StoryEditor

Pustite nás do kina, kričali novinári pred premiérou filmu 50 odtieňov sivej

12.02.2015, 17:03
Prečítajte si, aká bola v Berlíne atmosféra pred svetovou premiérou filmu 50 odtieňov sivej.

Berlín to zasa raz zažil horúce. Okolo kina ZOO Palast bola v deň premiéry v stredu večer z bezpečnostných dôvodov prerušená doprava, pretože fanúšikovia sa nemohli na priestranstvo pred kinom vôbec vojsť. Už od rána sa tu zhromaždilo tisíc prevažne ženských divákov.




Premiéra pre novinárov v sále IMAX pre 380 divákov v stredu popoludní musela byť nakoniec obohnaná policajtmi, pretože desiatky novinárov sa nedostali dovnútra. „To je škandál, že ste začali púšťať ľudí dnu už hodinu vopred!“ kričal jeden novinár jazykom medzi taliančinou a angličtinou. „Budem sa sťažovať riaditeľovi festivalu!“ Ostatní sa prekrikovali, ako je možné, že sa na taký očakávaný film nedostanú. „Je ešte jedna projekcia o pol desiatej večer v sále číslo päť, hneď potom je film v distribúcii,“ upokojoval novinárov zamestnanec kina v elegantnom svetlohnedom kabáte. „Ale to je ešte menšia sála,“ volali novinári a zlostili sa. Polícia sa prizerala, pripravená na zásah.



 


Prečítajte si aj:
Erotická kniha šokovala Američanov
Erotika zarába. E.L.James je najbohatšou spisovateľkou
Recenzia: Erotická kniha, ktorá rozdelila svet
Slováci sú prudérnejší. V čítaní
Fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Trailer k 50 Shades of Grey je vonku
Keď popoluška stretla princa. Ako vznikal film 50 odtieňov sivej
Erotika opantala už i Slovensko. 50 odtieňov sivej je v kinách
Prvé dojmy: 50 odtieňov sivej je vtipná hra na popolušku
50 odtieňov má za sebou premiéru v Berlíne. Takto to dopadlo



Rekordy, rekordy a zase rekordy. Filmový prepis sadomasochistického románu, ako píšu berlínske médiá, vraj priťahuje ľudí od trinásťročných po osemdesiatročných. Miliónové náklady románu, ktorý za to literárno ani nestojí, tisíce lajkov snažiacich sa vopred ovplyvniť výber hercov pre hlavné úlohy, internetové diskusie, koľko erotických scén vo filme nakoniec bude a či bude mať hlavnú úlohu penis (nemá!), 100 miliónov kliknutí počas týždňa na jediný dostupný trailer filmu, šesťdesiat krajín sveta vrátane Iraku, ktoré film zatiaľ kúpili do distribúcie – to tu ešte nebolo.

Či sa nám to páči alebo nie, kniha E. L. James sa stala fenoménom doby. Barometrom našej posadnutosti erotickou iracionálnosťou. A práve tak sa od čias Nymfomanky dostáva vo filme znovu do popredia sadomasochistický žáner. Berlínski diváci nakoniec konštatovali, že film je oveľa estetickejší než román, že drastické sadomaso chýba, že sexuálnych bojovníkov neuspokojí, že si udržal eleganciu filmu Základný inštinkt. Dakota Johnson, dcéra Melanie Griffith a Dona Johnsona, zahrala svoju rolu študentky literatúry veľmi citlivo, konštatovali berlínski novinári.

Obaja hlavní herci s režisérkou filmu Sam Taylor-Johnson a v sprievode E. L. James podpisovali ľuďom pamätníčky. „Film je fantastický,“ pochvaľovala si britská spisovateľka. Riaditeľ festivalu Dieter Kosslick zostal úplne pokojný a poznamenal, že tu v Berlíne už ľudia podobné veci poznajú. V Nemecku je Päťdesiat odtieňov sivej prístupný od šestnástich rokov a pôjde určite o megahit. Berlinale má tak za sebou ďalší rekordný deň, na ktorý sa určite nezabudne.


Z Berlína Radovan Holub,
programový spolupracovník MFF Bratislava

01 - Modified: 2007-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia: Afričan napadol Slováka
01 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:34