StoryEditor

Urobil film o svojich rodičoch. A Bolka Polívku uložil do ich postele

07.07.2015, 00:00

„Najveselšia tlačovka“ – na tomto pomenovaní sa zhodli azda všetci novinári, pred ktorých sa postavili tvorcovia filmu Domácí péče. Predstavili ho na filmovom festivale v Karlových Varoch a taktiež je zaradený aj do hlavnej súťaže. I keď podľa režiséra Slávka Horáka je vlastne pozitívny, hovorí o obetovaní, chorobách, umieraní, ale aj viere v život. A tom, že každý by si mal žiť po svojom.



Skutočná mama
Snímka, ktorá v Karlových Varoch už minulý rok získala cenu za scenár, hovorí o reálnej mame samotného režiséra, ponechal jej dokonca aj meno. „Áno, tá zdravotná sestra Vlasta je moja mama, robila tú prácu dlhé roky, bola tá, ktorá sa obetovala pre druhých, obrala seba, aj keď by ju to mohlo zabiť. Ale neskončila, našťastie, tak tragicky, ako som to ukázal vo filme,“ povedal pri uvedení filmu štyridsaťročný režisér Slávek Horák. „Veľmi skoro som však zistil, že téma obetavosti je príznačná pre československé matky, že ony si dajú vždy ten spálený rezeň, aj keby mali na výber.“ Úlohy sa bravúrnym spôsobom zhostila česká herečka Alena Mihulová, aj keď pôvodne chcel režisér staršiu herečku. „Vedela som, že je to úloha napísaná pre mňa, snažila som sa mu ukázať, že som na to vhodná, aby to videl aj on,“ povedala Mihulová, ktorá so šedinami a dobrým mejkapom vyzerala vo filme omnoho staršie a ustaranú ženu, ktorá sa celý život stará o iných, zahrala skvele. S určitosťou ide o jej životný výkon.

Bolek s pálenkou
Jej manžela, s ktorým musela niekedy bojovať o trochu nehy, ktorú potrebovala, si zahral Bolek Polívka. „Je nás takých mnoho, máme na sebe mnoho vrstiev, nedorozumení, sme trochu hulvátski a ťažko sa nám hľadá neha, láska, neskoro nachádzame to, čo milujeme, a zisťujeme, akú cenu majú ľudia veci okolo nás,“ povedal český herec s tým, že aj on mal predobraz svojej postavy stále pred sebou. Hral totiž režisérovho otca. "Mal som ho stále na očiach, a chodil so slivovicou na tácke so špeciálnymi otvormi."

Okrem toho hrali na reálnom dvore manželov Horákovcov, v ich posteli, pivnici, vo vinohrade či v aute. „Niektoré vtipy, ktoré hovorí Bolek, sú teda vtipy môjho otca. Dokonca aj prsty sme mu očiernili, aby sa mu viac podobal. Chcel som z toho kaviarenského intelektuála urobiť pracanta, ktorý je každý deň pri cirkulárke – moravského chlapa, ktorý je vo svojom jadre dobrák, ale nikdy by to nepriznal,“ doplnil Horák. A slivovicu si manželia dopriali aj v dobe, keď už bolo najhoršie a samotná Vlasta si na svojich ramenách niesla svoj ťažký osud. Nielen osudy iných.

Energie namiesto liekov
A prišlo aj na tému energií, pre niekoho šamanstva. Vo vedľajších úlohách sa predstavili Zuzana Kronerová a Tatiana Vilhelmová, ktoré pomáhali Vlaste s jej dušou. Vďaka nim sa jej v ťažkých chvíľach uľavilo a nemusela brať ani lieky proti bolestiam. Lebo zrazu začala dbať aj o sebe a viac sa tešiť zo života. V každom prípade ide o film, ktorý má veľkú šancu uspieť vo festivalovej súťaži a hlavne prilákať divákov do kina. Do tých českých príde film už 16. júla, naša premiéra bude na jeseň.



Od reklamy k filmu
Domácí péče je pre režiséra debut, a fakt, že čakal sa mu stopercentne vyplatil. Dozrel a aj takéto témy vníma inak. „Bol to zámer, že som počkal, nechcel som to urobiť len preto, aby som urobil film, chcel som, aby to bolo dobré. Dospel som do štádia, keď som chcel okrem áut na slniečku a modeliek na pláži zanechať aj niečo viac, napríklad  Alenku v životnej úlohe,“ vysvetlil, keďže doteraz sa venoval reklame a natočil ich viac ako sto.Okrem toho už má na svojom konte aj pomocnú réžiu na oscarovom filme Kolja a premietanie v Cannes. Film, aj so slovenskými hercami, vznikal v slovenskej koprodukcii, takže ide o česko-slovenskú novinku. A tá viac ako stojí za to.
 


Predstavitelia filmu na čele s Bolkom Polívkom (v strede), Alenou Mihulovou a Slávkom Horákom (vpravo od neho). Snímka: MAFRA


Zuzana Kronerová pre HN: Rada by som hrala viac v slovenských filmoch

V českých filmoch sa v poslednom čase objavujete často.
Keďže sa u nás robí asi 20-krát menej filmov ako v Čechách, nemôžeme v nich hrať všetci. (Smiech). Ja už som sa so slovenskou
tvorbou rozlúčila asi pred 25 rokmi, ale nevidím do toho veľmi, takže to nebudem hodnotiť. Želám slovenskému filmu a filmárom, aby sa u nás nakrúcalo čo najviac a mali sme čo najviac kvalitných scenárov. Budem čakať na príležitosti.
Slávek Horák je debutant, čím vás presvedčil?
Účinkovanie vo filmoch začínajúcich filmárov alebo v študentských filmoch zadarmo je moja veľká radosť – teším sa, že môžem byť pri tom. Volal mi režisér filmu Klauni, ktorý robí aj na tomto filme, a upozornil ma na scenár. Bola som nadšená, bol to jeden s  najkrajších scenárov, aké som už dlho nečítala. Som rada, že sa podaril krásny film. A na režiséra nemôžem povedať jedno krivé slovo, skvele ma viedol, mal dobré pripomienky.
Aké to bolo hrať vo filme o jeho rodine?
Bolo to skvelé. Samotný scenár je taký vynikajúci, pretože sa týka jeho rodiny, lebo ho mal prežitý a prebolel ho, i keď našťastie
u neho sa to neskončilo tak fatálne. Ale práve toto je záruka dobrého filmu, že to mal takto premyslené.
A ako sa vám páčila téma?
Téma je mi blízka. Sama nie som najmladšia, dochovala som si svojich rodičov, ktorí odišli na tieto časy dosť predčasne, takže tá starostlivosť je mi blízka.

01 - Modified: 2007-07-13 14:40:31 - Feat.: 0 - Title: Novinka na medzinárodných letiskách
01 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Herečka a šansonierka Chantal Poullain: Do Československa by som prišla opäť 02 - Modified: 2022-07-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Chantal Poullain: Bolek humorom prekonával všetky zákazy 03 - Modified: 2021-08-27 16:30:47 - Feat.: - Title: Deti viseli z paliem. Johnny Depp ďakoval v češtine a ovládol červený koberec 04 - Modified: 2019-07-31 07:05:25 - Feat.: - Title: Sonda do duše Bolka Polívku: Byť príliš korektný je na škodu, voči monogamii optimistický nie som 05 - Modified: 2019-02-11 05:23:16 - Feat.: - Title: Rusi opúšťajú Karlove Vary. Ich domy sa nedarí predať
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:35