StoryEditor

ArtFilm v dvoch mestách

18.06.2004, 00:00

Novinkou 12. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film je, že sa nebude konať iba v Trenčianskych Tepliciach, kde sa podujatie začne dnes večer a potrvá do utorka, ale aj v Bratislave, kam sa presunie od stredy. Festival otvorí film poľského herca a režiséra Jerzyho Stuhra (vlani získal cenu Hercova misia za celoživotné zásluhy v kinematografii) s názvom Počasie na zajtra. V bratislavských kinách Mladosť, Múzeum, Tatra a Záhradné kino Hviezda potrvá festival do piatku, keď budú vyhlásené víťazné filmy. Bratislavská časť premietne výber najatraktívnejších, najvýznamnejších a ocenených filmov.
V hlavnej súťaži hraných filmov sa stretne sedem snímok, v kategórii krátkych dokumentárnych, experimentálnych a hraných artfilmov Artefakty to bude osemnásť filmov a v súťažnej sekcii študentských filmov Na ceste to bude pätnásť dokumentov a krátkych hraných filmov. Festival predstaví aj niekoľko nesúťažných sekcií, akými je prehliadka ôsmich brazílskych filmov, v sekcii Najbližšie od hraníc sa predstavia nové české, maďarské a poľské filmy, slovenské filmy posledného roku sa predstavia v sekcii Slovenská sezóna, okrem toho festival uvedie distribučné predpremiéry filmov chystaných pre slovenské kiná i reprezentačnú prehliadku filmov ocenených na iných festivaloch.
Zlatou kamerou na ArtFilme ocenia troch tvorcov: scenáristu a režiséra Vida Horňáka, animátora Vlastimil Herold in memoriam a hudobného skladateľa Petra Hapku za celoživotný prínos. Najprestížnejšiu festivalovú cenu Hercova misia v tomto roku získa Štefan Kvietik a Květa Fialová, ktorí osobne pripevnia mosadznú tabuľku so svojím menom na Moste slávy.
Súčasťou festivalu budú aj dva semináre. Prvý nesie názov Umenie rozprávania príbehu, čo je reakcia na výhrady zahraničných odborníkov, podľa ktorých má slovenský film práve s rozprávaním príbehov problémy. Druhý seminár nesie názov Digitálne kino budúcnosti a je zameraný na vplyv moderných technológií na kinematografiu. Vlani na Slovensku vznikla Asociácia digitálnych kinoklubov, ktorá chce vrátiť film aj do menších miest, kde v ponovembrovom období v nejednom prípade zanikli tamojšie kiná, takže diskusia by nemala byť iba teoretická. Viac o festivale na stránke www.artfilm.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:58