StoryEditor

Štiavnicou sa preženie filmová smršť. Začína festival 4 živly

05.08.2015, 14:05
Autor:
TASRTASR

V Banskej Štiavnici dnes odštartuje niekoľkodňový filmový maratón, ktorý ponúkne premiéry, master classy filmových tvorcov aj filmy na doma. Začína 17. ročník obľúbeného letného filmového festivalu 4 živly s ústrednou témou Zmysly. Festival potrvá do nedele 9. augusta. 

„Obľúbenou tradíciou podujatia sa stali netradičné premietania – okrem klasických projekcií v miestnom kine Akademik či na amfiteátri sa môžu návštevníci tento rok tešiť na premietanie spojené s piknikom na futbalovom štadióne FK Sitno," informoval PR manažér festivalu Peter Gašparík. 

Projekciu spojenú s koncertom pripravili 4 živly na nádvorí Starého zámku – v slovenskej premiére uvedú digitalizovanú kópiu nemého filmu Milenky starého kriminálnika s brilantným Vlastom Burianom a Anny Ondrákovou. Živý hudobný sprievod k filmu zabezpečí české hudobné zoskupenie Neuvěřitelno.

Ďalším titulom, ktorý 4 živly uvedú ako vôbec prvé slovenské filmové podujatie, bude slovenský film Koza, ktorý vstúpi do kín na jeseň a ktorý má na svojom konte viacero významných festivalových ocenení. Jeho distribučnú predpremiéru prídu uviesť režisér Ivan Ostrochovský a scenárista Marek Leščák. 

Nadšené ohlasy si prináša z festivalu v Karlových Varoch novinka od západných susedov – hororová komédia Nenásytná Tiffany, ktorú predstavia jej režisér Andy Fehu a producent Filip Brouk. Slovenská producentka Lívia Filusová uvedie snímku V tichu rozprávajúcu o osudoch niekoľkých židovských hudobníkov poznačených 2. svetovou vojnou. Prvý slovenský stereoskopický 3D film Kuku, ktorý vznikol priamo v Banskej Štiavnici, predstaví jeho režisér Henrich Žucha.

Viacerí hostia 4 živlov si pripravili pre účastníkov seminára tzv. master classy – prednášky, v ktorých predstavia svoju tvorbu a jej vplyv na ľudské zmysly. Maďarský režisér György Pálfi uvedie spolu s manželkou, scenáristkou Zsófiou Ruttkay, spoločný film Taxidermia a na master classe bude rozprávať o svojom ďalšom projekte, filme Final Cut, ktorý celý vystaval zo stoviek záberov iných filmov. 

Zvukový majster Dušan Kozák porozpráva o tom, akým spôsobom tvorí zvukovú zložku audiovizuálnych diel. Hudobný skladateľ Marek Piaček sa zameria na originalitu a inšpirácie pri skladaní filmovej hudby. Master class venovaný svetelnému dizajnu pripravili 4 živly v spolupráci s projektom Neviditeľná Štiavnica – newest media workshop_03. Lektorka workshopu, svetelná dizajnérka Laura Murguía Sánchez, vysvetlí, čo znamená mať „zmysel pre svetlo”. 

Filmový seminár 4 živly chce poukazovať aj na prieniky filmového umenia s umením vizuálnym. Okrem trojročnej spolupráce s projektom Neviditeľná Štiavnica pripravil aj druhé pokračovanie platformy Videokocka, ktorá prezentuje tzv. galerijný film. Jej kurátor Anton Čierny v priestoroch kultúrneho centra Banská St a nica Contemporary uvedie dve kolekcie videoartových diel – prvá bude zostavená z diel slovenských autorov a autoriek, druhá bude venovaná českej tvorbe. 

My Street Films je projekt, ktorý mapuje ulice európskych miest pomocou filmového média. V prezentácii projektu a výsledkov jeho letného sympózia pre deti predstavia My Stret Films organizátori a režisér Ivan Ostrochovský, jeden z jeho lektorov. 

„Neoddeliteľnou súčasťou 4 živlov je každoročne ich hudobný program, tento rok mimoriadne bohatý – v Archanjel caffe bare sa počas piatich dní vystrieda žánrovo rôznorodá skupina hudobníkov – Juraj Griglák Trio, Cool Band Trio, Jana Andevska, N3O Akustika a DJ RoZOberto," dodal Gašparík. Art Cafe sa stane dejiskom nočných párty a koncertu kapely Saténové ruky. Tradičnú párty Horúčka sobotňajšej noci bude aj tentoraz hostiť Čajovňa Klopačka. 

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:49