StoryEditor

Recenzia: Sicario je film, ktorý nemusí sadnúť každému

31.10.2015, 19:10

Sicario, film, ktorý sa v našich kinách premieta už pár týždňov, sa rozhodne oplatí vidieť. Nový americký akčný thriller, ktorý mal svetovú premiéru na filmovom festivale v Cannes, však nemusí „sadnúť“ každému.
 

Posledný počin z dielne Denisa Villeneuve naozaj nie je filmom na dobrú noc a už od prvých minút si vyžiada celú vašu pozornosť. Ak zvládnete úvodnú ,,pätnásťminútovku“ pravdepodobne zvládnete už aj zvyšok.

„Každý deň sú za hranicami zabíjaní ľudia s jeho požehnaním, nájsť ho, by bolo ako objaviť vakcínu,“ vysvetľuje už v prvej časti tohto akčného filmu jeho nosnú myšlienku jeden z hlavných hrdinov, ktorého stvárnil držiteľ Oscara- Benicio del Toro. Koniec koncov už samotný názov Sicario je predzvesťou ,,akčnosti“, keďže v mexickom slangu toto slovo znamená zabijak.

Dej sa začne naplno odohrávať, keď idealistickú agentku FBI Kate poverí dôstojník elitnej vládnej operačné skupiny (Josh Brolin), aby v pohraničnej oblasti medzi USA a Mexikom, kde neplatia žiadne zákony, podporila vojnu proti drogám. Tím vedený tajomným poradcom s pochybnou minulosťou (Benicio Del Toro) sa tak vydáva do akcie, počas ktorej je hlavná postava - Kate nútená v záujme prežitia pochybovať o všetkom, v čo doteraz verila. Práve voľba režiséra zvoliť za hlavnú postavu držiteľku Zlatého glóbusu - Emily Blunt - bolo jedno z kľúčových rozhodnutí. Známa britská herečka stvárnila najmä akčné scény mimoriadne hodnoverne, rovnako aj jej hereckí partneri.

Čo sa týka technickej stránky, kamera Rogera Deakinsa svojimi, či už detailmi alebo leteckými zábermi na krajinu, budovali atmosféru už od prvého okamihu. Mrazivá a jednoduchá, no úderná hudba Jóhanna Jóhannssona korešpondovala so scenárom a divák spozornie zakaždým, keď zaznie. Trocha však vyrušujú občasné vtipy, ktoré sa nehodia k znepokojujúcim a vážnym otázkam, ktoré tento film otvára. Rušivo pôsobia aj niektoré, miestami trochu dlhé scény, ktorých skrátenie by mohlo výrazne zdynamizovať dej.

Rozuzlenie a výsledný postoj, ktorý musela hlavná hrdinka zaujať na jednej strane poskytol odpoveď na hlavnú otázku, no otvoril desiatky otázok, na ktoré môžu hľadať diváci odpovede ešte dlho po odchode z kina. Sicario je dôkazom toho, že keď sa spoja kvalitné herecké výkony, skúsený režisér a odhadne sa miera, aby nebolo ,,ničoho veľa“, môže vzniknúť úctyhodný film.
 


 

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dopingový hriešnik Landis využil poslednú šancu
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:12