StoryEditor

Slovensko opäť nevyužilo šancu. Pozrite sa, prečo je Eurovízia dôležitá

24.05.2015, 12:16
Prečítajte si analýzu Michala Smreka, ktorý strávil vo Viedni na pesničkovej súťaži Eurovízia 2015 celý týždeň.

Túto noc spoznala Európa svoju skladbu roka – vo viedenskej Stadthalle totiž veľkým finále vyvrcholil jubilejný 60. ročník hudobnej súťaže Eurovízie. Víťazom sa po napínavom hlasovaní stal reprezentant Švédska Måns Zelmerlöw s popovou piesňou Heroes. Švédska verejnoprávna SVT tak opäť po dvoch rokoch preberá organizačnú štafetu. Víťazná skladba sa už pár mesiacov drží na prvých priečkach v iTunes a Spotify nielen vo Švédsku, ale aj v mnohých okolitých krajinách. Hrajú ju dokonca aj niektoré slovenské rádiá.




Måns nie je na hudobnej scéne žiadnym nováčikom. Po úspešnom štarte vo švédskej verzii Superstar v roku 2005 a následnom víťazstve v prvej sérii Let’s dance, vydal 6 štúdiových albumov. Reprezentovať svoju krajinu na Eurovízii bol jeho dlhodobý sen. Divácky veľmi populárnej švédskej preselekcie Melodifestivalen sa dovedna zúčastnil trikrát.



Druhá skončila ruská speváčka Polina Gagarinová. Počas prvej polovice napínavého hlasovania sa dlho vo vedení držalo Rusko. To vlani diváci v aréne diváci vypískali pre začínajúci konflikt na Ukrajine. Piskot a bučanie sa opakovali aj tento rok, televízni diváci ho však nemohli počuť vďaka novej technológii, ktorá v prípade potreby blokuje reakcie z arény. Európsky zväz vysielateľov (EBU) sa už skôr vyjadril, že sú pripravení prípadný piskot nahradiť zvukovým záznamom potlesku. Účasť Ruska je vnímaná kriticky nielen kvôli stále pretrvávajúcemu konfliktu na Ukrajine, ale aj novým ruským zákonom, sťažujúcim život LGBT menšine. Česká republika dala Rusku 8 bodov, čo je tretie najvyššie skóre, ktoré každá hlasujúca krajina môže udeliť.



Tretie miesto si odnieslo talianske trio Ill Volo.




Na Eurovíziu sa vrátila kvalita
Krajina Mozarta sa nenechala zahanbiť a na Eurovíziu aspoň nachvíľku prinavrátila symfonický orchester. Niekedy neodmysliteľnú súčasť súťaže nahradili v roku 1998 hudobné nahrávky. Večer otvorila vlaňajšia víťazka Conchita Wurst, ktorej víťazstvo otvorilo dvere k úspešnej hudobnej kariére. Slovensko sa súťaže už po tretí rok nezúčastnilo kvôli odmietavému postoju verejnoprávneho telerozhlasu.


Švédsku hneď po víťazstve zagratulovala aj Európska komisia na svojej oficiálnej Fcb stránke:

 

#BuildingBridges Congratulations Måns Zelmerlöw #Sweden is 2015 #Eurovision winner! Tell us: what was your favorite song? Cc EU-kommissionen i Sverige #SWE #Eurovision

Posted by European Commission on 23. máj 2015

 


Finálové defilé reprezentantov 27 krajín Európy ukázalo, že Eurovízia sa úspešne vrátila k svojej prapodstate – byť televíznou súťažou, v ktorej sa prezentuje to najlepšie, čo európske národné hudobné trhy môžu ponúknuť. Stereotypné videnie súťaže ako gýčovej televíznej šou, prezentujúcej otrepané tanečné hity, patrí do prvej polovice minulej dekády, v ktorej sa víťaz súťaže vyberal len na základe telehlasovania. Do tohto obdobia patrí aj dávno prekonaný problém takzvaného hlasovania blokov, v rámci ktorého si body vymieňali krajiny prepojené historicky, ako i kultúrne.

Od roku 2009 sa na súťaž vrátili odborné poroty, ktoré dnes určujú polovicu celkového výsledku. Toto rozhodnutie prispelo k oživeniu súťaže vo forme podpory ne-popových hudobných žánrov, ale i návratu hudobnej kvality na scénu Eurovízie. Víťazi z roku 2012 a 2014, švédska speváčka Loreen a jej rakúska kolegyňa Conchita Wurst, získali vysoké hodnotenie zo všetkých kútov Európy, nielen od susedných krajín. Tieto zmeny neznamenajú, že si susedné krajiny prestali navzájom vymieňať body – práve naopak, mnohé krajiny v tom naďalej pokračujú. Je totiž logické, že krajiny, ktoré zdieľajú nielen podobnú kultúru či históriu, ale hlavne ten istý hudobný trh, majú na hudbu podobný názor.
 


