StoryEditor

Star Wars, Hry o život i erotika. Toto sú filmy roka 2015

07.01.2015, 17:59

Filmový rok 2015 budú diktovať série, odAvengers cez jaštery Jurského parku, teraz Jurského sveta. Najvyššie poradové číslo, sedem, majú pokračovania diel Star Wars či Rýchlo a zbesilo.

Prvý film nového roka sa síce volá Odpad, ale nie je zas tak zlý, aby bol ako výstražný slogan celej ponuky kín. Ostatne hneď rozjazd bude pomerne pestrý, lebo zahraničné tituly s oscarovými ambíciami sa stretnú s českou ľudovou zábavou, ale aj slovenskou historickou snímkou. Už zajtra ide do kín film Rukojemník, ale z českých snímok budí napríklad najväčšiu zvedavosť Fotograf, pretože vychádza zo skutočných osudov Jana Saudka. Ale vopred sa hlási tiež tretí diel dedinskej veselohry Babovřesky, ktorej hrdinky tentoraz režisér Zdeněk Troška vyviezol k moru.



Proti nim stojí hlavný favorit cien Americkej filmovej akadémie, čierna komédia o hercovi trpiacom kliatbou dávnej komiksovej role Birdman. Po Oscaroch pokukáva takisto Kód Enigmy, opisujúca osud geniálneho matematika a majstra šifier, či hudobná dráma Whiplash.



V znamení čísel
Vo februári síce príde vojnová dráma športovcov Nezlomný v réžii Angeliny Jolie či romanca o slávnom vedcovi Stephenovi Hawkingovi Teória všetkého, ale kráľom návštevnosti sa už vopred javí erotický thriller Päťdesiat odtieňa sivej. Česko zastúpi sociálna dráma Kobry a užovky, ktoré prvýkrát zviedlo dohromady herecké duo bratov Hádkových, a dokument zo života pedofilov Danielov svet.



Nekonečné série nie sú zďaleka len záležitosťou Hollywoodu, ako hneď v marci sa predvedie komiksový príbeh Asterix: Sídlo bohov. Ale tiež filmy podľa predlôh Michala Viewegha ako by sa točili "na pokračovanie", na rade je Vybíjaná, komédia s hercami z televíznej Partičky. Apríl bude v znamení čísel: akčné Rýchlo a zbesilo 7, úsmevný Druhý báječný hotel Marigold, ale predovšetkým pokračovanie supermanskej ságy Avengers: Vek Ultrona, ktorá predznamená letnú sezónu oddychových snímok, trvajúcich od mája do septembra.



Májovú nádielku spustí remake kultového titulu Šialený Max: Zbesilá cesta. Jurský svet skúsi nadviazať na trilógiu Jurský park vylepšenými trikmi, pre zvýšenie návštevnosti praveké zoo totiž pridá geneticky modifikovaného dinosaura - a potom sa bude zrejme dosť diviť. Príchod leta praje tiež animácii, dorazia veselí žltí Mimoňovia, a hlavne originálna novinka z dielne Pixaru V hlave, ktorej hrdinami sú ľudské pocity a dej sa odohráva v mysli školáčky.

Cez prázdniny kiná už vôbec nechcú divákov zaťažovať premýšľaním, či už ich bude baviť pánska jazda Macík 2 alebo ďalší komiksový prírastok, Ant-Man. Avšak júl bude mať svojho kráľa - návrat Arnolda Schwarzeneggera vo filme Terminátor Genisys. Ešte stačí stihnúť premiéru snímky Pixely. V auguste si môže fanúšik konečne vybrať dovolenku, na jeseň by mal byť už v pohotovosti.
   
Hunger Games vo finále
Lenže október sa nedá preskočiť, pretože okrem amerického príbehu francúzskeho akrobata The Walk dorazia dve sľubné snímky. Dobovú fantasy Najhorší zločin vo Wilsonove nakrútil Tomáš Mašín, zžieravú komédiu o Daladierovom papagájovi s nebezpečnou pamäťou Ztraceni v Mnichově režíroval Petr Zelenka.



