StoryEditor

Urobte si čas na cirkus

20.05.2014, 08:43
Bratislavská Medická záhrada bude tento víkend opäť patriť modernému cirkusu.

Tvárou, hlasom a ambasádorom štvrtého ročníka podujatia je režisér a herec SND Martin Huba. Festival Cirkul´art už tradične prinesie špičkovú prehliadku cirkusového, divadelného a pouličného umenia z celého sveta a potrvá od piatka 23. do nedele 25. mája. Predstavenia sa uskutočnia pod šapitó i holým nebom, vďaka čomu si diváci budú môcť vychutnať neopakovateľnú atmosféru.

Festival Cirkul´art prináša do Bratislavy to najlepšie z pouličného cirkusového umenia. Takmer 60 vystúpení si pritom budú môcť diváci pozrieť zadarmo v priestoroch Medickej záhrady. Zo slovenských umelcov sa môžu tešiť na Juraja Kemku, Bratislavské bábkové divadlo či FreeRun Slovakia, západných susedov zastúpia Le Grando a Tritypos. Okrem nich budú mať svoje zastúpenie napríklad Japonsko, Švédsko, Maďarsko, Švajčiarsko, Austrália či Izrael. Časť programu bude prebiehať počas všetkých troch dní aj nákupnom centre Central.

Ide o medzinárodnú prehliadku špičkových žánrovo pestrých divadelných, novocirkusových, hudobných, audiovizuálnych, pouličných a iných produkcií prekračujúcich rôzne rámce umenia. Prvých troch ročníkov festivalu sa zúčastnili umelci z 24 krajín z celého sveta. Ide o jediný a unikátny festival svojho druhu na Slovensku. Divácka účasť posledného ročníka bola 9-tisíc návštevníkov. Takmer všetky predstavenia sú zadarmo, ale medzi dôležité prínosy patrí aj starostlivosť o Medickú záhradu, Národnú kultúrnu pamiatku, vďaka ktorej prebehla oprava chodníkov, lavičiek, košov či osvetlenia. Aktuálnym cieľom naďalej zostáva vyhľadávanie talentov a podnecovanie domácich tvorcov k umeleckej aktivite smerujúcej k vzniku inscenácií nového cirkusu na Slovensku.

 

Festival odštartuje v piatok o 17:00 svojim predstavením japonský klaun ekvilibrista a žonglér z ďalekého Tokia Hiyro. Večer bude ďalej patriť českým herečkám Anne Polívkovej a Marthe Issovej, ktoré predvedú v slovenskej premiére ženskú klauniádu s názvom Krásavice Interkontinálne. Práve túto autorskú klauniádu Arte et Marte označujú českí kritici za jeden z divadelných počinov roku. Interkontinentálne krásavice sa pokúšajú vyvrátiť teóriu, že dámske klaunské duo nemôže existovať. Už samotná podstata ženskej prirodzenosti totiž nedovolí osobe nežného pohlavia pripustiť, že by mohla byť hlúpejšia, nešikovnejšia alebo dokonca škaredšia ako tá druhá. Podľa zákulisných informácií sa už v procese tvorby inscenácie Arte et Marte začali prejavovať príznaky, že táto „machistická“ teória asi naozaj funguje. Vzniklo tak nakoniec skôr neverbálne divadelné predstavenie o priateľstve a to nielen o jeho svetlých, ale aj temnejších stránkach. Či je to tak, alebo tak, môžete vidieť na vlastné oči v predstavení, ktoré je od svojej premiéry v pražskej La Fabrike prakticky stále vypredané.

Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia. Vznikol v 70. rokoch vo Francúzsku ako potreba nezávislého divadla hľadať nové formy vychádzajúce zo zabudnutých rituálov, činoherných tradícií, cirkusových schopností a pouličného umenia. Pre nový cirkus je charakteristická naratívna forma rozprávania príbehu prostredníctvom tradičných cirkusantských zručností, ktorými vyjadruje metafory, príbehy, témy, divadelné obrazy či dejovú líniu. Až sekundárnym cieľom je prezentácia úrovne virtuozity prevedenia, nebezpečnosti a ekvilibristiky jednotlivých cirkusových umení. Nouveau cirque sa stal moderným fenoménom reflektujúcim súčasné výrazové prostriedky. Cieľom projektu je budovanie tradície kvalitného medzinárodného víkendu nového cirkusu na Slovensku. Festival Cirkul´art spolupracuje s École nationale de cirque Montreal a je členom siete kultúrnych operátorov Circostrada Network Paríž.

01 - Modified: 2006-05-24 10:41:30 - Feat.: 0 - Title: Čiernohorskí Srbi chcú rozdelenie všetkých inštitúcií
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 03:02