Celý večer si môžete pozrieť tu.


 

Na Eurovíziu sa vrátili aj veľké mená ako napríklad holandská speváčka Anouk, vďaka ktorej sa Holandsko v roku 2013 kvalifikovalo do veľkého finále po 8-ročnej absencii. Moderná country pieseň Calm After Storm, s ktorou sa Holandsko odprezentovalo vlani, mu dokonca zaručila celkovo druhé miesto a stala sa populárnou v rádiách po celej Európe, vrátane Slovenska. Medzi podobne kvalitné skladby patrí talianska Madness of Love (Raphael Gualazzi, 2011, 2. miesto), francúzska Et s'il fallait le faire (Patricia Kass, 2009, 8. miesto) a mnoho iných.

Hudobne kvalitné skladby si svoju cestu našli aj na tohtoročnú súťaž. Víťazné Švédsko sa predstavilo s popovou skladbou s elementmi country, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne. Pieseň je štýlovo podobná skladbe Lovers on the Sun od Davida Guettu, o plagiát však nejde. Lotyšsko (6. miesto) stavilo na alternatívny electro pop, zatiaľ čo Gruzínsko (11. miesto) a Belgicko (4. miesto) na alternatívny pop. Belgicko, Austrália (5. miesto), Estónsko (7. miesto) už spolu so Švédskom žnú úspechy na iTunes ako aj Spotify.


Eurovízia ako príklad podpory domácej tvorby?
Zmeny na Eurovízii ponúkajú mnoho dôvodov pre verejnoprávny telerozhlas na návrat do súťaže. Slovenský hudobný trh stagnuje a práve expozitúra zahraničným trendom na hudobnej súťaži by mu mohla pomôcť. Jednou z funkcií verejnoprávneho média je podporovať rozkvet a napredovanie domácej tvorby. Slovensko nemá po zrušení Bratislavskej lýry žiaden hudobný festival, a práve národná preselekcia na Eurovíziu by jeho úlohu mohla zastúpiť. Podpora domácej tvorby by preto nemala byť vnímaná ako hlavná prekážka návratu Slovenska na Eurovíziu, ako to prezentuje RTVS, ale jeden z jeho hlavných dôvodov.
 


O atmosfére vo Viedni počas celého týždňa si môžete prečítať tu.



Projekt by nemusel verejnoprávne médium vyčerpať ani finančne. Grécke, nemecké, či izraelské verejnoprávne média siahli po spolupráci so súkromnými televíziami pri príprave národných preselekcií, práve z dôvodu nedostatočných finančných prostriedkov alebo za účelom šetrenia. Litovská štátna televízia každoročne organizuje koncert populárnej hudby, výťažok z ktorého používa na pokrytie nákladov spojených z účasťou na Eurovízii. Ako to ukázal tohtoročný príklad Českej republiky, vybudovanie si mena na Eurovízii je beh na dlhé trate. Jeho pozitíva pre domácu hudobnú tvorbu v dlhodobom horizonte by však nemali byť podceňované.


Česko desiate v telehlasovaní?
Európsky zväz vysielateľov (EBU) hneď  dnes ráno zverejnil podrobné výsledky hlasovania. Vo veľkom finále bolo u divákov najpopulárnejšie Taliansko, ktoré sa predstavilo s popovo-opernou skladbou. Všetko nasvedčuje tomu, že keby na súťaži nehlasovali poroty, Česká republika by sa vo štvrtkovom semifinále prebojovala do finále z 10. miesta.



Marta Jandová, ktorá Česko reprezentovala spoločne s Václavom Noidom Bártom, sa v piatok nechala počuť, že je sklamaná z prístupu českých medií, ktoré sa podľa jej slov o českú účasť na Eurovízii vôbec nezaujímali. Rozpísali sa o nej až keď sa českým reprezentantom nepodarilo dostať do finále. Jandová je sklamaná aj z prístupu divákov. Na jednej z tlačových konferencií uviedla, že českí diváci sa správajú ako deti, ktoré trikrát po sebe na Vianoce nedostali darček, a preto na Vianoce ako také zanevreli. Narážala tým na fakt, že sa Česká republika ešte nikdy neprebojovala do finále. Česká televízia sa však napriek tohtoročnému neúspechu na Eurovíziu plánuje vrátiť.

Z Viedne Michal Smrek,
autor je politológ, pôsobí na Univerzite v Uppsale, vo Švedsku

01 - Modified: 2007-06-04 07:07:00 - Feat.: 0 - Title: Dvojnásobná Neilova radosť - stihol pôrod a dal gól
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:47