňuje Zväz českých kníhkupcov a nakladateľov bola Tajná kniha v týždni od 29. augusta do 4. septembra najpredávanejším titulom.

Rozprávačka príbehu, ktorá rieši svoj intímny vzťah s "Najväčším Čechom", do značnej miery splýva so samotnou Obermannovou. "Tajný" denník zachytáva obdobie od minulého do tohtoročného februára a v niektorých detailoch verne kopíruje exprezidentov program. Aj niektoré ďalšie postavy Tajnej knihy okato pripomínajú reálnych ľudí z Havlovho okolia, vrátane jeho ženy Dagmar.

Podľa Obermannová však kniha nie je o Havlovi, ale o jej vykreslení vnútorných pocitov. "Najväčší Čech v mojej knihe nie je Havel, aj keď ho treba pripomína a aj keď som si napríklad vypožičala niektoré jeho charakteristické črty. Je to fabulácia, literatúra," povedala časopisu Týždeň. V rozhovore tiež okrem iného uviedla, že ju baví vyvolávať pocit, že kniha je skutočný denníkový záznam.

Havel vraj jej dielo pred vydaním čítal a odkázal jej, že kniha je "tou najlepšou súčasťou jeho terapie". Havel však v médiách uviedol, že knihu nečítal a čítať nechce. "Z toho, čo som o nej počul, usudzujem, že je to kniha senzačná, plná poloprávd, klamstiev a schválnosti vrátane informácií o našich súkromných stretnutiach," povedal denníku Blesk. Mrzí ho vraj, že Obermannová niekoľko stretnutí s ním využila k "nepriateľskému kroku a zaplietla ich do svojho bláznivého sveta".

Čitateľ, ktorý by v Tajnej knihe hľadal pikantné záznamy tajného milostného života exprezidenta, však zrejme bude sklamaný. Rozprávačka príbehu opisuje niekoľko málo stretnutí s Havlom, z ktorých väčšina z nich bola na spoločenských akciách. Oveľa viac rieši svoje vlastné pocity, ktoré vzťah k mužovi vo výnimočnom spoločenskom postavení vyvoláva. Vzťah medzi rozprávačkou a "Najväčším Čechom" sa odohrával predovšetkým formou telefonickou a
telepatickou, poznamenal v Lidových novinách kritik Jiří Peňás.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:55