StoryEditor

Tom Jones exkluzívne v HN: Môj úspech ma prekvapuje

28.06.2015, 14:40
Autor:
stlstl

Je na vrchole kariéry, ktorá trvá už viac ako päť desaťročí a počas ktorej nahral hity ako Sex Bomb či She´s a Lady, vypredal šou vo Veľkej Británii, Európe a USA a účinkoval v štyroch sériách šou Hlas, pričom posledná z nich bola najúspešnejšou sériou televízie BBC vôbec. Jednoducho Sir Tom Jones má za sebou ďalší úspešný rok. A to pred pár dňami oslávil 75 rokov. My toto všetko budeme môcť vidieť už na konci augusta na Bratislavskom hrade, kde vystúpi.

Pred pár dňami ste oslávili 75. narodeniny. Ako to, že ešte stále vystupujete tak úspešne a s takou energiou?
(Smiech) No niekedy to prekvapuje aj mňa, najmä keď sa ocitnem na line-upe s kapelami na veľkých popových a rockových festivaloch. Kto by si to bol pomyslel? Je to však veľká zábava a privilégium možnosť pracovať a zdieľať svoju prácu s toľkými talentovanými umelcami, ktorí sú tam vonku. Som len rád, že môj hlas je stále mocný, pretože sú speváci, na ktorých hlase sa podpíše vek, a keď začnú hovoriť, je to ako keď skapína motor. Vďaka Bohu, že mne sa to nestalo. Stále spievam prirodzene a nemám chuť zavesiť spievanie na klinec. Starám sa o seba, pijem veľa vody, aby som nebol dehydrovaný, a vždy sa uistím, že mám aspoň osem hodín spánku.

A ste v tej najlepšej forme, keď hráte naživo, v akej ste kedy boli.
Áno, som prekvapený sám zo seba, ako dobre sa mi vodí. Môj hlas je stále rovnako silný, aj keď, ako starnem, je hlbší. Môj tón a rozsah sa zmenili z tenoru na barytón. Moje hlbšie tóny sú však oveľa bohatšie, než boli. Poznám svoj hlas celkom dobre, a keď sa ľuďom môj hlas páči, páči sa im aj to, čo som nahral. Tak napríklad album Praise and Blame bol číslo jeden v rebríčku, ale uprostred týždňa ju predbehla skladba od Eminema. (Smiech)

Práve ste na turné, dnes hráte vo Frankfurte a zajtra zase vo Viedni...
Áno, mám čo robiť, ale mám to na tour naozaj dobre nastavené – mám kapelu tvorenú prevažne z chalanov z Nashvillu, keď pracujem v Spojených štátoch, a tiež kapelu vo Veľkej Británii, s ktorou zase koncertujem na tejto strane sveta. Práca s rôznymi hudobníkmi našu prácu udržuje vzrušujúcou a sviežou aj pre mňa, aj pre nich. Hráme skladby z dvoch posledných albumov Praise a Blame a Spirit in the Room a pár nových z môjho nového albumu, ktorý vyjde koncom tohto roka. Urobili sme aj nejaké zábavné nové aranžmány na obľúbených skladbách ako Delilah, Kiss a It´s Not Unusual. Je pre mňa dôležité, aby sme s kapelou znovuobjavovali niektoré skladby. Je dobré prísť s novinkami, ktoré melódiu hitu len posilnia a udržia ju na našich prstoch. (Smiech)


 

To znie náročne.
Áno, máme celkovo 40 vystúpení v rôznych krajinách. Ale vystupujem aj na miestach, kde som nikdy predtým nebol, a je vždy dobré navštíviť nové miesta. A budem tiež na niektorých festivaloch, to som mal vždy rád. Je veľmi pekné vidieť tváre detí, ktoré ma nikdy predtým nevideli hrať naživo. Na festivaloch existuje veľa ľudí, ktorí vás vidia naozaj prvýkrát, a to je vždy skvelé.

Prekvapuje vás, že ste populárny aj naprieč generáciami? Predsa len aj šou Hlas, kde ste boli porotcom štyri série, vás „predstavila“ novému publiku.
To sa stáva s každou generáciou. Kedykoľvek som prišiel s novými vecami, zasiahol som nové publikum. A, samozrejme, ak má nový materiál dobré reakcie, vydajú sa aj staršie veci, a ľudia často ocenia a spoznajú aj niektoré menej známe skladby rovnako ako známe hity. Teraz, keď som bol v Hlase a objavil som sa napríklad v reštaurácii v Londýne, deti na mňa doslova kričali. A nepomohlo, ani keď som sa maskoval kapucňou a tmavými okuliarmi.

Prečo bola podľa vás táto séria Hlasu v Británii taká úspešná?
V televíznom svete musí vždy prvá séria nastaviť latku, je to zložitý proces, a to najmä s takou veľkou produkciou. Všetci sme sa veľa naučili od prvého roku a aplikovali niektoré dobré zmeny aj na druhý rok. Takže v sérii tri a štyri už ľudia vedeli, čo môžu očakávať, výroba sa usadila a príchod speváčky Rity Ora ako koučky zafungoval tiež. Hlas ma vzal späť do ranej fázy mojej kariéry, keď som ja robil talentové šou.  

