StoryEditor

Ples v opere bude mať dnes prvýkrát iný úvod

11.01.2014, 11:07
Autor:
stlstl
Už dnes večer sa tradičným Plesom v opere otvorí plesová sezóna na Slovensku.

Už dnes večer sa historická budova Slovenského národného divadla zmení na dejisko tradičného Plesu v opere. A po prvýkrát v histórii tohto spoločenského podujatia sa zmení úvodný ceremoniál. Pod režisérskym vedením Jána Ďurovčíka a v podaní úspešnej sopranistky Ľubice Vargicovej a tenoristu Tomáša Juhása sa predstaví výber toho najlepšieho zo svetoznámej opery La Traviata. „Zaujala nás idea neuvádzať výber zo známych operných árií a klasického baletu v segmentoch, ale spojiť ich v jeden celok prepojením hudby a klasického tanca,“ uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

Všetko o minulom ročníku nájdete TU.



Úvodný ceremoniál z minulého roka. Snímka: Orange

 

Hostia
Tak ako aj minulý rok, i teraz sa výťažok z dobročinného príspevku tristo párov hostí, ktorí sa dnes na plese zúčastnia (a ktorého minimálna výška je aj tento rok 500 eur pre jeden pár) bude v plnej výške venovaný na zlepšenie technického vybavenia v šiestich perinatologických centrách po celom Slovensku. Vďaka tomu sa pomôže zvýšiť kvalita starostlivosti o predčasne narodené deti, ktorých sa ročne narodí takmer päťtisíc a tento počet sa najmä počas posledných rokov stále zvyšuje.

Na plese sa zúčastní napríklad banková ombudsmanka Eva Černá, výtvarníčka Gordana Turuk, návrhárka a výtvarníčka Iveta Ledererová, po prvýkrát herci Martin Mňahončák a Jana Lieskovská, sochárka a Slovenka roka Iveta Axamittova, baletná sólistka Slovenského národného divadla Nikoleta Stehlíková, spisovateľka Petra Nagyová Džerengová, odnorníčka na etiketu a protokol Deana Lutherová, profesorka operného spevu a členka Čestného plesového výboru Eva Blahová, Ľubica Vargicová, manželia Martin a Petra Marko ktorá pôjde v šatách z kolekcie Orange Fashion či
šéf slovenského HP Martin Sůra a majoritný vlastník medzinárodnej developerskej skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. Ten napríklad spolu s podnikateľom Borisom Kollárom patrí k tým hosťom, ktorý výšku "vstupného" vysoko prevýšia. Celková výška darovaných peňazí napríklad v roku 2012 dosiahla takmer 200-tisíc eur.

Jedlo, výzdoba
Hostia plesu budú môcť ochutnať medzinárodnú kuchyňu, pričom už tradične sa k nej budú podávať výlučne slovenské vína. Vo všetkých priestoroch divadla bude elegantná kvetinová výzdoba, ktorá bude okrem iného pozostávať z rôznych druhov kvetov od renomovaných kvetinových dizajnérov. V tomto roku bude vo vysoko decentnom tóne dominovať budú biela, krémová, žltá, ale aj zelená farba. Okrem ruží a miniruží budú súčasťou výzdoby aj zelenkavé orchidey a karafiáty.

Program poctí legendy
Dramaturgiu hudobnej časti úvodného programu Plesu v opere bude mať v rukách opäť Matej Drlička, úlohy režiséra sa zhostí Ján Ďurovčík a autorom scény bude známy scénograf Miloš Pietor.



Už tradične Ples v opere zaháji úderom na gong hudobná hviezda. Tentoraz sa tejto úlohy zhostí známa americká speváčka Suzanne Vega, ktorej skladba Luka jej priniesla Cenu MTV a nomináciu na Grammy. Rodená Newyorčanka predstaví publiku okrem svojho hitu aj ďalšie skladby, pre ktoré sú typické poetické texty a charakteristická inšpirácia folkom. Speváčka už čoskoro prekvapí svojím najnovším štúdiovým albumom s názvom „Tales From the Realm of the Queen of Pentacles“, ktorý plánuje vydať vo februári 2014.

Počas slávnostného večera sa predstaví aj Marie Rottrová, s ktorou sa vďaka jej tvorbe výrazne ovplyvnenej soulovým typom spevu spája aj označenie Lady Soul. Po ohlásenom ukončení aktívneho koncertovania v roku 2011 sa v tomto roku Marie Rottrová objavila na hudobnej scéne s limitovanou sériou vianočných koncertov, lebo ako sama povedala „cnelo sa jej za hudbou aj za kontaktom s  fanúšikmi“. Na Plese v opere zaznejú jej známe a legendárne hity, o. i. aj Lásko voníš deštěm, ktorej text pochádza z autorského pera Jaromíra Nohavicu, ktorý je autorom aj piesní na speváčkinom najnovšom albume Čas motýlů.


Ďalšou legendou, ktorá sa na Plese v opere predstaví, bude soul&funková formácia Delegation, ktorá vznikla v 70. rokoch vo Veľkej Británii a na viac ako tridsať rokov významne ovplyvnila svojou tvorbou svetovú hudobnú scénu. Jej skladby Where Is the Love (We Used to Know), You and I Want You Back patria medzi neodmysliteľné hity. Skupina patrí medzi tie, ktoré počas celého dlhého obdobia svojej prítomnosti v hudobnom svete dokázali takmer nepretržite nahrávať (posledný spoločný album pochádza z roku 1999) a stále v upravenom zložení koncertovať po celom svete.

Tanečné melódie počas plesového večera prinesie známy český orchester Boom!Band, ktorý vznikol v roku 1996. Hneď od svojho vzniku sa začal presadzovať ako špičkové sprievodné hudobné teleso a výsadné postavenie orchestru, ktorý sprevádza domácich aj zahraničných speváckych umelcov, si naďalej udržiava.

Počas večera budú znieť aj melódie v podaní Nely Pociskovej a Mariána Čekovského  aj dynamický hudobný prejav Cigánskych diablov.

O plese i tohtoročných trendoch vo večerných róbach vás budeme informovať.

01 - Modified: 2005-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Materák ostúpil
01 - Modified: 2020-05-28 14:32:07 - Feat.: - Title: Ples v opere nekončí. Spolu s jeho riaditeľkou považujeme za záväzok túto tradíciu udržať, hovoria organizátori 02 - Modified: 2020-01-13 07:19:33 - Feat.: - Title: Tie najmilšie prekvapenia z Plesu v opere: Tehotenské brušká ale aj pôvab krásnej bacuľky 03 - Modified: 2020-01-12 09:52:45 - Feat.: - Title: Tohtoročný Ples v opere: Pozrite si tie najkrajšie ženské róby 04 - Modified: 2019-11-05 15:28:35 - Feat.: - Title: Ples v opere oslávi 20 rokov. Na jeho príprave pracujeme celý rok, hovorí Peter Princ z Monarchu 05 - Modified: 2019-01-12 20:02:39 - Feat.: - Title: Ples v opere 2019: Prvé ukážky rób, v ktorých sa predviedli slovenské osobnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 13:20