StoryEditor

Jo Nesbo už lezie v Tatrách. Pozrite sa, ako mu to ide

08.05.2015, 17:31
Autor:
stlstl

Jo Nesbo sa rozhodol stráviť na Slovensku niekoľko dní. Po úspešnej tlačovke a dvoch autogramiádach s výnimočnou besedou v kníhkupecte Martinus, odletel včera ráno do Vysokých Tatier, kde strávi dva dni. Lozenie po skalách je totiž jeho veľkým koníčkom. "Začal som s tým, pretože sa bojím výšok a prepadol som mu. Lezenie je pre mňa ako droga. Včera som lozil pri Prahe, budem u vás a potom aj v Maďarsku. Chodia so mnou skúsenejší lezci a občas mi pripomínajú, aby som ubral na sebavedomí, že nemám ešte taký talent a ešte stále toho o lezení veľa neviem," povedal nórsky spisovateľ, ktorý predal u nás už 200-tisíc svojich kníh.

Okrem lezenia sú jeho hobby loptové hry a pozeranie filmov. Rád cestuje a medzi jeho obľúbené destinácie patrí argentínske mesto Buenos Aires, južné Thajsko či Austrália.
 


Prečítajte si prvé dve kapitoly z jeho najnovšej knihy Šváby - TU.



Hoci jeho prianie bolo pôvodne liezť niekde blízko nášho hlavného mesta, ale aby sa nestalo, že bude odkázaný na lezeckú stenu trebárs v Auparku, vydavateľstvo navrhlo výlet do našich veľhôr. " Jeho trasa nie je známa, aby ho prípadne neprenasledovali fanúšikovia," podotkla s úsmevom riaditeľka vydavateľstva Gabriela Belopotocká. V Tatrách mu program pripravila skupina špičkových slovenských horolezcov. "Zajtra ráno letím súkromným lietadlom do Tatier - znie to veľmi vznešene, ale je to maličké lietadielko pre tri osoby. Videl som pár fotografií, Tatry naozaj vyzerajú úžasne, teším sa na to. Budem tam liezť dva dni a potom odlietam do Budapešti," povedal v stredu v Bratislave.

Pozrite, sa ako mu to išlo. Snímky zverejnil portál zaoberajúci sa severským krimi, severskekrimi.sk.


 

55-ročný Nesbø, ktorý je pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik, spočiatku pracoval ako maklér a novinár, hrával i futbal a so svojou kapelou Di Derre v 90. rokoch mali aj 180 koncertov ročne, odštartoval literárnu dráhu v roku 1997. "Vždy som bol rozprávač, keď sme sa stretávali s rodinou, rozprávali sme roky tie isté príbehy. Dôležité však bolo umenie prerozprávať ten príbeh, často som to bol ja. Až po rokoch mi prezradili, že ma nechali rozprávať preto, lebo počuli v hlase, ako sa bojím vlastného príbehu," (Smiech) povedal na margo toho, prečo sa dal na písanie. Začal práve kriminálnym románom Flaggermusmannen - bola to prvá detektívka, v ktorej vystupuje osobitý a nekonvenčný kriminalista Harry Hole.

Zo série Harry Hole u nás vyšlo 10 kníh: Netopierí muž, Šváby, Zrada, Bohyňa pomsty, Diablova hviezda, Spasiteľ, Snehuliak, Pancierové srdce, Prízraky a Polícia. Prvé dve knihy vyšli až ako posledné, Šváby dokonca len pred niekoľkými dňami. Podľa Nesboa majú úplne inú atmosféru a neodohrávajú sa v Nórsku, ale v exotických krajinách. Väčšina krajín začala s vydávaním jeho kníh až neskôr, a preto začali od tých, ktoré boli momentálne aktuálne. Až potom sa vrátili na začiatok série. Tak to je podľa jeho dvorného prekladateľa Jozefa Zelizňáka vo všetkých krajinách na svete, okrem domáceho Nórska.

Séria však bude pokračovať. "Keď som začal písať knihu Zrada, načrtol som si jeho príbeh, a ešte nie je na konci. Nepoviem vám koľko kníh ešte napíšem, ale keď bude koniec, spoznáte to," povedal Nesbo počas besedy v kníhkupectve Martinus, ktorú v stredu večer ukončil pozeraním futbalu s fanúšikmi.

01 - Modified: 2007-05-28 13:46:00 - Feat.: 0 - Title: Vo vedení KDH trvá ľútosť nad neúčasťou vo vláde, tvrdí Palko
01 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 02 - Modified: 2024-03-18 13:13:28 - Feat.: - Title: Časť diaľnice D1 pod Tatrami je pre tragickú nehodu neprejazdná 03 - Modified: 2024-03-02 08:35:51 - Feat.: - Title: Hlavným lavínovým problémom v Tatrách zostáva mokrý sneh 04 - Modified: 2024-02-20 14:38:03 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec sa už z Argentíny nevráti. Záchranné tímy našli jeho nehybné telo pri vrchole hory Aconcagua 05 - Modified: 2024-02-19 16:23:20 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec zahynul pri zdolávaní Aconcaguy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 07:24