Ako ste vychádzali s ostatnými porotcami?
Rita je naozaj pôsobivá. Je v biznise len krátko, ale je veľmi šikovná a hlavne zaujímavá. Ako koučka bola fantastická. Urobil som aj niekoľko koncertov s Kaiser Chiefs a bol na pár drinkoch s Rickym Wilsonom, poznal som ho totiž už predtým, sme priatelia. Will.i.am je producent, a tak sa k nám skvele hodí, a potom som tam ja, starý „foter“. Užili sme si naozaj veľa zábavy, hlavne v šatni po celý čas.

V Los Angeles žijete už mnoho rokov. Nechýba vám váš rodný Wales?
Do L. A. som sa presťahoval v roku 1976 a odvtedy som tam. Môj welšský prízvuk už nie je taký silný, ako bol, a dokonca keď som išiel do Londýna, nikto mi nerozumel! A, samozrejme, zmenili sa tiež časti miest a dnes vyzerajú inak, čo je prirodzená vec, ale zmenili sa aj miesta, kam som chodil – mnohé krčmy, moja škola. Ale vždy rád hrám vo Veľkej Británii a Európe, a keď dostanem šancu hrať priamo vo Walese, vždy idem na miesto, kde som sa narodil a vyrastal – stačí sa pozrieť okolo seba a zaspomínať.

Sú to už tri roky, čo ste vydali album Spirit In The Room. Môžeme skoro očakávať ďalší album?
Áno, dúfajme. Môj producent Ethan Johns a ja na tom robíme, a keď budeme mať možnosť dať hudobníkov dokopy, dáme sa do práce. Nahrali sme 29 skladieb od minulého roka a teraz sme v procese zostavovania výberu, ktorý bude akoby tvoriť telo celej práce. Spev je pre mňa ako herectvo. Tam dostanete úlohu a hráte, a pieseň je pre mňa tiež úloha. Je to, ako keď Jude Law hrá Hamleta, jeho výklad by bol úplne iný než napríklad vystúpenie Laurencea Oliviera.

Váš posledný album, ktorý bol v hitparádach číslo jeden, bol Reload z roku 1999, ale vy ste dnes ešte populárnejší. Ako veľmi je pre vás dôležité urobiť ďalší No. 1 album?
Je skvelé vedieť, že moje albumy sa predávajú a ľudia ich milujú, ale je dôležité, aby som bol aj naďalej kreatívny. To, že sa mi potom darí v hitparádach, je bonus. Oba moje posledné albumy boli v top 10, čo je skvelé – a nečakal som, že Praise & Blame bude dokonca číslo dva! Je dobré, že moja hudba je „vonku“, ale hudobný priemysel je v súčasnosti iný v porovnaní s minulosťou, najmä pokiaľ ide o rekordné predaje. Je to dnes veľmi ťažké pre hudobníkov, aby si zarobili na živobytie len z nahrávok. Will.I.Am raz ku mne prišiel, a keď počul jeden z mojich starších hitov, povedal: „Hej, človeče, tá nahrávka je šialená, to musím vyskúšať!“ Je potešujúce vedieť, že moja hudba stále niečo znamená.

Máte v diári na tento rok ešte niečo výnimočné?
Neriešim len vydanie svojho albumu, ale aj moju autobiografiu, ktorá vyjde vo vydavateľstve Penguin Books. Oboje by mali vyjsť približne v polovici októbra. Mal som naozaj veľa ponúk v priebehu rokov, aby som urobil knihu, ale nikdy som sa necítil pripravený. Stále boli nejakí ľudia, ktorí písali o mne knihy, ale väčšinou neboli príliš presné alebo nerozprávali príbeh veľmi dobre. Lebo som to naozaj len ja, kto pozná celý príbeh. Keď som sa dostal do toho procesu, naozaj som si to užil a tiež som naozaj rád, ako tá kniha nakoniec dopadla. Album bude veľmi pekne ladiť s knihou, pretože obe odrážajú hudobne veľa z toho, čo som. Som naozaj nadšený. 

Kto je Tom Jones
Britský spevák a herec sa narodil 7. júna 1940 ako Thomas Jones Woodward. Jeho hudobná kariéra odštartovala v 60. rokoch 20. storočia, začínal ako rokenrolový spevák a hráč na bicích nástrojoch. V roku 1965 sa stal držiteľom svojej prvej Grammy, ten istý rok jeho piesne zazneli aj v bondovke s názvom Thunderball. Dodnes predal vyše 100 miliónov hudobných nosičov, pričom medzi jeho najväčšie hity patria: Sex Bomb, Green Green Grass of Home, Delilah, She's A Lady či Help Yourself.  Od roku 2006 je ako jeden z mála britských umelcov držiteľom rytierskeho titulu Sir, ktorý mu kráľovná Alžbeta II. udelila za výnimočný prínos v oblasti hudby. Aktuálne je na svetovom turné, na ktoré sa vydal len deň po oslave svojich 75. narodenín.    

Rozhovor sprostredkovala agentúra Vivien, spracovala a preložila Lucia Čížová. 

01 - Modified: 2007-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O rôznorodosti
01 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 02 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov 04 - Modified: 2024-02-21 10:43:46 - Feat.: - Title: Nestarnúcu Madonnu zradila na pódiu náročná choreografia. Nepekný pád popovej hviezdy! 05 - Modified: 2024-02-12 12:41:34 - Feat.: - Title: Rocková nálož roka: Austrálska ikona AC/DC mieri do Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:52