StoryEditor

Harry, idem do baráku! Film Sám doma tieto Vianoce oslávi 25 rokov

23.12.2015, 13:44
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Harry, idem do baráku! ... Je to tak, legendárny výrok Daniela Sterna z amerického filmu Sám doma znie v ušiach dnešných dvadsiatnikov, keď opisujú svoje detské vianočné zážitky. Ťažko uveriť, že od premiéry prvého dielu tejto obľúbenej vianočnej série ubehlo už štvrť storočia, píše Monika Zavřelová.


Niektorí síce priznávajú, že pomáhali mamičke alebo zdobili stromček. Všetci, ale spomínajú, ako netrpezlivo čakali, až sa obývačkou rozoznie slávna melódia Johna Williamsa a na televíznej obrazovke sa objaví drobný desaťročný blonďáčik Macaulay Culkin. Lenže dnes už nie je roztomilým chlapčekom. Zostarol. Má 35 rokov. Čo znamená jediné - od natočenia prvého dielu Sám doma uplynulo štvrť storočie. Prečo ho teda televízie po celom svete vysielajú takmer každé Vianoce a k tomu ešte často opakovane? Režisér Chris Columbus odpovedá: "Vianoce sú čas, kedy sú ľudia paradoxne buď najšťastnejší z celého roka alebo naopak, emocionálne na dne. Príbeh o chlapcovi, ktorý zostane na Vianoce opustený doma, mi pre túto teóriu prišiel viac ako vhodný."

 



Bolo to však niečo iné, čo Columbusa presvedčilo, aby sa ujal réžie. Dostala ho totiž scéna, v ktorej sa Culkinov hrdina Kevin stretáva v kostole s miestnym starcom a zisťuje, že vlastne nejde o žiadneho zabijaka, ale opusteného a sklamaného človeka. Rovnako ako pri mnohých iných snímkach aj okolo filmu Sám doma vznikla konšpiračná teória a jej aktérom nie je nikto iný ako sám kráľ rock'n'rollu Elvis Presley. Podľa fanúšikov sa objavil v scéne, kedy si Kevinova matka, ktorú stvárnila Catherine O'Hara, snaží vyhádať miesto v lietadle, aby sa mohla vrátiť späť domov. Do kariet im hrá aj fakt, že tesne pred snímkou ​​Sám doma, Columbus nakrútil komédiu Únos Elvisa. "Keby sa pri natáčaní na pľaci naozaj objavil, buďte si istí, že by som to vedel," hovorí s úsmevom Columbus.

Nebol by to Hollywood, aby sa z úspěšného filmu nesnažil vyžmýkať čo najviac. A tak po dvoch vydarených epizódach prišli ďalšie - tretia, štvrtá a mnohé ďalšie pokračovania, ktoré sa snáď ani nedajú nazývať filmami. Snažili sa stať modernými a do príbehu zapojiť problémy typu rozvod rodičov. Tvorcovia asi zabudli, že to pri pokračovaní klasickej vianočnej série nikoho veľmi nezaujíma.

 

A toto robí Macaulay Culkin dnes:


 


 

01 - Modified: 2007-12-15 07:01:49 - Feat.: 0 - Title: Bielorusko bude za ruský plyn platiť oveľa menej ako Ukrajina
01 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie 05 - Modified: 2021-12-19 13:49:15 - Feat.: - Title: Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:06