StoryEditor

"Je to terorista, nie rocková hviezda" (foto)

20.07.2013, 00:00
Autor:
aszasz
Policajný fotograf zverejnil fotky zo zadržania atentátnika z Bostonu ako protest. A prišiel o prácu.

Bostonského policajného fotografa Seana Murphyho suspendovali. Dôvodom bolo to, že zverejnil tajné fotografie zo zadržania bostonského atentátnika Džochara Carnajeva. Protestoval tým proti titulke magazínu Rolling Stone, ktorá vyšla s jeho podobizňou na titulnej strane. 

Práve titulná strana populárneho hudobného magazínu vyvolala vlnu nevôle po celom svete. Niektoré obchody ho stiahli z pultov – nepáčilo sa im štylizovanie atentátnika z maratónu do roly akejsi rockovej hviezdy. Negatívnu reakciu netajil ani starosta Bostonu Thomas Menino, ktorý povedal, že terorista dostal priestor aj glanc, aký už roky dostávajú hviezdy. Murphyho kritika naštartovala ešte silnejšiu vlnu nevôle.

„Ten chlap je zlý,“ vyjadril sa Murphy pre Boston magazine, ktorý zverejnil fotky. „To je skutočný atentátnik, nie načechraný a štylizovaný mladý muž na titulke časopisu Rolling Stone.“
Džochar Carnajev je na fotografiách zachytený pri zadržaní. Na niektorých má na čele laserové zameranie, je špinavý a zranený. Na jednej snímke zdvíha po výzve polície tričko, ako dôkaz toho, že nemá tele žiadne bomby. 

John Wolfson, šéfredaktor Boston magazine, potvrdil, že majú aj ďalšie fotky, ktoré zverejnia v septembrovom čísle. „Policajný fotograf ich uverejnil preto, že sa bál o to, aký vplyv bude mať takéto vykreslenie Džochara Carnajeva na rodiny obetí.“

Rolling Stone sa bránil a obhajoval titulku s tým, že titulok pod tvárou Carnajeva hovorí jasne – Monštrum. Časopis uviedol, že príbehy a takéto dôležité udalosti už tradične patria k dobrej žurnalistike. 

Carnajeva vinia za útoky v Bostone. Pri útoku 15. apríla v cieli bostonského maratónu vybuchli dve nálože v tlakových hrncoch, ktoré zabili troch ľudí a 264 ďalších zranili.Štvrtým zabitým je policajt, ktorého údajne devätnásťročný Džochar Carnajev so svojím starším bratom Tamerlanom zastrelili na úteku. Tamerlan bol nakoniec zabitý pri prestrelke s políciou.

Ďalšie kontroverzné titulné strany:

Muhammad Ali odmietol vstúpiť do americkej armády kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu, čo ho následne stálo aj titul najlepšieho boxera ťažkej váhy, ktorý mu bol na základe tohto rozhodnutia odobratý. Esquire sa pre titulnú snímku inšpiroval klasickým Mantegnovým obrazom Umučenie svätého Sebastiána.
V roku 1970 Rolling Stone vydal rozhovor s masovým vrahom Charlesom Mansonom. Rozhovor bol neskôr ovenčený prestížnymi cenami, v čase vydania však časopis čelil sťažnostiam rozčúleného davu. Keby vtedy existoval Twitter, editori by mali s obhajobou plné ruky práce.
Fotografia Billa Clintona pre časopis Esquire bola inšpirovaná Lincolnovým pamätníkom, verejnosť si ju však interpretovala ako jasný odkaz na škandál s Monikou Lewinskou. Prebal bol odsúdený ľuďmi z oboch strán politického spektra.
Titulka z apríla 1966 je označovaná ako najkontroverznejší prebal všetkých čias. Čitateľov rozčúlila debata, ktorá bola venovaná postupujúcej sekularizácii spoločnosti. Minimalistická titulná strana zožala kritiku na globálnej úrovni.
V roku 1970 Rolling Stone vydal rozhovor s masovým vrahom Charlesom Mansonom. Rozhovor bol neskôr ovenčený prestížnymi cenami, v čase vydania však časopis čelil sťažnostiam rozčúleného davu. Keby vtedy existoval Twitter, editori by mali s obhajobou plné ruky práce.
Titulka z apríla 1966 je označovaná ako najkontroverznejší prebal všetkých čias. Čitateľov rozčúlila debata, ktorá bola venovaná postupujúcej sekularizácii spoločnosti. Minimalistická titulná strana zožala kritiku na globálnej úrovni.
Dešpekt zožal aj ilustrátor New Yorker Barry Blitt za svoje poňatie Baracka Obamu a jeho ženy Michelle počas prezidenskej kampane z roku 2008. Hoci magazín chcel satiricky zhodiť krivé obvinenia Obamu pochádzajúce z radov jeho oponentov, obálku kritizovali nielen Obamovi fanúšikovia, ale aj jeho priamy rival John McCain.

zdroj: Boston magazine, guardian, ihned.cz

Snímky: Seana Murphy, Boston magazine, archív periodík, wikipedia

01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek 02 - Modified: 2024-03-19 09:16:34 - Feat.: - Title: Britská princezná po špekuláciách medzi ľuďmi: Pozrite si zrejme prvé zábery Kate na verejnosti 03 - Modified: 2024-03-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb 04 - Modified: 2024-03-11 07:35:55 - Feat.: - Title: Médiá stiahli fotku princeznej Kate: Detail naznačuje nepovolené úpravy, palác na žiadosť o reakciu nereaguje 05 - Modified: 2024-02-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Fotografi zachytili vôbec prvú snímku páriacich sa veľrýb. Na ich prekvapenie išlo o dvoch samcov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:33