StoryEditor

Diváci na festivale prekvapili. Lákala ich Ukrajina aj slovenský film

26.06.2015, 00:00
Filmový festival Art Film Fest ukázal, že aj v 23. ročníku vie priatiahnuť divákov na dobré filmy.

Výnimočne vyskladaný program, zaujímaví hostia a prinavrátený divácky hlad po dobrých filmoch na festivale. Aj takto by sa dal zhodnotiť doterajší priebeh 23. ročníka filmového festivalu Art Film Fest, ktorý už týždeň prebieha v Trenčianskych Tepliciach. Za prvý víkend sa do mesta za jedným z troch najväčších slovenských filmových festivalov vybralo rekordných 7300 divákov a vypredané sály sa udržali aj počas týždňa. "Poviem úprimne, že za posledné roky bola návštevnosť trocha nižšia. A hoci sa tento rok veľmi diskutovalo o tom, že nebudeme mať veľa noviniek napríklad z festivalu v Cannes, čo sa týka návštevnosti, táto skutočnosť nezavážila. Záujem som videl aj na sociálnych sieťach a prvý víkend bol tiež dobrým signálom," povedal pre HN riaditeľ festivalu Peter Nágel.


Cez víkend zaujala ľudí v Trenčianskych Tepliciach aj Anna Geislerová. Snímky: TASR/R. Stoklasa


Skvelý výber
Ako jedným z dôvodom bol určite program s dobre vybranými filmami, ale najmä silné zastúpenie vo festivalovej súťaži. Vôbec prvýkrát sa stalo, že aj filmy debutujúcich režisérov prišli na Slovensko s už získanými prestížnymi festovalovými alebo národnnými cenami. „Snažím sa súťaž koncipovať ako minivzorku celého programu. Mali sme filmy, ktoré už stihli tento rok získať ceny z významných festivalov, z Berlína, Benátok, Sundance, ale na druhej strane som rád, že sa tam dostali aj dobré filmy z menej známych terirórii, ktoré vytvorili talenty svetovej kinematografie, či už z Lotyšska, Litvy alebo zo vzdialenejšieho Nového Zélandu či Guatemaly," doplnil.

 

Atraktivitu festivalu zároveň dopĺňala hojná účasť tvorcov súťažných filmov. "To, že prídu svoje filmy predstaviť beriem ako zavŕšenie nášho celoročného úsilia a pre mňa osobne by to inak bola nenaplnená vec." Tiež diváci to oceňujú a prítomní režiséri sú radi za záujem. Po filme zostalo aj trištvrtiny sály a tvorcov prekvapili takými otázkami, ktoré ich až zaskočili. "Tak napríklad po filme Goob, ktorý mal svetovú premiéru v Benátkach v minulom rokom, bol režisér Guy Myhilll, úplne uveličený. Sympaticky v angličtine asi 25-ročný mladík povedal, že si všimol, že matka vo filme nosí zvláštny prsteň so symbolom a že sa niekde dočítal, že ak je posunutý doprava, znamená to, že má rada syna, ak doľava, že už viac inklinuje k svojmu momentálnemu partnerovi. Režisér, ktorý si myslel, že tento detail si určite nikto nevšimne, sa chytil od prekvapenia za hlavu a povedal, že práve kvôli takýmto detailom sa oplatí robiť filmy," dopĺňa Nágel.


Medzi slovenskými filmami, ktoré sa predstavili, bol aj Rukojemník s Richardom Labudom.


Silní Slováci
"Trenčianske Teplice potvrdili, že sú v spojení s Trenčínom správnym miestom pre festival. Je tu taký ostrovný komplex ako napríklad v českých Karlových Varoch. Filmári sa tu zrazu stretnú, aj keď v Bratislave na to nemajú čas. A diváci vedia, že podobné filmy už inde neuvidia," povedal pre HN český filmový publicista Radovan Holub. Okrem súťažných filmoch totiž zaujala aj sekcia venovaná americkým nezávislým filmom a predovšetkým ukrajinskej kinematografii. "Dúfali sme, že práve toto zaujme. Pre mňa osobne to bolo filmársky málo známe terirórium, aj keď je to prakticky nás najbližší sused, ale keď Ukrajinu už druhý rok vnímame práve z tých menej radostných skutočností, chceli sme ukázať ich tvorbu, pretože ktovie kam sa bude ďalej rozvíjať. A nevybrali sme prvoplánovo len politické filmy, ale aj rôzne podoby ich kinematografie posledných rokov," vysvetľuje Nágel.

 


Svoj film predstavil aj Rytmus.


Okrem politických či možno viac smutných filmov sa však prekvapivo na festivale objavila aj animovaná snímka Jakuba Kronera Lokalfilmis. "Nemáme len artové filmy, napriek názvu, už sme sa posunuli, preto bola aj tento rok vôbec prvýkrát zaradená animovaná snímka pre dospelých. Ukázalo sa to ako správne. Hrali sme ho včera, ale už od utorka večera bol film vypredaný. A nebol to len Lokalfilmis, zaznamenali sme oveľa väčší záujem o slovenské filmy. Či už to boli Deti alebo Mirage či v neposlednom rade Rukojemník, ktorého tvorcovia krstili DVD a zaplnili dve sály. Ukázalo sa že fenomén - festival stále funguje," uzavrel Nágel.

01 - Modified: 2007-07-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie
01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-12-01 10:14:20 - Feat.: - Title: Prezradili dátum, kedy sa môžete tešiť na ďalší ročník Art Film festivalu. Privítajú vás už tradične v Košiciach 03 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 04 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 05 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 11:06