StoryEditor

Vieme prví: Ako funguje bulvár?

09.11.2014, 23:00
Autor:
stlstl

Provokujúce správy napokon vždy na niečo poukážu. Známi ľudia v drvivej väčšine čosi zakrývajú. Vytvárajú si nadácie a iné fondy, len aby nik neodhalil napríklad aj iný tok peňazí. Pretŕčajú sa pred kamerami, prestrihujú pásky, odovzdávajú šeky a bozkávajú detičky, ale v skutočnosti kašlú na ne. Bez prítomnosti médií by ani prstom nepohli. Na charitu sa iba hrajú.

Aj toto nájdete v novinke VIEME PRVÍ. Dynamický príbeh o tom, ako to funguje, hoci často nevidíme do kuchyne bulvárnych novín. Podľa autorov je dôležité, aby ľudia vedeli, ako fungujú médiá, a nežili v ilúzii konšpiračných teórií. „Nehľadajme tajné sprisahania tam, kde vládne len obyčajná honba za ziskom,“ odkazujú autori Adriana Macháčová a Robert Dyda, ktorí dobre poznajú dychtenie po senzáciách a vŕtanie sa v pseudoproblémoch. Vyhráva totiž ten, komu sa podarí prísť s novou navoňanou bublinou, hoci praskne skôr, než vyjde nové číslo.

Maroš Kramár o bulvárnych médiách:

 

 

Vieme prví je príbeh, ktorý sa môže stať aj vám. Ukazuje, ako sa bulvárni novinári náhlia za senzáciami a servírujú čitateľom neraz klamstvá a neoverené fakty.

Peter Walter je úspešný podnikateľ a filantrop, ktorý cez svoju nadáciu pomáha mentálne postihnutým deťom. Po čase však zistil, že jeho spoločník Richard Vyskoč ho celé roky okrádal. Vyskoč sa chce vyhnúť súdu a tak sa zriekol podielu v úspešnej firme.

Nevie však odpustiť Walterovi úspech: Vyskoč sa zmieta v problémoch, Walterov podnik stále prekvitá. Vyskoča aj po rokoch zhrýza pomsta a tak sa cez mladú Dianu, túžiacu po pohodlnom živote, pokúsi zničiť Walterovi nielen firmu, ale aj rozbiť mu rodinu. Jej úlohou je zblížiť sa s Walterom a zničiť mu život.

Vyskoč vymyslí plán, ako dostať Waltera na stránky bulvárnych novín a potopiť ho. Rozširuje klebety, nasadí naňho fotografa a starostlivo chystá intrigy. Walter sa stáva vďačným materiálom pre médiá. Bulvár zneužíva ulovené fotografie, slová vytrhnuté z kontextu a denne prichádza so šokujúcimi, hoci aj neoverenými pikantnosťami.  

No nie každý na tejto poľovačke je bez zábran. Keď zmizne Agáta Walterová, pomsta a honba za senzáciami sa začínajú obracať proti tým, ktorí ich rozpútali...

„Celá spoločnosť je tak nastavená, dychtí po podvodoch a podrazoch. Každý je zvedavý, komu ušla manželka, kto má milenku, koho našli opitého, sfetovaného, kto koho zradil a kto koľko nakradol,“ tvrdí novinárka Svetlana, jedna z postáv novinky Vieme prví.  
A jej šéf cynicky konštatuje: „Tému treba živiť. Bohatý kurevník je síce otrepaná záležitosť, ale našťastie je uhorka a noviny sú vďačné za čokoľvek. Hlavne, že sa ten bastard bude dusiť vo vlastnej šťave.“

A na inom mieste príbehu dodáva: 
„Obaja dobre vieme, že sme tu hlavne preto, aby nás ľud kupoval. A to bude robiť len vtedy, keď mu prinesieme témy, pri ktorých zabudnú na všetko, počnúc tým, že žijú od výplaty k výplate, nezvládajú svoje decká, svoju nadváhu aj podváhu a ich milostný život nestojí za nič. Lenže, Svetlana, tie príhody sa musia aspoň dotýkať pevnej pôdy. Nemôžeme sa dať prichytiť pri čistej lži, ale využiť, že tí, o ktorých píšeme, majú vždy nejakého kostlivca v skrini!“

Pripravené v spolupráci s:
 

01 - Modified: 2006-12-14 12:28:23 - Feat.: 0 - Title: Odmena za 15 dní? Jureňa na to má
01 - Modified: 2019-06-14 10:07:54 - Feat.: - Title: Kniha, ktorá doteraz nevyšla nikde v okolitých krajinách, okrem Slovenska. Čím je mimoriadna? 02 - Modified: 2019-06-10 07:45:26 - Feat.: - Title: Otvorená spoveď Ľudmily Ignatenkovej o Černobyle: Utešovali ma, že to nie je milovaný človek, ale rádioaktívny objekt 03 - Modified: 2019-06-05 11:27:01 - Feat.: - Title: Vory: Ruská supermafia. Aký vplyv malo podsvetie na svetovú veľmoc? 04 - Modified: 2019-05-30 08:31:48 - Feat.: - Title: Pohľad do archívu známeho novinára odkrýva pozadie neobjasneného prípadu: Kto zabil premiéra? 05 - Modified: 2019-05-21 11:19:07 - Feat.: - Title: Knižný tip na víkend: Príbeh nevidomej lekárky a mladého Čechova, inšpirovaný skutočným príbehom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 19:57