StoryEditor

Pesničkár Tomáš Klus kritizoval Českého slávika. A odhlásil sa

29.11.2013, 17:43
Autor:
tasr, stltasr, stl

Laureát strieborného Českého slávika Mattoni za rok 2013, pesničkár Tomáš Klus, ktorému len o 47 bodov ušla obhajoba vlaňajšieho nečakaného prvenstva, sa v budúcnosti nechce zúčastňovať na tejto ankete. Interpret, ktorému prekáža nielen vyradenie extrémneho rapera Řezníka z hlasovania, ale aj ďalšie konanie organizátorov označovaných ním za amorálnych, požiadal fanúšikov, aby v budúcnosti zaslali esemesky radšej na charitu.

"Odhlasujem sa týmto z ankety Český slávik Mattoni, pretože sa nedokážem stotožniť s niečím, čo sa nejako tvári a iné je," uviedol Tomáš Klus.

"Myšlienku ankety popularity naďalej považujem za skvelú, ale musia ju začať brat vážne i ľudia, ktorí na Slávikov chodia," cituje internetový server iDNES.cz pesničkárove slová. "Niekto, kto sa oháňa morálkou, ju sám nedodržuje," vyhlásil a slávnostný ceremoniál označil v súčasnosti iba za podujatie "na oko".

Tomáš Klus na jednej zo sociálnych sietí konkretizoval dôvody svojho rozhodnutia "najbližšie nekandidovať". Zaradil medzi ne aj falošnosť účastníkov slávnostného galavečera, poukázal na zvukové problémy pri jeho tohtoročnom vystúpení, ale aj fakt, že jeho tvár v súvislosti s anketou začala využívať sieť bagetérií Boulevard.

Jadrom sporu sa stalo však nejasné vyradenie Martina Pohla používajúceho pseudonym Řezník z kategórie Hviezda internetu. Organizátori ho vyškrtli pred ukončením hlasovania so zdôvodnením, že jeho tvorba je násilná a vulgárna.

"Prekáža mi princíp, že možno niekoho diskvalifikovať za to, čo spieva. Ja si Řezníka po druhý raz nepustím, jeho tvorba sa mi javí za čiarou, ale chápem to ako umeleckú provokáciu," konštatoval Tomáš Klus. Rovnaké vulgarizmy podľa jeho názoru používajú aj iní, iba v menej vyhrotených témach.

Hlavný organizátor ankety Jaroslav Těšínský, ktorý je v súčasnosti v zahraničí, v prvej reakcii konštatoval, že ho rozhodnutie Tomáša Klusa mrzí. Súčasne vyzval všetkých, ktorých kauza zaujíma, aby sa zoznámili s tvorbou spomínaného rapera a urobili si vlastný názor. "Niekoľko novinárov som žiadal, nech zverejnia na ilustráciu jeho texty. Všetci mi povedali, že si to nemôžu dovoliť," vyhlásil Těšínský.

Organizátori už skôr pri zdôvodnení vyradenia rapera poukazovali na právne predpisy ČR, ktoré okrem iného zakazujú spojovať reklamné aktivity s propagáciou násilia alebo znižovaním ľudskej dôstojnosti. V celom prípade nejde o hodnotenie samotného obsahu tvory spomínaného interpreta, ale výlučne o oprávnenosť vyhlasovateľa ankety vyradiť subjekt zo súťaže z pohľadu pravidiel a právnych predpisov. Na základe týchto skutočností organizátor mal povinnosť vylúčiť daného interpreta zo súťaže, tvrdí právny zástupca organizátorov Petr Kůta.

Organizátorov podporila v tejto veci aj organizácia Biely kruh bezpečia, ktorá pomáha obetiam kriminality a domáceho násilia. "Šírenie takejto tvorby má vplyv na postoje časti spoločnosti, na posun hraníc tolerancie násilia, na posilňovanie legitimity týrania a na znižovanie ľudskej dôstojnosti obetí násilia," napísala okrem iného na svojich webových stránkach.

Za pesničkárovo zneužitie na reklamné účely bagetériou Boulevard sa podľa jeho slov už agentúra Musica Bohemica, organizátor akcie, ospravedlnila pred galavečerom. Išlo o pochybenie, ktoré sa týkalo iba niekoľkých pobočiek, v ktorých bola reklama neodkladne stiahnutá. Těšínský preto netajil prekvapenie nad postupom pesničkára, ktorému sa ospravedlnil aj za audioproblémy pri jeho vystúpení, pri ktorom vraj zlyhala televízna technika.

Tomáš Klus zažiaril vlani ako kométa na českom nebi populárnej hudby a svoj početný tábor fanúšikov má aj na Slovensku. Rodák z Třinca, niekdajší člen zlatého českého tímu dorastencov z ME v modernom päťboji, triumfoval v roku 2007 na speváckej súťaži CzechTalent v Zlíne, o rok neskôr mu vyšlo debutové CD Cesta do záhu(d)by. Medzičasom je autorom celého radu ocenení za svoje hudobné kolekcie a interpretačné umenie, ktoré robí jeho koncerty tak veľkým zážitkom pre prítomné publikum. Vlani prekvapujúco nechal v Českom sláviku za sebou aj Karla Gotta, s ktorým tentoraz prehral o niekoľko desiatok hlasov.

Absolvent štúdia herectva na DAMU (2012) je od 10.mája otcom dcérky Josefiny.

 

01 - Modified: 2005-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pacienti majú právo žiadať lekára o kúpeľnú liečbu
01 - Modified: 2023-03-27 16:00:00 - Feat.: - Title: Advokát obvinený z vraždy, či politik, ktorý nezískal lukratívne miesto s platom 28-tisíc eur (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-03-25 13:22:37 - Feat.: - Title: Nominácia Klusa nebola dobrá, Heger mal okamžite reagovať, tvrdí Kamenický zo Smeru 03 - Modified: 2023-03-23 13:29:59 - Feat.: - Title: Výbor europarlamentu po vypočutí neodporúča Klusa za člena Európskeho dvora audítorov, nikto nehlasoval za 04 - Modified: 2023-02-02 11:35:56 - Feat.: - Title: Hlas vyzval Klusa stiahnuť súhlas s nomináciou do Európskeho dvora audítorov, ten argumenty odmieta 05 - Modified: 2022-09-13 17:30:00 - Feat.: - Title: Nedovoľme fašistom a populistom hazardovať s naším kompasom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 23:36