StoryEditor

Slovenský filmový festival čaká najväčšia zmena. Sťahuje sa na východ

11.12.2015, 16:51
Autor:
TASRTASR

23 rokov patril filmový festival Art Film Fest Trenčianskym Tepliciam. Od budúceho roka to bude inak. Dejiskom 24. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna, budú Košice. Zástupcovia festivalu priznali, že už tri roky sa vážne zaoberali myšlienkou, kam by mohli posunúť festival. "Väčšinou Košičania mieria na západ, Art Film Fest zamieril na východ, do Košíc a zdá sa, že je to šťastné riešenie," povedal na tlačovej konferencii prezident festivalu Milan Lasica. Verí, že po skončení prvého ročníka na východe budú spokojní všetci. "Najväčšia výhoda je v tom, že je tu kde premietať filmy. Lebo v Trenčianskych Tepliciach je iba jedno kino, staré, kde za tie roky akurát vymenili stoličky, a to na festival, ktorý má ambície, je dosť málo," dodal.  Zakladateľ festivalu a viceprezident festivalu Peter Hledík sa svojej funkcie viceprezidenta vzdal. Dôvodom bola práve zmena miesta.
 

 


Dôvody zmeny miesta po 23 rokoch vysvetlil aj producent Ján Kováčik. "Infraštruktúra bola najhlavnejší dôvod," zdôraznil. Košice podľa neho môžu festivalu ponúknuť to, čo žiadne iné mesto. "Som presvedčený o tom, že už po prvom ročníku mnohí pochopia, že Košice s filmovým festivalom budú zohrávať veľmi dôstojnú úlohu."

Producenta a generálneho manažéra Rudolfa Biermanna teší, že Košice sú vynikajúce miesto aj z hľadiska diváckeho zázemia. "Máme tu asi 120.000 potenciálnych divákov, tá infraštruktúra je naozaj unikátna," povedal. Odhadovaná kapacita v košických priestoroch je 200.000 ľudí. Festival zároveň ponúkne študentom, ale aj zaľúbencom výhodné produkty, ktoré budú zverejnené. Práve stredoškolskí a vysokoškolskí študenti v Košiciach sú podľa Biermanna zaujímavou diváckou skupinou.

Festival si vynútil zmenu a dostal možnosť sa rozvíjať aj podľa umeleckého riaditeľa Petra Nágela. "Chceme pokračovať v tradícii a dostať čo najviac divákov do kín," avizoval. Diváci sa podľa neho môžu tešiť na významné herecké a tvorivé osobnosti svetovej a domácej kinematografie. Súčasťou budú snímky z najprestížnejších filmových prehliadok a pozoruhodné talenty svetovej kinematografie. Prezident Film Europe Ivan Hronec prezradil, že v Košiciach uvidia diváci tri špičkové filmy z Benátok. Art Film Fest teda prinesie v ďalšom, 24. ročníku, po prvý raz v Košiciach, premiéru sekcie „Be2Can starter“. Vďaka spojeniu a spolupráci s progresívnou spoločnosťou Film Europe sa predstavia najočakávanejšie filmové diela z troch najprestížnejších festivalov sveta - Berlína, Benátok a Cannes. „Je to skvelá správa nielen pre Art Film Fest, ale aj pre všetkých filmových nadšencov a kinofilov na Slovensku," zdôraznil Peter Nágel, umelecký riaditeľ festivalu. Hoci sa podľa neho zdalo, že spolupráca pri uvádzaní filmov z portfólia Film Europe v poslednom čase uviazla, pravidelne sa s prezidentom spoločnosti Ivanom Hroncom stretávali a rozprávali o možnostiach a podmienkach, ktoré by boli pre oba subjekty nielen ekonomicky výhodné, ale najmä obojstranne zmysluplné.

Už tradičná súčasť festivalu v Trenčianskych Tepliciach - Most slávy - zostáva zatiaľ nevyriešenou úlohou v Košiciach. Mesto aj organizátori však sľubujú, že založia túto tradíciu aj na novom mieste. Detaily prezradia zrejme na poslednej júnovej tlačovej konferencii. Lasica konštatoval, že najvhodnejším miestom sa zdá chodník, ktorých je v Košiciach dosť. "Nebudeme stavať nový most, je to množstvo priestorov, ktoré sú v ponuke - centrum, nová kultúrna infraštruktúra, ako Kunsthalle...toto všetko je v ponuke," dodal primátor mesta Richard Raši.
     


 

01 - Modified: 2007-12-03 13:57:09 - Feat.: 0 - Title: Putinova strana presvedčivo zvíťazila
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:34