StoryEditor

Bol som pilot, ktorý prežil všetko, hovorí herec z filmu Angeliny Jolie

04.02.2015, 07:40
Autor:
lucluc
Exkluzívne: Írsky herec Domhnall Gleeson o filme Angeliny Jolie Nezlomný v rozhovore v HN.

Na začiatku žiaril na divadelných doskách, až ho úloha v čarodejníckej ságe Harry Potter poslala medzi veľké hviezdy. A dnes boduje ako Phil vo filme Angeliny Jolie s názvom Nezlomný. Írsky herec Domhnall Gleeson.

Kedy ste sa prvýkrát dozvedeli o príbehu Louisa Zamperiniho, ktorý ožil na filmovom plátne vo filme Angeliny Jolie Nezlomný a od zajtra je aj v našich kinách?
Nečítal som román, moje prvé naozajstné zoznámenie sa so Zamperiniho životom prišlo až spolu so scenárom. Nepoznal som ani moju postavu, Russella Allena „Phila“ Phillipsa, ktorého vlastný príbeh je rovnako zmysluplný a mimoriadny a prekonával rovnaké skúšky a strasti, aké boli aj v Louisovom príbehu.

Ako si vás tá úloha našla?
Prišla ku mne pomerne priamočiaro, po tom, čo som dokázal, že by som mohol hrať s americkým prízvukom vo filme Ex Machina. Dostal som scenár k filmu, neskôr sme si vymenili veľa e-mailov s Angelinou Jolie, aby sme sa ubezpečili, že o mojej postave vieme naozaj všetko ešte predtým, než začneme. Od začiatku sme obaja chceli, aby mal Phil v celom príbehu svoj význam, pretože všetci, ktorí po páde do Pacifiku skončili vo vojnovom zajateckom tábore, si prešli neuveriteľnými vecami.

Kým bol však Phil vo vašich očiach?
Phil bol pilotom počas druhej svetovej vojny. Všetko, čo som mohol o ňom zistiť, bolo, že to bol predovšetkým veľmi dobrý človek.


Phil (Domhnall Gleeson) na snímke s filmovým Louisom (Jack O´Connell, vľavo).
 

Ako sa mu podarilo spolu s Louisom Zamperinim vydržať všetko to utrpenie po stroskotaní do oceána, kde boli takmer päťdesiat dní do momentu, keď ich zajali Japonci?
Myslím si, že dve veci, ktoré mu pomohli dostať sa cez to všetko, boli jeho viera v Boha a láska k jeho nastávajúcej manželke Cecy, ktorú stihol požiadať o ruku ešte predtým, než šiel do vojny.

Mali ste možnosť hovoriť aj s niektorými členmi jeho rodiny?
Hovoril som s Philovou dcérou Karen, ktorá bola úplne úžasná a veľmi nápomocná. Povedala mi veľa historiek o svojom otcovi, kvôli čomu som mal k nemu ešte väčší rešpekt. Bohužiaľ som sa s ním nikdy nestretol, keďže zomrel už pred mnohými rokmi.

Podarilo sa vám však stretnúť s Louisom Zamperinim?
Áno, bol som veľmi šťastný, že som mohol hovoriť s Louisom ešte predtým, než minulý rok zomrel. Stretol som sa s ním po tom, čo sme nakrútili tú fázu filmu, kde sme boli veľmi vychudnutí. Bol som akurát v procese opätovného naberania váhy a keďže som bol v tom čase v Los Angeles, volali mi, aby som ho navštívil. Bol to pre mňa veľmi vzrušujúci okamih a považujem to za veľkú česť.
 


Prečítajte si aj:
Exkluzívny rozhovor: Angelina Jolie v HN: Tento muž zmenil môj život



O čom ste sa rozprávali?
Bolo to úžasné! Prvá vec, ktorú Louis povedal, keď ma videl, bolo, že ma budú musieť urobiť menším, pretože som vyšší, ako bola moja postava. Potom sme si sadli a rozprávali sa o Philovi. Čo sa mi naozaj skutočne páčilo, bol fakt, že všetko, čo mi o ňom povedal – aj nové príbehy – presne zapadalo do toho, ako som ho ja videl v mojich očiach. A tiež bolo jednoducho úžasné stretnúť sa s mužom, ktorý je hrdina.

