StoryEditor

Recenzia: Rowlingová siahla na dno spoločnosti

10.04.2013, 01:00
Nový román J. K. Rowlingovej s názvom Prázdne miesto nápad Harryho Pottera neprekonáva.

Svet čarodejníkov nahradilo prostredie malého anglického mesta. Namiesto Harryho Pottera na metle tu vystupuje malomeštiacka smotánka v kontraste so špinou ulice. Spisovateľka J. K. Rowlingová po úspešnej ságe Harry Potter dáva čitateľom svoju prvú knihu pre dospelých. V románe Prázdne miesto si zachovala svoj štýl písania, no jej jazyk presiakol klišé.

Pokus o sociálny román
Známa Britka bola po niekoľko rokov hrdinkou detí za stvorenie postavy Harryho Pottera a hrdinkou rodičov, pretože dokázala ich ratolesti nalákať na čítanie kníh a predať takmer 500 miliónov kníh. Tak ako predtým, i dnes je slávna spisovateľka vystavená otázke, či dokáže čitateľov zaujať –- tentoraz však tých dospelých.

Vybrala si na to vidiecke mesto Pagford, v ktorom odkrýva vzťahy a problémy rodín z rôznych sociálnych prostredí. Jej snaha vtesnať do viac ako 500-stranovej knihy veľký počet osudov však nahráva povrchnosti, pre ktorú nie je schopná  Rowlingová vierohodne opísať povahy a životné situácie svojich hrdinov. Tí pôsobia ako karikatúry, ktorým vymyslela do krajnosti vyhrotené charakteristiky.





Mesto plné tajomstiev

V príbehu sa stretávajú páni vidieckeho mestečka a zmes narkomanov a chudoby z neďalekej štvrte susediaceho mesta. Postupne vychádzajú na povrch zlé vlastnosti a temné tajomstvá každej postavy, ktorá sa v knihe mihne. Výnimkou ostáva mŕtvy člen mestského zastupiteľstva v Pagforde, vždy priateľský Barry Fairbrother, od ktorého smrti sa príbeh začína odvíjať. Jeho náhle úmrtie vyvoláva boj o miesto v zastupiteľstve a spúšťa reťazovú reakciu, ktorá do seba vťahuje čoraz viac naoko usporiadaných rodín.

Priveľa rôznych sociálnych vrstiev a pováh predostiera známa autorka prostredníctvom klišé a polopatisticky, akoby čitateľ stratil schopnosť čítania medzi riadkami. I keď si Rowlingová zachovala pútavý spôsob písania, dej Prázdneho miesta akoby nemal žiadny jasný cieľ a čitateľ nakoniec s ním ostávala len zo zvedavosti, či sa dočká vysvetľujúceho zámeru.

V knižnici až za Potterom
Aj pri Harrym Potterovi prejavila J. K. Rowlingová niektoré nedostatky, ktoré sa s pribúdajúcimi dielmi prehlbovali, najmä čo sa týka logickej stránky príbehu. Ale túžba dozvedieť sa všetky dobrodružstvá mladého čarodejníka hnali čitateľov vpred a táto túžba bola silnejšia ako analyzovanie jej písania. Pri Prázdnom mieste to má autorka o to ťažšie, že už nejde o taký pútavý a jedinečný príbeh, ako mal Harry Potter, a navyše sa nevyhne tomu, aby ju kritici porovnávali so slávnou čarodejníckou sériou.

Napriek tomu sa Rowlingová slušne vyrovnala s tlakom verejnosti a napísala román, za ktorý sa nemusí hanbiť, i keď taký mediálny rozruch, aký ho sprevádza, si určite nezaslúži.

Hodnotenie HN: 2,5 z 5 hviezdičiek
Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Prázdne miesto


Autorka v číslach:

– vydala 7 kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi
– predala viac ako 450 miliónov výtlačkov po celom svete
– e-knihy dlho odkladala, web Pottermore spustila až v marci 2012
– za prvé tri dni zarobili milión libier
– jej knihy boli najpredávanejšie v Británii, minulý rok ju „predbehla“ E.L. Jamesová s trilógiou Fifty Shades
– patrí medzi najbohatšie Britky vôbec
– podľa magazínu Forbes sú jej zárobky viac ako 17 miliónov dolárov
– je na 78. mieste rebríčka najvplyvnejších žien sveta

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:32