StoryEditor

Emília Vášáryová hľadá ženu pre svojho syna

28.01.2015, 14:59
Nové predstavenie Odvrátená strana mesiaca je v repertoári bratislavského divadla GUnaGU od 30. januára.

V bratislavskom divadle GUnaGU hosťuje členka Činohry Slovenského národného divadla Emília Vášáryová. Herečka účinkuje v hre, ktorú tvorcovia pripravili pri príležitosti 30. výročia vzniku GUnaGU a so zámerom ukázať jeho široký žánrový záber. Predstavenie Odvrátená strana mesiaca je v repertoári od 30. januára.

Špeciálne pre Emíliu Vášáryovú napísal dramatik Viliam Klimáček hru Odvrátená strana Mesiaca. Je to jemná komédia o nekriticky milujúcej matke (Milka Vášáryová), ktorá sa nedokáže zmieriť s tým, že jej syn (Viktor Horján) už nie je dieťa a dávno dospel. Matka stále hľadá pre syna ženu, ktorá by z neho "spravila muža", netušiac, že on už dávno tajne žije s jej priateľkou zo školy. Trojitú rolu českej turistky, londýnskej čašníčky aj zdravotnej sestry hrá Zuzana Šebová. Korením tejto rodinnej tragikomédie je napätý vzťah dvoch sestier, ktoré celý život súperili o jediného muža. Sestru hrá Darina Abrahámová.

Klimáčkova hra osciluje medzi komédiou a tragikomédiou a nevyhýba sa ani osobným zlyhaniam hrdinov a dojímavým situáciám, keď hlavná hrdinka bojuje s mozgovou príhodou a zápasí nielen o syna a o sestru, ale najmä o vlastný dôstojný život. V predstavení hosťuje režisér Marián Amsler, nový umelecký šéf a interný režisér Divadla Astorka, známy aj z mnohých réžií na Slovensku či v pražských divadlách. Scénu navrhol Peter Janků, kostýmy Silvia Balážová, pod hudbu sa podpísal Slavo Solovic.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 07:00