StoryEditor

Prvý diel Priateľov má 20 rokov. Takto vyzerajú dnes

22.09.2014, 00:00

Prvá epizóda seriálu sa vysielala 22. septembra 1994, posledná pred desiatimi rokmi. Hosťovali v ňom hviezdy od Julie Roberts po Brada Pitta, vtipy sa testovali priamo pri natáčaní na živom publiku. A po dvadsiatich rokoch objavujú a oslavujú kult seriálu Priatelia nové generácie. Prečo?

Pretože Priatelia podchytili životný štýl nielen amerických veľkomiest, ktorý namiesto tradičnej rodiny zriaďuje model party kamarátov. Vzniklo množstvo napodobenín postavených na podobnom princípe spolužitia, dokonca príbeh odvodený priamo od Priateľov, keď si jedna z postáv, Joey, "založila" vlastný sitkom. Napriek roky neutíchajúcim zvestiam Priatelia po skončení seriálu nikdy nevstúpili do filmu. A možno sa hodí povedať - našťastie.

Pozrite sa na desaťročie Priateľov v obrazoch:



Príznačné je, že sága sa odohráva v New Yorku, hoci sa tam nikdy netočila. Predala sa do viac ako sto krajín, finále len v Spojených štátoch sledovalo vyše päťdesiat miliónov ľudí. Celkom vzniklo 236 epizód, ako hosťujúci herci seriálom prešli Bruce Willis, George Clooney, Winona Ryder, Charlie Sheen. Ale v centre záujmu zostávala ústredná šestica, ktorá svoje honoráre vyskrutkovala až na milión dolárov za každý diel.

Priatelia v 236 sekundách:



Dvadsaťročné výročie dáva fanúšikom možnosť prežiť si príbehy šestice znova a dosýta. Na Manhattane - priamo v centre seriálového diania - totiž vyrástla replika seriálovej kaviarne Central Perk. Otvorené má až do 18. októbra a priaznivci dúfajú, že sa zjaví Phoebe a zaspieva svojho Smraďocha... Na predaj sú tu tričká, čiapky, hrnčeky na kávu a ďalšie suveníry.
 

 

 


Asi najväčším lákadlom sú originálne kostýmy a rekvizity Priateľov. Jesenný New Yorku má atrakciu - a dvadsiatich miliónom fanúšikov seriálu na Facebooku nezostáva než sa kochať fotkami z dočasného Central Perku: "To sú šaty, v ktorých Monica spievala Delta Dawn (a bohužiaľ si nevzala podprsenku). To sú Rossove kožené nohavice ... spomienky, ktoré zostanú aj po desaťročiach.
 


Najlepšie scénky seriálu nájdete tu.







Čo robia hereckí Priatelia dnes?

Vraj si ohromne padli do noty. Vraj sa strašne hádali. Okolo Priateľov sa vytvorila veľa legiend, za jedinú možné dať ruku do ohňa. Hoci všetkých šesť hrdinov hrá ďalej, tieň svojej vtedajšej slávy nikto neprekonal. Čo robia dnes?
    
Jennifer Aniston
45 rokov, predstaviteľka Rachel

Herečka, ktorá začínala fotografickými aktami a živila sa ako čašníčka, skočila vďaka seriálu rovno do hollywoodskej prvej ligy. Je z celej šestice asi najslávnejšia, ale tiež najviac obmedzená nemennou hereckou škatuľkou. Úlohy jej nechýbajú, lenže sa točiav bludnom stereotype romantických komédií: Lov na exmanželku, Nie je z teba až tak paf, Láska na druhý pohľad. Vlani bavila vo filme My sme Millerovci, tento rok sa vráti v pokračovaní Šéfovia na zabitie.

Platia ju slušne, za film Marley a ja dostala osem miliónov dolárov a konečne sa vyliečila z rozvodu s Bradom Pittom. "Všetci sa pýtajú, či sme šťastní, a ja hovorím - Dajte nám čas. Sme spolu dva roky, čo v Hollywoode znamená navždy," hovorila Aniston po dvoch rokoch od svadby. "Navždy" im vydržalo päť rokov.

Courteney Cox
50 rokov, predstaviteľka Moniky

Na rozdiel od Aniston zmenila typ rolí razantne, dala sa totiž okrem iného na horory. Zahrala si novinárku v sérii Vreskot, čo ju vraj obrovsky bavilo, objavila sa v Mäsiarovi.

Rozviedla sa, jej bývalý manžel David Arquette podniká v nočných striptýzových kluboch, zatiaľ čo ona práve teraz vozí po medzinárodných festivaloch svoj ​​režijný debut nazvaný Just Before I Go. Preslávila sa zmyslom pre komiku, ale tvrdí, že jej humor má "z veľkej časti pôvod v strachu".
    

