StoryEditor

Dorazil k nám drak. A ľudia začali chodiť do kina

24.06.2014, 00:00

Štikút, jeho drak Bezzubý či Astridm ale aj noví hrdinovia Štikútova matka Valka alebo mocichtivý Drago so svojím pomocníkom Eretom. Druhé pokračovanie úspešnej dobrodružnej rozprávky Ako si vycvičiť draka A 2 od štúdia DreamWorks je už aj v našich kinách a hneď s veľkým úspechom. Dračí jazdci dokázali, že sú najlepší a zaznamenali najvyššiu návštevnosť, keď si ich počas prvého víkendu bolo pozrieť 30 928 divákov.

Ako si vycvičiť draka 2 nie je však obľúbený len u divákov, ale aj u kritiky.



Druhý diel animovanej snímky Ako vycvičiť draka, ktorý vstúpil štvrtok do našich kín, by ich konečne mohol zaplniť. Má výhodu úspešného predchodcu, ktorého obrazovo ešte prekonáva, aj nadgeneračnú zábavu. Deti si z neho odnesú akciu v 3D, násťroční uvoľnený jazyk svojho súčasníka a dospelí lahôdkovú štylizáciu sveta Vikingov, ktorá má bližšie k dávnemu mýtu než k spotrebnej fantasy.

Príbeh síce nehľadá závratnú originalitu, minule nastolený mier medzi ľuďmi a drakmi je opäť ohrozený. Avšak postupuje vo vyvážených porciách smiechu, ktorý zastupujú sladko otrávení príbuzní ovečky a úžasu, ktorý vytvárajú nekonečný priestor oceánu so vzdušným baletom na dračích krídlach, priezračnosť temnej ríše s hmlovinami a dračie verzie Jurského parku s ľúbeznosťou Avataru. Lenže snímke by prospelo viac drakov a menej ľudí. Rodinná línia "dvojky" totiž vedie k nečakanému stretnutiu, dlhému spomínaniu, vysvetľovaniu, ospravedlňovaniu a odpúšťaniu. Pričom nová hrdinka, aktivistka z rodu prezretých "hipísačiek", znovu potvrdzuje trend zvýšeného výskytu ženskej emancipácie v animácii a rozprávkach vôbec.
 
Po technickej stránke sa súhra pohybu s perspektívou od minule ešte vylepšila a vyčistila. Nepomáha si krikľavými farbami ani v bojovom finále dračích obrov, ktorí už pripomínajú skôr Godzilly. Ale väčšiu váhu než efektný boj má čisto vnútorný svár medzi hypnotickou silou zla a citovú príchylnosťou dobra, ktorý tvorcovia do výrazu drakov vpísali až prekvapivo čitateľne. Zrodil sa skrátka vo svojom žánri veľmi slušný film, ktorý ukazuje na možnú výmenu v čele animačných veľmocí. Lebo DreamWorks sa svojimi dráčikmi pomaly šliape na päty Pixaru, ktorého kedysi priebojný duch pod vlajkou Disneyho zaspáva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 02:44