StoryEditor

Film o Rytmusovi nie je strata času. Ide hlbšie, ako by ste čakali

20.08.2015, 10:51

Čakám na Teba stále každý deň, 33 rokov je už dlho, ja viem, čakám na to, kedy si na mňa spomenieš, zavoláš mi, jak sa mám, lenže Ty sa neozveš, vidím Ťa vo dverách a vidím Tvoj tieň, konečne si prišiel za mnou, lenže je to len sen,“ to sú slová piesne List otcovi slovenského rapera Patrika „Rytmusa“ Vrbovského. O svojej rodine, v tomto prípade o svojom otcovi, spieva v mnohých piesňach, ešte ako málo známy mladík z Piešťan i dnes ako minimálne v troch krajinách slávny Rytmus.

Zdalo sa teda, že o jeho živote už sme počuli všetko. No celovečerný film Sídliskový sen, ktorý ide dnes do našich kín, dokazuje, že to tak nie je. Režisér Miro Drobný vstúpil do 13. komnaty jeho rodiny a dvere nechal otvorené pre všetkých.
 


Prečítajte si aj:
Rytmus: Na cigánov sa hodí všetko, ale štát rozkradli politici
Rytmus exkluzívne v HNtelevízii: Nemôžem byť najlepší vo všetkom
Rytmus ukazuje film o sebe. Na konci sa rozplakal



Čo chcete?
Prečo to chcete vedieť, prečo sa chcete šťúrať v našej rodine?“ tieto slová Rytmusovej mamy Vlasty počuť pri listovaní rodinným albumom na začiatku filmu. Nevidíme jej tvár, ani tvár režiséra, všetko sníma skrytá kamera, šikovným ťahom sa však do záberu dostanú fotky malého Patrika, ktorý napriek tomu, že bol odmalička tmavší, neriešil, že je iný. Vstupujeme teda do znovuotvorenej komnaty rodiny, kde je mama Vlasta, otčim Róbert a ich dve deti Veronika a Róbert. A Patrik, ktorého jeho vlastný otec Alexander opustil. „To, že som cigán, mi povedali až v osemnástich, ale je pravda, že som vnímal, že otčim bol ku mne iný ako k bratovi a sestre,“ postupne vysvetľuje Rytmus, ktorý nosí rodné priezvisko svojej mamy a svojho otčima odjakživa volal Róbert.



Aj keď tvorcovia od začiatku avizovali, že to bude intímny film, takýto ponor asi čakal málokto. Po prvých kontrolných projekciách hotového filmu sa vraj veľa ľudí pýtalo: „To vám Rytmus dovolí zverejniť?“ A áno, táto otázka príde počas filmu na um niekoľkokrát. Rytmus dovolil zverejniť tvorcom a režisérovi Mirovi Drobnému to, s čím sa on sám celý život vyrovnával – že je Róm, že ho otec opustil a že nebol pri ňom.




Nepôsobí to pritom hrane ani umelo, proste vznikol film poňatý celkom originálnym spôsobom o známom hudobníkovi, ktorý mal pohnutý osud. Ak by takýto film vznikol v zahraničí, nikto by sa nad tým nepozastavoval tak, ako na Slovensku. Okrem toho sa režisérovi podarilo jeho príbeh zuniverzálniť a snímku s dokumentárnymi prvkami priblížiť aj človeku, ktorý nejde na film ako fanúšik Rytmusa, ale ako na životopisný príbeh známeho človeka.

Keď sa na film však vyberie fanúšik, možno si povie, že sa režisér mohol viac povenovať aj hudobnej kariére a narastajúcej sláve, bol to však zámer režiséra Mira Drobného, ako len neurobiť ďalší "klip", kde sa takéto zábery už vyskytli, ale poňať film úplne inak. "Chcel som film o niečom inom, aby ľudia odchádzali z kina a napísali esemesku svojmu otcovi alebo svojej mame, že ich majú radi," povedal nám. A po dopozeraní filmu sa s ním dá súhlasiť.



DNA smer India
Rytmus sa počas nakrúcania dokonca rozhodol podstúpiť aj test DNA, ktorý ho zaviedol do Indie, odkiaľ by mali pochádzať jeho predkovia, odtajnil vzťah so svojimi bývalými priateľkami Šárkou a Andy a, samozrejme, nechýbala ani Dara. Kto si však povie „panebože zase sú tam?“, bude prekvapený, ako citlivo a nenútene ich režisér zachytil. A najmä - je to len pár desiatok sekúnd z celkovej dĺžky 90 minút. Aj pomocou veľmi starostlivo vyberaných úryvkov z rozhovorov a súkromných videí, ktoré sa v archíve jeho rodiny našli, sa tvorcom podarilo vykresliť 38-ročného Rytmusa ako postupne dospievajúceho muža. A že sa mu po rokoch život akoby sám vyskladal do zrozumiteľnej skladačky.

Režisérova odvaha a drzosť, keď mu raz bez opýtania vtrhli do izby, kde spal, sa ukázala nakoniec ako veľmi osožná. Aj keď to raper veľmi ťažko niesol, sám nakoniec priznal, že je rád, že aj tento záber vo filme je, pretože to všetko ukazuje, ako ho veci formujú. A režisérovi sa podarila ešte jedna vec, ktorá pridala filmu asi o 100 percent viac sily. Necháva Rytmusa film sledovať spolu s nami, necháva ho, aby si film zastavil a okomentoval ho, a tak vidíme jeho bezprostredné reakcie. Vidíme, ako sa mračí, keď sa mu nepozdáva, čo o ňom hovorí jeho mama či brat, ako sa smeje, keď vidí nejaký záber malého Patrika či ako zosmutnieva, keď o ňom hovorí jeho otec. A pôsobí to úprimne. Áno, pôsobí.



Aj kvôli tomuto všetkého nevyznieva posledný záber modliaceho sa rapera pri indickej rieke Ganga a obrade odpustenia až tak teatrálne či pateticky.  V Rytmusovom príbehu sa totiž nájdu mnohí. Inak povedané, príbeh, ktorý sa týka mnohých bol vyrozprávaný cez známeho človeka. Nemožno tvrdiť, že sa podarilo veľdielo, ale Sídliskový sen sa určite radí medzi tie vydarenejšie snímky.


Hodnotenie: 3,5 z 5 hviezdičiek
Réžia: Miro Drobný
Hrajú: Rytmus, Dara Rolins, jeho rodina a priatelia

01 - Modified: 2007-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa otvára Slovákom
01 - Modified: 2019-02-15 10:45:58 - Feat.: - Title: Najkrajšie zamilované dvojice z filmu aj skutočnosti 02 - Modified: 2018-04-06 12:57:39 - Feat.: - Title: Prvé slová Dary Rolins po rozchode s Rytmusom: Čo stojí za koncom ich vzťahu? 03 - Modified: 2018-02-16 12:57:11 - Feat.: - Title: Československý súboj: Raperi Rytmus a Marpo sa stretnú v ringu 04 - Modified: 2018-01-21 09:55:56 - Feat.: - Title: Dara Rolins: Pravda o svadbe na Bali 05 - Modified: 2017-04-25 15:50:05 - Feat.: - Title: Každý problém má riešenie, tvrdí hudobník Boris Čellár
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 01:44