Lisa Kudrow
51 rokov, predstaviteľka Phoebe

Žiarivá výnimka v hollywoodskej spoločnosti, pokiaľ ide o súkromie. Vegetariánka, ktorá vo svojej úlohe z Priateľov odnosila a porodila syna, žije stále s tým istým manželom, Michaelom Sternom, ktorý pracuje v reklame. Podobne ako jej kolegyne sa objavila v seriáli Mesto žien, občas prijme filmovú ponuku, nedávno sa pripomenula v komédii Susedia.

Budúci rok ju čaká nový seriál Tribeca, ktorý napísal a režíruje Steve Carell. Vyhlasuje, že diváci v nej stále vidia Phoebe a že ju to ani neprekvapuje, pretože pri natáčaní Priateľov vraj "všetci vložili do vzájomných vzťahov viac síl než do vlastného manželstva".

   
Matt LeBlanc
47 rokov, jeho hrdinom bol Joey

Jediný z šestice, ktorému sa s koncom Priateľov dostalo privilégia, že mohol v úlohe pokračovať. Na telo mu ušili sitkom Joey, ale hoci vyložene neprepadol, zázrak už sa neopakoval. Potom sa herec uplatnil v seriáloch Epizódy či Web Therapy, tento rok vo filmovej komédii Lovesick. Muž, ktorý svoju dráhu začal v modelingu, je rozvedený, venuje sa osobným záľubám od rýchlych motoriek po troch psov.

A keď spomína, priznáva: "Štyri roky som nefajčil, ale posledné dva týždne natáčania Priateľov som začal zas, pretože sme vedeli, že náš spoločný čas sa chýli ku koncu, a to bolo mnnožstvo mokrých papierových vreckoviek."
    

Matthew Perry
45 rokov, predstaviteľ Chandlera

Jeden z najvýkonnejších hercov Priateľov. Už vtedy súbežne stihol natočiť romantickú komédiu Iba blázni sa ponáhľajú alebo dva diely akčnej komédie s Bruceom Willisom Môj sused zabijak.

Po Priateľoch nastúpil do iných úspešných seriálov, ako je Studio 60 či Dobrá manželka, teraz chystá pre budúci rok ďalší, opäť komediálny seriál. Je povestný milostnými avantúrami a s obľubou opakuje, že už v detstve sa naučil získavať náklonnosť žien tým, že ich rozosmeje.


   
David Schwimmer
47 rokov, predstaviteľ Rossa

Bol vôbec prvým, koho do Priateľov obsadili, a vyhlasuje, že sa tiež zaslúžil o spoločné ťahanie za vyššie honoráre. "Povedal som - Poďme jednať o peniazoch spoločne, pre seriál je každý z nás rovnako dôležitý a finančné rozdiely by mohli vniesť do práce rozbroje."

Po konci Priateľov sa vydal aj mimo komediálnej sféry, objavil sa napríklad vo vojnovej kronike Bratstvo neohrozených, prepožičiava hlas animovaným postavičkám vrátane žirafy v sérii Madagaskar. Najnovšie má jednu z hlavných úloh vo filme Pretenders a v americko-izraelskom seriále Irreversible.









Seriál ani jeho protagonosti sa po skončení posledného dielu už nikdy nedali dokopy a opätovné nakrúcanie nových dielov stále odmietajú. Jeden špeciálny diel však vznikol pred časom. Pozrite sa.

01 - Modified: 2006-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mourinho chváli Ševčenka
01 - Modified: 2021-10-25 14:07:14 - Feat.: - Title: Svet smúti za siedmym členom Priateľov. Pripomeň si najzábavnejšie momenty obľúbeného Gunthera 02 - Modified: 2021-10-25 07:13:34 - Feat.: - Title: Odišla známa tvár zo seriálu Priatelia. Zomrel herec, ktorý stvárnil Gunthera 03 - Modified: 2021-08-11 09:25:16 - Feat.: - Title: Fanúšikovia šalejú! Seriáloví Rachel a Ross sú vraj spolu, herci k sebe našli po rokoch cestu 04 - Modified: 2021-06-21 15:37:47 - Feat.: - Title: Hviezda seriálu Priatelia bojuje o život. Obľúbený herec má štvrté štádium rakoviny 05 - Modified: 2021-06-11 07:27:42 - Feat.: - Title: (Ne)vhodní Priatelia: Čím ovládli generácie a prečo by dnes zožali kritiku a možný neúspech?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:45