StoryEditor

Klobúky aj s bryndzovými haluškami majú v Košiciach

11.04.2015, 16:18
Držte si klobúky! je unikátna výstava klobúkov, ktoré vás očaria, ale aj prekvapia.

Zázračné klobúky neexistujú len v Harry Potterovi. Na aktuálnej výstave netradičných a historických klobúkov Držte si klobúky! v Košiciach až do 26. apríla uvidíte nielen tie, ktoré nosia dámy vo VIP priestoroch najslávnejších svetových dostihov The Royal Ascot vo Veľkej Británii, The Kentucky Derby v USA a The Melbourne Cup v Austrálii. V rámci expozície bude mať svetovú premiéru napríklad aj unikátny model s bryndzovými haluškami.

 

Klobúky a pokrývky hlavy sú rovnako staré ako ľudstvo samé. Sprevádzajú nás dejinami našej civilizácie v rôznych podobách, tvaroch a materiáloch. V spolupráci s českým Múzeom Novojičínska do košického Auparku zavíta jedna z najväčších zbierok klobúkov od začiatku 19. storočia až po súčasnosť. Prekvapia vás modely z kôry stromov alebo zvláštnej európskej huby, ďalej exotické pokrývky hlavy z Ázie, klobúky z Číny, slamák čierneho sluhu z juhu USA, pravý kovbojský klobúk či mohutné mexické sombrera. Medzi cylindrami, pinčmi a čepcami uvidíte vojenské prilby, cirkevné birety, klobúk arcibiskupa, exotické turecké fezy, mongolské čiapky alebo svadobné pokrývky z kúzelného ostrova Bali. Môžete si ich porovnať s goralskými valašskými, slováckymi klobúkmi a inými zaujímavými exponátmi.

Netradičná výstava „Držte si klobúky!“ je doplnená o originálne klobúky izraelského výtvarníka a módneho návrhára Maora Zabara (na snímke v galérii). Pri ich tvorbe sa inšpiruje výhradne jedlom. Má špeciálnu diétu, doktori mu zakázali niektoré jedlá a tak sa vynašiel. Keďže ich nemôže dať do žalúdka, dá ich na hlavu. Jeho výtvory nosia dámy na najslávnejších svetových dostihoch. Originálny Zabar má pre Košice pripravenú svetovú premiéru, ktorá nemá páru. Bude to klobúk s bryndzovými haluškami, ktorý vytvoril len pre Aupark.

Súčasťou na Slovensku doteraz nevídanej prehliadky bude tiež pop – up store výnimočného klobučníctva z Košíc, ktorý bude ponúkať ručne šité modely s vyše 70-ročnou tradíciou výroby. Klobúky začala v meste v roku 1942 predávať vtedy len 18 - ročná Eleonóra Budešová. Na jej prácu nadviazala dcéra a dnes biznis riadi vnučka Eleonóra Gašková mladšia, ktorá povedie aj obchod v Auparku. V rámci výstavy si budete môcť vyskúšať aj rôzne „funny“ klobúky a samozrejme sa v nich odfotografovať, aby ste potešili nielen seba, ale najmä prekvapili novou podobou, koho len chcete.

01 - Modified: 2007-05-08 10:10:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania i Ukrajinci o rok v prvej divízii
01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:28