StoryEditor

V Bratislave sa cez víkend predvedie cirkusová špička. Na Cirkul'arte

22.05.2015, 19:52
Autor:
stlstl
Z Nemecka, Fínska, Rumunska, Česka, Írska, USA, Austrálie a ďalších krajín prichádzajú umelci nového cirkusu zabaviť Slovensko.

Festival nového cirkusu Cirkul'art začal už dnes poobede zabávať slovenských divákov na najvyššej medzinárodnej úrovni. Ide o jediné unikátne podujatie svojho druhu na Slovensku, počas piatich rokov jeho existencie videli návštevníci 307 umelcov z 31 krajín z celého sveta. Potrvá do nedele.
 


Ambasádorkou projektou je Zuzana Šebová.

 

 

Na tohtoročnom Cirkul'arte opäť vystúpia kvalitní umelci, ktorí sú právom označovaní za špičku tohto umenia. „Raphaël Hérault, Antonio Terrones a Kritonas Anastasopoulos sú absolventmi Ecole Supérieure des Arts du Cirque Brusel, teda diplomovali na vysokej škole cirkusových umení. Už počas štúdia si ich vyhliadli skauti svetoznámeho Cirque du Soleil,“ približuje účinkujúcich zakladateľ festivalu Pavol Kelley. Hviezdni akrobati prichádzajú do Bratislavy so svojou vlastnou show pod názvom Scratch.

Ďalším top predstavením bude inscenácia s názvom Loser´s - objavu českej novo-cirkusovej scény. Hlavnú úlohu hrá testosterón, osudová žena a jej alter ego v etudách súčasného tanca a prvotriednej akrobacie.

Milovníci tradičnejšieho cirkusového umenia sa potešia žonglérskemu predstaveniu Američana Wesa Pedena a Švéda Patrika Elmnerta. „Obaja patria medzi svetovú žonglérsku špičku a získali už množstvo prestížnych ocenení. Na Cirkul´art prichádzajú so show Betwen Someonesons, kde kombinujú švédsku estetiku čistoty s odvážnou americkou hravosťou. Nápadité párové a scénické žonglovanie sa prelína v jeden harmonický celok,“ hovorí Kelley.

Program v hlavnom šapitó nebude jedinou umeleckou lahôdkou. Diváci Cirkul'artu sa môžu tešiť na množstvo pouličných cirkusových a divadelných vystúpení v podaní Cirque du Sally z Írska, Španiela Mr. Vita so svojou TNT Bomb Show, rakúsky Circus Wende, Amelia Maple Staplegun z ďalekej Austrálie, Cirkusový bubon band Barbarossa z Rumunska a nebude chýbať ani akrobacia na kruhu v podaní Kanaďana Andyho Girouxa Saltimbanque.

Až deväťdesiat percent predstavení na festivale Cirkul'art má vstup zdarma.
 

 

Čo je tzv. nový cirkus
Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia. Vznikol v 70. rokoch vo Francúzsku ako potreba nezávislého divadla hľadať nové formy vychádzajúce zo zabudnutých rituálov, činoherných tradícií, cirkusových schopností a pouličného umenia. Pre nový cirkus je charakteristická naratívna forma rozprávania príbehu prostredníctvom tradičných cirkusantských zručností, ktorými vyjadruje metafory, príbehy, témy, divadelné obrazy či dejovú líniu. Až sekundárnym cieľom je prezentácia úrovne virtuozity prevedenia, nebezpečnosti a ekvilibristiky jednotlivých cirkusových umení. Nouveau cirque sa stal moderným fenoménom reflektujúcim súčasné výrazové prostriedky. Cieľom projektu je budovanie tradície kvalitného medzinárodného víkendu nového cirkusu na Slovensku.

01 - Modified: 2007-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:41