StoryEditor

Taliansko opantal Holub, čo sedel na konári. A vyhral

07.09.2014, 08:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zlatého leva pre najlepší film si z tohtoročného 71. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach odniesol v sobotu večer švédsky režisér Roy Andersson za surrealistickú komédiu s výstredným názvom En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron (Holub sedel na konári a premýšľal o živote). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Film pozostáva zo scénok, ktoré sa odvíjajú okolo dvoch hlavných postáv - podomových obchodníkov so smutnými tvárami, ktorí predávajú lacné zábavné predmety na oslavy, napríklad upírie zuby. V príhovore pri preberaní ceny vzdal režisér Andersson poctu talianskemu neorealistickému filmovému majstrovi Vittoriovi De Sicovi a zvlášť jeho snímke Zlodeji bicyklov - vyzdvihol ju ako "ľudskú a plnú citu". "Myslím, že práve taký by mal byť film," povedal Andersson. "Budem pokračovať a snažiť sa robiť také dobré filmy, ako sú tie od Vittoria De Sicu," dodal 71-ročný umelec.

Scény jeho filmu sú nádherne vystavané a každú nakrúcal najmenej mesiac, sústredil sa však na vizuálnu kvalitu - inšpirovali ho pritom maliari Edward Hopper a Bruegel starší. Kritiky boli nadšené. Noviny Daily Telegraph napísali, že film je "rajom".
    



Deväťčlenná porota na čele s uznávaným skladateľom filmovej hudby Alexandrom Desplatom vyhlásila aj ďalších držiteľov cien. Desplat uviedol, že po "veľmi vzrušenej debate" vybrali filmy, ktoré zanechávajú stopu vďaka svojmu "filozofickému, politickému, humanistickému a poetickému obsahu". "Nech žije hudba, nech žije film," vyhlásil skladateľ ešte pred tým, ako prečítal víťazov.

Strieborného leva za najlepšiu réžiu získal ruský režisér Andrej Končalovskij, ktorý do Benátok prišiel s filmom Biele noci poštára Alexeja Trjapicyna. Je to naturalistický pohľad na odľahlú dedinu, pričom režisér využil nehercov.

Veľkú cenu poroty získala dokumentárna snímka amerického režiséra Joshuu Oppenheimera The Look of Silence (Ticho) s témou masakru, ku ktorému došlo v Indonézii po neúspešnom komunistickom prevrate v 60. rokoch minulého storočia.

Hviezdy talianskeho filmu Hungry Hearts (Hladné srdcia) - Adam Driver a Alba Rohrwacherová - získali Volpiho čašu za najlepší mužský a najlepší ženský herecký výkon.

Osobitnú cenu poroty si odniesol turecký film Sivas od režiséra Kaana Müjdeciho. Cena za najlepší scenár poputovala do Iránu za film Ghesseha (Príbehy).

Cenu Marcella Mastroianniho za najlepší výkon mladého herca alebo herečky udelili 13-ročnému Romainovi Paulovi, ktorý hrá vo francúzskej dráme o dospievaní Le Dernier Coup de Marteau.

Čierna komédia Birdman od mexického rodáka a režiséra Alejandra G. Iňárrita odišla z Benátok naprázdno, hoci bola pokladaná za silného favorita na Zlatého leva. Hlavnú postavu skrachovaného herca, niekdajšieho superhrdinu z filmovej série, si so sebairóniou zahral bývalý predstaviteľ Batmana Michael Keaton.

Prečítajte si aj o priebehu festivalu - tu.
      

01 - Modified: 2006-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Métou výrobcov je úspornosť
01 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla 02 - Modified: 2024-01-16 19:35:33 - Feat.: - Title: Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov 03 - Modified: 2023-12-30 22:32:23 - Feat.: - Title: Boj proti masovému turizmu: Benátky od júna obmedzia počet návštevníkov v skupinách 04 - Modified: 2023-12-11 10:44:32 - Feat.: - Title: Pokuty a zákaz pobytu. Benátky potrestali aktivistov za zafarbenie vody nazeleno 05 - Modified: 2023-12-09 17:03:41 - Feat.: - Title: Aktivisti zafarbili vodu v Benátkach na zeleno, kritizujú postup rokovaní na COP28
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:56