StoryEditor

Briti hľadajú knihu roka. V hre je aj Obamova poradkyňa

11.09.2013, 00:00
Autor:
reutersreuters
Víťaz Man Bookerovej ceny, ktorú sprevádza šek na 50 -tisíc libier, bude oznámený 15. októbra.

Šestica príbehov odohrávajúcich sa na Novom Zélande za čias zlatej horúčky, v Zimbabwe či na anglickom vidieku sa objavila v užšom výbere na literárnu Man Bookerovu cenu. Medzi finalistami figuruje už tretíkrát nominanovaný írsky spisovateľ Colm Tóibín (na snímke), ďalej anglický románopisec Jim Crace, zimbabwianska autorka NoViolet Bulawayo, Novozélanďanka Eleanor Catton, indicko - americká spisovateľka Jhumpa Lahiri a Kanaďanka Ruth Ozeki. "Výber týchto finalistov ukazuje nielen na globálny záber Man Bookerovej ceny, ale aj životaschopnosť, akú súčasný román preukazuje," uviedol šéf poroty Robert Macfarlane.




Päťdesiatosemročný Tóibín bol nominovaný za román The Testament of Memory. Rozpráva o žene trpiacej neznesiteľnou bolesťou zo straty syna, ktorý zahynul pri živelnej pohrome.

Jim Crace je autorom knihy Harvest, odohrávajúcej sa na konci leta, kedy do istej dediny dorazí skupinka outsiderov. Zažijú tú požiar v miestnom panskom sídle, následný trest aj obvinenie z čarodejníctva, ktoré naznačuje, že v srdci príbehu sa odohráva čosi oveľa temnejšie.

Tento rok je prvým ročníkom Man Bookerovej ceny, kedy sú medzi nominovanými hneď štyri ženy. Patrí medzi ne budhistická kňažka Ozeki, indicko - americká autorka Lahiri, kedysi členka poradného orgánu amerického prezidenta Baracka Obamu pre kultúru  a tiež Bulawayo, historicky prvá nominovaná autorka zo Zimbabwe. Najmladšia zo všetkých finalistov je štvrtá nominovaná Eleanor Catton, ktorá bude mať v čase vyhlásenia ceny dvadsaťosem rokov .

Šéf poroty a zároveň akademik, spisovateľ a kritik Macfarlane na tlačovej konferencii vyhlásil, že porota vyberala dôsledne a opatrne. Finalistov vraj určovala podľa toho, nakoľko originálne sa ich diela zdali. "Hľadali sme ťažko, trvalo nám to dlho, zobralo nám to veľa síl, ale zvládli sme to," vyhlásil.

Víťaz Man Bookerovej ceny, ktorú sprevádza šek na 50 -tisíc libier, bude oznámený 15. októbra. Vlani sa do histórie ceny zapísala spisovateľka Hilary Mantel, keď ako prvá žena a zároveň prvá Angličanka vyhrala svoju druhú Man Bookerovu cenu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 06:10