Boli ste podľa vás schopní presne vykresliť vojenské a ďalšie technické aspekty vašej postavy?
Bolo naozaj skvelé, že sa postavila maketa interiéru bombardéra B-24 v plnej veľkosti. Mali sme tiež k dispozícii pilota, ktorý lietal s B-24, veľa nám povedal o lietadle, ale aj poradil, ako s ním lietať a čo je vnútri kokpitu. Dokonca sme videli školiace videá z toho obdobia! A okrem toho som si ja sám veľa čítal o bombardéroch. Avšak to, že som mohol byť vnútri nášho modelu a krátko letieť so skutočným lietadlom, bolo pre mňa najlepšou lekciou.



Aký to bol pocit byť v jednom z týchto lietadiel?
Kopilot a ja sme boli v stiesnených podmienkach vpredu, ale aj chalani vzadu mali málo miesta. Šialenstvo vojny ma naučilo tiež chápať, prečo je také dôležité mať zmysel pre humor. Keď ste v takej bezprostrednej blízkosti, čo iné ako vtipkovanie môžete urobiť, aby sa vám podarilo prežiť ten čas a aspoň na chvíľu odpútať vašu myseľ od toho, že už o chvíľu ste v bojovom režime? Môjho kopilota Hugha „Cupa“ Cuppernella hral austrálsky herec Jai Courtney. Spolu s ním, ale aj so zvyškom chalanov, sme zvládli to náročné nakrúcanie, keď sme museli hladovať. Bolo to strašné! Viem, že znie hlúpo sťažovať sa, pretože len na konci dňa sme išli na diétu a tí muži naozaj hladovali. Vždy sme preto chápali, že to nie je nič v porovnaní so skutočnosťou, ale i tak to bolo ťažké.

Aké bolo nakrúcanie scén, keď ste stroskotali s Louisom do Pacifiku?
Bolo to veľmi zaujímavé. Boli sme na mori pár dní a mal som akú-takú predstavu o rozľahlosti oceánu. Preto bolo aj ľahšie pochopiť, aký to musel byť pocit byť len na malom gumovom člne a taký dlhý čas. Sila oceánu je proste ohromujúca, a Phil a Louis tam boli v najhorších časoch aj bez vody a jedla, museli si jeden druhému rozprávať príbehy, aby ich myseľ ostala v pohotovosti. To nám pripomínalo každý deň, že ľudské telo je schopné zvládnuť niektoré celkom nadľudské veci.

Potom sa však Phil a Louis akoby dostali z horiacej panvice rovno do ohňa, keďže ich zachránil nepriateľ a skončili v zajateckom tábore.
Áno, myslíte si, že vidíte svetielko na konci tunela, a potom, keď na to konečne dosiahnete, zistíte, že je to naozaj doslova požiar. Zakaždým, keď si Phil a Louis mysleli, že veci už nemôžu byť horšie, stali sa. Čo je horšie, ako byť uprostred oceánu bez jedla či vody a obkľúčený žralokmi? Je tu niečo horšie: byť mučený. Ale prežili napriek podmienkam, ktoré si ani neviete predstaviť, že by telo zvládlo.


Skončili však v rôznych táboroch, čo muselo byť pre nich ťažké po tom, čo prežili všetko spolu.
Čo sa stalo v reálnom živote a čo možno vidieť aj vo filme, je to, že po tom, čo ich „zachránili“, oboch spoločne mučili na malom ostrove a potom sa oddelili. Pre nich to bol veľký emocionálny moment, ale pre mňa herecká výzva zabezpečiť, aby po tom, čo Phil zmizne z filmu, to malo vplyv aj na publikum, aj na Louisa, ktorý sa predieral životom spolu s ním.

