StoryEditor

Rozprávky sú dnes hlavne pre deti, pôvodne im však vôbec určené neboli

26.12.2015, 10:52
Podľa psychológov rozprávky pomáhajú deťom, aby sa zdravo vyvíjali. Nemajú však za cieľ dávať konkrétne návody na každodenný život.

"Skôr nás učia už od malička, že vždy je nádej, a keď sa nezľakneme prekážok a nevzdáme sa, môžeme dosiahnuť svoj cieľ," vysvetľuje psychológ Ján Kulhánek z Psychoterapia Anjel pre lidovky.cz.

Pôvodne rozprávky ale vôbec určené deťom neboli. Vznikali ako zábavné príbehy, niekedy aj s erotickým podtextom, ktoré si medzi sebou rozprávali dospelí.

Deťom sa rozprávali skôr len krátke veršovanky, ako napríklad O kohútikovi a sliepočke.

"Zmena prišla zo zahraničia. De facto ju v sedemnástom storočí odštartoval Charles Perrault, ktorý francúzske rozprávky zásadne prerozprával a označil ich ako rozprávky, ktoré rozprávajú pestúnky deťom," vysvetľuje Otčenášek z Etnologického ústavu AV ČR.

Vývoj rozprávok od zábavných príbehov pre dospelých k rozprávaniam pre deti vysvetľuje, prečo nie sú klasické rozprávky príliš poučné a prečo je v nich mnoho nezmyslov, ktoré by nikdy nemohli fungovať tak, ako sa v nich píše.

Ako príklad môže poslúžiť rozprávka Hrnček, var! alebo motív z Erbenovej rozprávky Čarovné dary, obrúsok, ktorý sa vie sám rozprestrieť. Taký zázračný obrúsok, ktorý bez práce a zadarmo vyrobí akúkoľvek potravinu, by zrejme chcel každý.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:55