StoryEditor

Slovak Press Photo pozná prvého víťaza. A víťaznú fotku

19.09.2015, 17:32
Autor:
SITASITA
Zatiaľ je známe iba meno nositeľa Grand Prix za najlepšiu fotografiu 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

Porota 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo skončila svoje hodnotenie. Zatiaľ je známy iba nositeľ ocenenia Grand Prix určeného pre najlepšiu fotografiu súťaže. 

Jej držiteľom je voľný fotograf spolupracujúci s agentúrou SITA Robert Tappert. Cenu získal za fotografiu #06 zo série #ID, agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. Slávnostné odovzdávanie cien vo všetkých kategóriách súťaže sa uskutoční 21. októbra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Po udelení ocenení otvoria výstavu víťazných prác v Starej radnici, Múzeu mesta Bratislavy na Primaciálnom námestí. Výstava potrvá do 30. novembra.

Fotografie sa posudzovali anonymne
O ocenených tento rok rozhodovali dve poroty. Sedemčlenná odborná porota pre fotografické práce pracovala v zložení profesionálnych fotografov a pedagógov: Stanley Greene (USA), Alexander Chekmenev (Ukrajina), Vasili Prudnikov (Bielorusko), Jindřich Štreit a Roman Vondrouš z Českej republiky a zo Slovenska Jana Hojstričová a Judita Csaderová. 



Videopráce posudzovala trojčlenná porota, v ktorej boli: režisér a kameraman Pavol Barabáš (SR), riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal (ČR) a slovenský kameraman Tomáš Stanek. Fotografie sa posudzovali anonymne v tlačenej forme. Fotografie v kategórii stredoeurópska fotografia sa premietali. Poroty hodnotili od stredy 16. septembra do 18. septembra. 

Deväť kategórií
Do súťaže mohli slovenskí fotografi svoje práce prihlásiť do deviatich kategórií: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport, príroda a mladí fotografi do 25 rokov a študenti vysokých škôl a tiež do kategórie vytvorenej v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí "Slovensko - Bohatstvo v rozmanitosti - Tradícia a súčasnosť". 

Najlepšie fotografie z kategórie "Slovensko - Bohatstvo v rozmanitosti - Tradícia a súčasnosť" sa na budúci rok, keď bude SR predsedať Rade EÚ, predstavia na všetkých zastupiteľských úradoch SR vo svete. Pre zahraničných fotografov z Českej republiky, Poľska, Bieloruska, Ukrajiny, Maďarska a Rakúska otvorili kategóriu stredoeurópska fotografia. Do novej medzinárodnej kategórie Krátke video určené pre televíziu alebo web mohli prihlasovať svoje krátke, maximálne trojminútové práce slovenskí i zahraniční videotvorcovia. Aj v tomto ročníku sa odovzdá Cena za celoživotné dielo a pod záštitou primátora mesta udelia Grant Bratislavy. V rámci výstavy víťazných fotografií a aj na webstránke súťaže sa uskutoční divácka súťaž o najlepšie fotografie. 

01 - Modified: 2007-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na webe dražíme bežný tovar
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:20