StoryEditor

Umenie last minute. Týchto velikánov vo Viedni ešte stihnete

09.01.2015, 17:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Vo Viedni môžete počas týchto dní stráviť na výstavách veľa času. Na svoje si príde naozaj každý, od ctiteľov tej najklasickejšej maľby napríklad v podaní španielskeho barokového majstra Diega Velázqueza, ktorého veľkú výstavu pripravilo Kunsthistorisches Museum, až po priaznivcov konceptuálnych objektov nemeckej hviezdy tejto sféry Cosimy von Bonin na jej výstave Hippies Use Side Door vo viedenskej mekke moderného umenia MUMOK. Jednoznačnými lídrami ponuky sú ale tri ďalšie výstavy.
  
JOAN MIRÓ:
Zo zeme na nebo
Albertina, výstava trvá do 11. januára 2015

Veľká výstava jedného z najoriginálnejších a zároveň najviac populárnych maliarov 20. storočia pokračuje v tradícii albertinských retrospektív najväčších mien európskej avantgardy, ako v nedávnych rokoch boli René Magritte alebo Max Ernst.

Koncepcia výstavy je všeobjímajúca, predstavuje umelca v celej šírke jeho tvorby, a to od úplných počiatkov, kedy tvoril až so skoro naivistickým výrazom, cez hľadanie vlastnej tváre pod vplyvom surrealizmu, až k jeho nezameniteľnému rukopisu, postavenému na výrazných farbách, symboloch a akoby detskom videní.

Výstava predstavuje mnohé z najslávnejších diel slávneho Katalánca, ktoré poznáme z encyklopédií, a bola dovezená do Albertiny skutočne z celého sveta, z verejných galérií, ale aj zapožičaná zo súkromných zbierok. Obrazy okrajovo dopĺňajú Miróove sochy a keramika. K výstave vyšiel luxusný katalóg na úrovni umeleckej monografie, ktorý je možné za veľmi priateľskú cenu kúpiť v galerijnom obchode v nemčine aj angličtine.



ALBERTO GIACOMETTI:
Priekopník modernizmu
Leopold Museum, výstava trvá do 26. januára 2015

Ak sa povie meno tohto švajčiarskeho umelca, väčšina ľudí si asi predstaví sochy typických koncentráčne vychudnutých vysokých postáv, ktorými sa toľko inšpirovalo rad Giacomettiho nasledovníkov.

Viedenská výstava ale ukazuje, že tieto diela sú len zlomkom Giacomettiho tvorby. Skvelá je inštalácia výstavy, ktorá farbou stien a osvetlením dáva vyniknúť vystavovaným objektom, ako plastikám, tak obrazom - pretože expozícia predstavuje Giacomettiho nielen ako sochára, ale aj maliara a kresliara. Táto časť jeho tvorby ale predsa len skôr "ide po vedľajšej koľaji". Vo vstupnej sále "vítajú" návštevníkov práve tie najtypickejšie vyziabnuté postavy, ďalší priebeh výstavy je v podstate chronologický.

S Giacomettim prechádzame jeho hľadaním štýlu, míňame jeho pokusy sochársky sa vyrovnať s kubizmom aj surrealizmom, až na konci 40. rokov našiel svoj nezameniteľný rukopis, ktorým sa zapísal do dejín moderného umenia. Pozitívom výstavy je aj množstvo fotografií, dokumentujúcich Giacomettiho život a stretávanie s umeleckými priateľmi.



HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC:
Cesta k modernizmu
Kunstforum Wien, výstava trvá do 25. januára 2015

Výstava bola otvorená na maliarove 150. výročie narodenia a podľa galérie sa jedná o vôbec prvú takto veľkú výstavu Toulouse-Lautreca v Rakúsku. Rovnako ako ostatné vyššie spomínané výstavy je aj táto chápaná komplexne ako retrospektíva všetkých oblastí a všetkých tvorivých období umelca. Vstupné "uvedenie do deja" je pôsobivé - jedná sa o zrejme vôbec najslávnejší Lautrecov plagát s motívom tanečnice La Goulue, ktorá bola hviezdou kabaretu Moulin Rouge, ktorý bol umelcovým druhým domovom, pôsobiskom a tiež zdrojom inšpirácie pre jeho slávne "kankánové" obrazy.

V chronológii im ale ešte predchádza séria raných diel, v podstate zameniteľných žánrových obrázkov, autora ktorých evidentne viac než ľudia fascinovali kone. Po najslávnejšom "moulinskom" období sa Lautrec stiahol do parížskych verejných domov, kde prebýval a kreslil tamojšie zamestnankyne - s veľkým pochopením a dokonalým vhľadom do atmosféry týchto zariadení, ktorá z jeho diel dýcha aj cez viac než storočnú časovú priepasť. Tiež Lautrecovu výstavu významne dokresľujú zachované fotografie z jeho života.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-08 16:57:41 - Feat.: 0 - Title: V syre Niva našli nebezpečnú baktériu
01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 03 - Modified: 2024-02-29 20:18:28 - Feat.: - Title: Vo Viedni je 17-členný gang podozrivý zo sexuálneho zneužívania 12-ročného dievčaťa 04 - Modified: 2024-02-24 13:34:28 - Feat.: - Title: Prestáva byť Viedeň bezpečným mestom? Len za tento piatok bolo vo Viedni zabitých päť žien, všetko boli násilné vraždy 05 - Modified: 2023-12-17 15:30:55 - Feat.: - Title: GALÉRIA New York, Londýn, Vietnam. Takto vyzerá vianočná výzdoba v mestách, ktoré si už možno navštívil počas roka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:59