StoryEditor

Sophia Loren: Práve som sa vrátila k filmu

05.04.2014, 10:30
Krása je stále krásna, tvrdí jedna z najpôvabnejších (nielen) európskych herečiek.

Keď Sophii Lorenovej niekto vystrúha poklonu, rozveselí ju to, ale dramaticky si zakryje uši. Keď hovorí o hereckom partnerovi Marcellovi Mastroiannim, oči sa jej zalejú slzami. Tento rok v septembri bude mať 80 rokov. Odpovedá však s energiou, ktorá pripomína jej kľúčovú úlohu Horalky, za ktorú dostala v roku 1960 - vo svojich 26 rokoch - Oscara. V Prahe sa pred pár dňami zhostila úlohy predsedníčky poroty Českej Miss. K súťažiam krásy má priaznivý vzťah, kedysi jej pomohli v kariére.

Ste šťastná ?
Ach áno, určite. Dokonca som v živote veľmi šťastná, získala som všetko, čo som si priala. Mala som veľké sny a splnilo sa mi ešte viac.

Ktoré obdobie vášho života o tom rozhodlo?
Keď som začala vážne pracovať vo filme a začala hrať v dôležitých filmoch, v ktorých som mala možnosť sa herecky zdokonaľovať. A keď som dostávala nádherné ceny, dávali mi silu pokračovať.

Pomohla vašej kariére súťaž Miss Ríma ?
Otvorila mi veľké príležitosti. Nikdy som sa nestala miss. Skončila som druhá, stále som druhá (smiech). Ale vďaka jednému večeru som spoznala množstvo ľudí a vďaka týmto kontaktom som pomaly vstupovala do filmového sveta. Už keď som okolo štrnástich-pätnástich rokov začala byť dievča k svetu, moja matka so mnou odišla do Ríma na nejaké herecké skúšky, ktoré dopadli hrozne. Vôbec som netušila, čo mám robiť. Ale zašli sme tiež za režisérom filmu Quo Vadis Mervynom Leroyom. Pamätám si, ako sa ma pýtal, či hovorím po anglicky. Na všetko som odpovedala yes, yes. Takže čoskoro pochopil, že nie, napriek tomu mi dal malú roličku, no, skôr miesto v dave. Pri filme uspejete, len keď o to strašne moc stojíte a keď na to máte schopnosti. Chce to veľkú vôľu a energiu. Nie je to len svet plný kamier a svetiel. Keď dostanete úlohu zahrať úlohu, ako je Horalka, máte 26 rokov a máte hrať matku 14-ročnej dcéry, potom dostanete trochu strach.

Vybavila vás vaša krásna matka do súťaže miss praktickými radami?
Nie, veľa ich nebolo, naopak ja som jej radila, aby príliš nehovorila, pretože ona bola veľmi veselá, v dobrom slova zmysle, so všetkými sa bavila, ale porotcovia boli prísni. Snažila sa mi pomáhať, to áno, ale vo finále som pomáhala ja jej.

Dá sa porovnať súťaž miss dnes a v 50. rokoch?
Vtedajšíie víťazky neurobili ktovieakú kariéru, všetky sa nestali herečkami. Ja som vlastne vyhrala len takú malinkú cenu, ale až po piatich-šiestich rokoch som začala natáčať trošku lepšie filmy. Bolo nutné sa to naučiť a nájsť silu ísť ďalej.

A dokázať, že nie ste „len“ krásna?
Krása je pozitívna vec, ale môže priniesť aj ťažkosti.



Nepriniesla vám krása ťažkosti alebo neslobodu v tom zmysle, že už nikdy nemôžete z domu vyjsť neupravená?
Ale choďte, prosím vás. Nie, krása je krásna.

Ste svedkom vývoja postavenia ženy v talianskej spoločnosti, od Horalky už Taliansko prešla veľký kus k emancipácii, nie?
Horalka zostáva rovnakou postavou, ženou s dieťaťom, ktorá sa ocitne uprostred vojny a prihodí sa im to všetko. Na postavení ženy v talianskej spoločnosti je však ešte veľa čo meniť.



Ako ste sa prvýkrát stretli s Marcellom Mastroiannim?
Keď som ho prvýkrát uvidela, stál na schodoch a opýtal sa: Si to ty? Myslím, že áno, ale ty ani nevieš, ako sa volám, odpovedala som (má slzy v očiach). Prepáčte, vždy keď hovorím o Marcellovi, strašne sa rozcitliviem.

Oddychujete od filmu, alebo ešte niečo točíte ?
Áno, teraz som sa vrátila k filmu. So synom Edoardo Pontim sme natočili Human Voice (Ľudský hlas dráma pre jedného herca od J. Cocteaua - pozn. redakcie). Dokončili sme ho pred mesiacom a premiéru bude mať v New Yorku na jarnom festivale Tribeca, ktorý usporadúva Robert de Niro.

Čo vám osobne robí radosť v bežnom živote?
Vedieť, že moje deti sa majú dobre a vnúčatá sú nádherná, jednoducho rodinný život.

Ako vás vnímajú vaše vnúčatá?
Proste ako Sophiu Loren.

Oni vám tak aj hovoria? Teda žiadne babička?
Babička Sophia Loren.

 


Keby ste bola novinárkou, akú otázku by ste dala takej ikone, akou je Sophia Loren?
Ja som nikdy netúžila byť novinárkou.

Hovorí sa, že Taliani sú závislí od krásneho počasia a talianskej kuchyne. Vy žijete striedavo vo Švajčiarsku a v Kalifornii. Nechýba vám Taliansko?
Život umelca je už taký, žijete všade. Ja veľa často cestujem, a to aj preto, že deti žijú v Amerike. Ale aj keď žijem mimo Talianska, doma sa varí poctivo po taliansky, na taliansku kuchyňu sme nikdy nezanevreli. Milujem špaget , a pretože som od Neapola, samozrejme, aj pizzu.

Na ako dlho dopredu máte zaplnený diár?
Neviem, ale už by som sa mala začať zamýšľať nad tým, čo budem robiť, až budem veľká (smiech).

Sophia Loren (79)
Talianska filmová superhviezda s 90 filmovými rolemi na konte. V súťaži krásy si ju v 50. letech všimol producent a budúci manžel Carlo Ponti a pomohol jej k filmu. Zásadná bola rola Horalky, za ktorú dostala prvého Oscara, druhého potom za celoživotné dielo. Jej hlavným filmovým partnerom bol Marcello Mastroianni. Ešte v 71 rokoch nafotila sériu umeleckých aktov pre kalendár Pirelli a tento rok natočila nový film. Má dvoch synov a štyri vnúčatá.

01 - Modified: 2006-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Logan požiera sesterskú Thaliu
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-15 08:44:27 - Feat.: - Title: Jennifer Aniston po návšteve estetickej kliniky vyzerá ako vyretušovaná. Omladla na počkanie! 03 - Modified: 2024-04-10 08:03:09 - Feat.: - Title: "Zúfalá manželka" Teri Hatcher bola, ako päťročná zneužitá strýkom. Stalo sa to v aute, zobral si aj servítky 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-08 08:36:58 - Feat.: - Title: Herečka si nechala upraviť tvár. Výplne sú fuč a takto vyzerá prirodzená bez príkras!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:26