November praje deťom a násťročným. Prvých poteší animovaná rodinná komédia Good Dinosaur, druhí sa dočkajú definitívneho finále fantasy Hunger Games pod titulom Drozdajka 2. časť. O tom, ako dopadne Martian v poňatí Ridleyho Scotta, vládnu po tohtoročnom režisérovom Exoduse isté pochybnosti. Zato nás čakajú bohaté filmové Vianoce. V závere roka sa totiž zídu hneď tri série, ktoré statočne bojujú o výdrž. Predovšetkým Star Wars: Sila sa prebúdza, ďalej animovaná Kung fu panda 3 a konečne nový diel špionážnej série Mission: Impossible s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe.

 

 

Tipy HN na slovenské filmy v roku 2015

Rukojemník
premiéra: 8. január 2015
réžia: Juraj Nvota
Malý Peter, ktorého si zahral vnuk Mariána Labudu, Richard, vyrastá u svojich rodičov (Milan Lasica a Libuše Šafránková), pretože jeho rodičia emigrovali do Viedne. Rodičia sa ho márne snažia získať, no on sám vymýšľa najrôznejšie spôsoby, ako sa cez hranicu dostať. Najväčšie problémy má s partiou čiernogardistov, ktorí sa vyžívajú v trápení slabších detí. Keď sa šesťdesiate roky blížia ku koncu a pred Petrom sa otvoria hranice, znamená to pre neho stratiť prarodičov a kamarátov.

5. pluk – Misia Afganistan
premiéra: 5. február 2015
réžia: Peter Kaštíl
Dokumentárny film je reálnou, bezprostrednou a priamou neprikrášlenou sondou do vojny ako takej. Prostredníctvom svedectiev priamych účastníkov vojenskej misie ISAF – príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, prináša pohľad na konflikt kultúr a priame nasadenie slovenských jednotiek v ňom. Nie je žiadnou rekonštrukciou, ale dokumentom obsahujúcim okrem priamych svedectiev aj priame, autentické a neupravované zábery z ostrých akcií koaličných síl pod vedením slovenských vojakov. Tento dokument je jedinečný aj z toho pohľadu, že v doterajšej histórii bola činnosť, nasadenie a úlohy príslušníkov prísne utajované a verejnosti prakticky neprístupné.

 

Tak ďaleko, tak blízko
premiéra:
2. apríl
réžia: Jaro Vojtek
Dokument hovorí o obyčajných životných situáciách v rodinách s autistickými deťmi a ukazuje aj každodennú náročnosť života s nimi. Nie je však postavený na výpovediach a dialógoch, ale na príbehoch a konkrétnych autentických situáciách. Film vzniká v koprodukcii s neziskovou organizáciou Andreas, ktorá je svojou činnosťou zameraná na pomoc v oblasti diagnostiky a riešenia problematiky autizmu ako jediná svojho druhu na Slovensku.


Všetko alebo nič
premiéra:
jeseň 2015
réžia: Zuzana Ferancová
Film vzniká podľa knižného bestselleru Evity Urbaníkovej a bude tak prvou sfilmovanou evitovkou. Vrátia sa príbehy Lindy, Jakuba a Vandy, jednu z hlavných úloh by mala stvárniť aj Táňa Pauhofová.

01 - Modified: 2007-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Možné dôsledky novely
01 - Modified: 2019-05-08 05:32:12 - Feat.: - Title: Francúzska polícia zadržala mladíka, ktorý vyvolal rukojemnícku drámu 02 - Modified: 2015-03-24 07:19:50 - Feat.: - Title: Zomrel známy spisovateľ Peter Pišťanek. Spáchal samovraždu 03 - Modified: 2015-02-22 07:33:01 - Feat.: - Title: Filmové ceny Český lev zostali doma. Neuspel ani jeden Slovák 04 - Modified: 2015-01-20 16:04:03 - Feat.: - Title: Islamisti chcú od Japonska dvesto miliónov. Za rukojemníkov 05 - Modified: 2015-01-16 13:05:57 - Feat.: - Title: Rukojemnícka dráma pri Paríži sa skončila. Útočník sa vzdal
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:19