Stretli sa potom Phil a Louis aj neskôr v živote?
Áno, Phil sa vrátil po vojne domov, vzal si ženu, ktorú miloval, mal dve deti a žil veľmi šťastný život. Jediný prípad, keď sa ešte niekedy dostal do lietadla, bol, keď navštívil a prekvapil Louisa s televíznou šou Toto je tvoj život. Louis tušil, že Phil príde, ale keď ho zbadal, mohli ste vidieť v jeho tvári, aký bol šťastný. Bola tam láska a všeobecná náklonnosť, pretože bez pomoci toho druhého by pravdepodobne obaja zahynuli. To, čo som sa na tomto príbehu naučil, bolo, že v živote je dôležité bojovať o lásku a nevzdávať sa. Keď si predstavíte, že by bolo ťažké žiť bez mobilných vymožeností, predstavte si, aké to musí byť na rafte 47 dní bez jedla a vody. To vás veľa naučí.

A aká bola Angelina Jolie ako režisérka?
Myslím si, že Angelina odviedla úžasnú prácu. Angie je veľmi dobrá v tom, že vie, kedy tlačiť na herca, ale zároveň vie, kedy ustúpiť a nechať veci voľne. Nebolo to o jej egu, skutočne milovala Louisov príbeh.



Kto je Domhnall Gleeson
Narodil sa 12. mája 1983 v írskom Dubline. Už po škole sa objavil v niekoľkých oceňovaných filmoch, v roku 2008 bol dokonca nominovaný na prestížnu divadelnú cenu Tony za úlohu v broadwayskej hre The Lieutenant of Inishmore. Najviac sa však zviditeľnil v roku 2010, keď získal úlohu Billa Weasleyho v čarodejníckej ságe, konkrétnej v oboch častiach s názvom Harry Potter a Dary smrti. V sérii si zahral dokonca aj jeho otec Brendan. Hneď nato však zažiaril po boku veľkých hviezd vo filme Nikdy ma neopusť, v oscarovej snímke Skutočná guráž či vo filmoch Anna Karenina a Lásky čas. Venuje sa aj scenáristike a réžii.

Kto boli Louis a Phil
Už keď bol Louis malý, jeho bratovi prišlo na um, že bežecký talent by mohol využiť. Dotiahol to až do amerického olympijského tímu na hry v Berlíne v roku 1936, kde okrem iných ohromil aj Hitlera. O pár rokov neskôr ohuroval jeho spojencov ako člen posádky amerického bombardéra operujúceho v južnom Pacifiku. Keď počas jednej operácie jeho stroj spadol do oceánu, ako jeden z troch členov posádky prežil. Tým druhým bol práve Phil. 47 dní strávili v člne, kým ich zachránili – Japonci. Ocitli sa v zajateckom tábore a už i tak ťažké podmienky sa zhoršili, keď vysvitlo, kto sú. Ale prežili. Obaja sa po návrate oženili a mali deti. Louis zomrel minulý rok v lete ako 97-ročný, Phil už v roku 1998 ako 82-ročný.

Snímky: Barracuda movie
Rozhovor poskytla distribučná spoločnosť Barracuda Movie, preložila a spracovala Lucia Čížová.

01 - Modified: 2007-03-06 07:43:21 - Feat.: 0 - Title: Slovenská ekonomika vlani reálne vzrástla o 8,3 %
01 - Modified: 2022-04-30 14:47:35 - Feat.: - Title: Hollywoodska hviezda Angelina Jolie by mala byť v Ľvove. Čo presne bude na Ukrajine robiť, zatiaľ nie je známe 02 - Modified: 2022-04-30 14:17:55 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Ľvove sa nečakane objavila herečka Angelina Jolie 03 - Modified: 2021-06-21 06:12:40 - Feat.: - Title: Včelám hrozí vyhynutie, bojuje za ne Angelina Jolie. Domov majú aj v Prezidentskej záhrade 04 - Modified: 2021-02-17 08:50:36 - Feat.: - Title: Jedna bola Bradovi oddaná a jednej išlo len o slávu. Akými manželkami boli Jennifer a Angelina? 05 - Modified: 2020-11-20 09:12:26 - Feat.: - Title: Krásu zdedila po nej. Pozrite sa, ako vyzerala mama ikonickej Angeliny Jolie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 16:01