StoryEditor

Herečkám prekážajú nerovné platy v Hollywoode. Jedna to prelomila

16.07.2015, 18:40
Autor:
stlstl

Jeden film, rovnaké pracovné nasadenie, napriek tomu je honorár pre herečku a herca odlišný. Ženy dostávajú oveľa menej peňazí než ich mužskí kolegovia. Prvýkrát v histórii to tento rok zlomila Jennifer Lawrence. Zatiaľ je však jediná.



Teraz na to upozornila jedna z najžiadanejších herečiek súčasnosti, Amanda Seyfried, ktorá za hlavnú úlohu vo filme dostáva podstatne menej ako jej mužský náprotivok, hoci nie je známejší alebo úspešnejší. "Pred pár rokmi som zistila, že som za jeden z komerčne veľmi úspešných filmov dostala len 10 percent toho, čo dostal môj kolega," povedala herečka pre Sunday Times.

Neprezradila meno filmu ani svojho hereckého kolegu, ale upozornila, že v tom čase boli na rovnakej úrovni. "Ľudia si asi myslia, že keď som tak v pohode a je ľahké so mnou pracovať, že jednoducho vezmem to málo, čo mi ponúkajú," dodala herečka, ktorá sa preslávila predovšetkým vo sfilmovanom muzikáli Mamma Mia!, píše idnes.cz.



V prijímaní ponúk je od tej doby opatrnejšia, ale ani tak sa jej zatiaľ nepodarilo vyrovnať mužských honorárom. To sa podarilo iba jednej herečke - Jennifer Lawrence, ktorá dostane za hlavnú úlohu vo filme Passengers dokonca viac ako jej kolega Chris Pratt, ktorý sa v tejto snímke predstaví ako hlavný mužský hrdina. Zahraničné médiá to uvádzajú ako historické víťazstvo hollywoodskych žien. Lawrence dostane dokonca dvojnásobok Prattovho honoráru. Zatiaľ čo on si zarobí desať až dvanásť miliónov dolárov, ona dostane čistý honorár dvadsať miliónov dolárov.

Pratt bude hrať cestujúceho na vesmírnej lodi, ktorá prepravuje tisíce ľudí na novú kolonizovanú planétu. Lenže z kryogénneho spánku sa preberie deväťdesiat rokov pred pristátím, a tak sa rozhodne prebudiť ešte inú cestujúcich. Tu hrá práve Lawrence.

Herečka už v minulosti obhajovala právo žien na rovnakú odmenu. "Ak robíte úplne rovnakú prácu, mali by ste dostať rovnakú výplatu a mať rovnaké podmienky," hnevala sa Lawrence v rozhovore pre časopis Elle a svojím príkladom možno zmení nespravodlivosť, ktorá však ďalej panuje aj mimo filmového priemyslu.

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Berlín predá železnice
01 - Modified: 2022-05-07 10:55:48 - Feat.: - Title: Začínali s filmami pre dospelých, potom ovládli Hollywood. O týchto hviezdach si netušil, že natočili porno 02 - Modified: 2022-01-26 09:45:44 - Feat.: - Title: Bondovky, Doctor Strange či Fight Club. Prečo verzie slávnych filmov v Číne vyzerajú úplne inak, ako tie naše? 03 - Modified: 2022-01-13 08:16:09 - Feat.: - Title: Sklamanie pre fanúšikov Aquamana: Jeden z najkrajších párov Hollywoodu ohlásil koniec 04 - Modified: 2022-01-11 20:15:34 - Feat.: - Title: Pokrytec DiCaprio? Vyzýva k zníženiu uhlíkovej stopy, sám si užíva luxus na neekologickej jachte za 110 miliónov 05 - Modified: 2021-12-27 14:45:32 - Feat.: - Title: RECENZIA: Spoločenská satira do smiechu i do plaču. Don't Look Up nastavuje zrkadlo našej dobe
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:38